Το τζιπ της ελευθερίας [video]

Το τζιπ της ελευθερίας [video]

Δείτε στο video που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, ένα δυστυχή Βορειοκορεάτη στρατιώτη να αυτομολεί στη Νότιο Κορέα, καταδιωκόμενος.

Το ακούμε, αλλά είναι προφανώς άλλο πράγμα να είσαι πολίτης της Βόρειας Κορέας και να το βιώνεις και άλλο να το ακούς στις ειδήσεις.

Και ακόμα πιο σκληρό, φανταζόμαστε, θα είναι να είσαι μέλος των ενόπλων δυνάμεως αυτής της χώρας, υπηρετώντας ένα μανιακό και κατατρομοκρατημένους  αξιωματικούς. Υποπτευόμαστε ότι χρόνια καταπίεσης, ακόμη και υπό την απειλή του θανάτου, έσπρωξαν αυτόν τον νεαρό στρατιώτη να εγκαταλείψει τη θέαση του και να κατευθυνθεί νότια, προς την αποστρατικοποιημένη ζώνη και τη Ν. Κορέα. Προς την ελευθερία.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαφυγή του, χάρη στο τηλεοπτικό υλικό που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος και έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.   Και μπορείτε να δείτε το νεαρό άνδρα να πυροβολείται πολλές φορές, καθώς εξελίσσεται τη διαφυγή του.

Το οπτικό υλικό ξεκινά με ένα ελαφρύ στρατιωτικό όχημα τύπου τζιπ που κινείται κατά μήκος ενός δασωμένου δρόμου και διασχίζει μια μεγάλη γέφυρα, γνωστή ως «Γέφυρα 72 Ωρών». Το φορτηγό φαίνεται να είναι είτε ένα ρωσικό UAZ-469 είτε μια κινεζική έκδοση του ίδιου μοντέλου, το BJ2023, και οι δύο από τις οποίες είναι πανταχού παρούσες μεταξύ των βορειοκορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της διαφυγής, το τζιπ του νεαρού στρατιώτη πέρασε κάποιο κράσπεδο και όπως φαίνεται σακάτεψε το αριστερό σκέλος της εμπρός ανάρτησης και ακινητοποιήθηκε. Οπότε αναγκάστηκε να φύγει με τα πόδια. Ένας αριθμός από πρώην συστρατιώτες του τον κυνήγησε, πυροβολώντας τον. Ο νεαρός δέχτηκε πέντε βολίδες, τρεις στο χέρι και στον ώμο, και δύο στην κοιλιακή χώρα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Washington Post, Βορειοκορεάτες στρατιώτες παραβίασαν τη σύμβαση ανακωχής, βάλλοντας στα σύνορα προς την DMZ (Korean Demilitarized Zone) και μια δεύτερη φορά από έναν στρατιώτη που κυνηγούσε τον αυτομολήσαντα σε όλη την DMZ προτού υποχωρήσει. Ο στρατηγός Vincent K. Brooks, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέας και ο επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΕ, δήλωσε ότι, «η συμφωνία ανακωχής αμφισβητήθηκε, αλλά παραμένει σε ισχύ».

Ο τραυματισμένος στρατιώτης αποκαμωμένος και τραυματισμένος έπεσε δίπλα σε ένα χαμηλό τοιχίο, όπου και έμεινε για 40 λεπτά. Την ίδια στιγμή, Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σχεδίαζαν την επιχείρηση απομάκρυνσής του, την οποία και διεξήγαγαν με επιτυχία. Στη συνέχεια διακομίσθηκε με ένα αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk στο Νοσοκομείο Anjou, όπου χειρουργήθηκε και αναμένεται η πλήρης ανάνηψή του.

Ο νεαρός, εκτός από τα τραύματά του ήταν προσβεβλημένος από εντερικά παράσιτα, ηπατίτιδα Β και μόλυνση του αίματος, ενώ παρουσιάζει ενδείξεις σοβαρής κατάθλιψης και μετατραυματικής διαταραχής άγχους. Παρά το μακρύ κατάλογο των επιπτώσεων στην υγεία του διατηρεί τις αισθήσεις του και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, αλλά παραμένει υπό ιατρική εντατική φροντίδα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube