Νέο Kia K4, αντικαταστάτης του XCeed, αντίπαλος του VW Golf [videos]

Νέο Kia K4, αντικαταστάτης του XCeed, αντίπαλος του VW Golf [videos]

To Kia K4 θα κατασκευάζεται στο Μεξικό κι η διάθεσή του στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το νέο Kia K4 θα προσφέρεται αρχικά στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή με δίλιτρο ατμοσφαιρικό βενζίνης με 150 ίππους ή υπερτροφοδοτούμενο 1,6 με 193. 

Μπορεί να μην είναι γνωστό στην Ευρώπη, αλλά το Kia K4 υπάρχει εδώ και μια δεκαετία στην αγορά της Κίνας. Τώρα, εξετάζεται επισταμένα η διάθεσή του ως παγκόσμιο μοντέλο. Μάλιστα, ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο εθεάθη σε δοκιμές εξέλιξης κοντά στο μηχανολογικό κέντρο της Kia στο Russelsheim της Γερμανίας.

Το νέο Kia K4 κάνει χρόνια καριέρα στην Ασία, αλλά τώρα ενδέχεται να επωμιστεί το βάρος του παγκόσμιου μοντέλου

Θα μπορούσε να πάρει τη θέση των Ceed και XCeed, τα οποία έκαναν μεν facelift το 2022, αλλά η τρέχουσα γενιά πρωτοκυκλοφόρησε το 2018. Θεωρώντας ότι ένας τυπικός προϊοντικός κύκλος διαρκεί οκτώ έτη, το μικρομεσαίο μοντέλο πρόκειται να αντικατασταθεί γύρω στο 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Kia K4 του 2014, ένα οικογενειακό σεντάν αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας

Ωστόσο, η Kia δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σχέδια για τον αντικαταστάτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αναζητήσει άλλα μοντέλα στο χαρτοφυλάκιό της για να καλύψει αυτό το κενό.

Kia K4

Μην ξεχνάμε ότι η Kia είναι από τους πρωτοπόρους στην ηλεκτροκίνηση. Και με δεδομένη τη στροφή του πλανήτη στα SUV και τα crossover, το νέο EV3 θα μπορούσε να θεωρηθεί ηλεκτρικός διάδοχος των Ceed—XCeed. Έχει παρόμοιες διαστάσεις — μήκος 4,3 m και πλάτος 1,8 — και 5θυρο αμάξωμα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλοί κατασκευαστές αναδιπλώνονται σχετικά με τους EV στόχους τους, δεν είναι απίθανο οι Κορεάτες να συνεχίσουν να διαθέτουν ένα θερμικό μοντέλο στην κατηγορία.

Kia K4

Και πού θα μπορούσε να κατασκευάζεται το νέο Kia K4 σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η προφανής απάντηση είναι το εργοστάσιο στη Žilina της Σλοβακίας, εκεί όπου συναρμολογείται το XCeed. Όμως, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετατροπή των γραμμών παραγωγής ώστε να φτιάχονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η κορεατική εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα φτιάχνει εκεί το EV2, ένα ηλεκτρικό πόλης που αναμένεται το 2026 και θα κοστίζει πέριξ των €25.000. Μαζί με το EV3, το σεντάν EV4 και το SUV EV5, θα προστεθούν στην υπάρχουσα γκάμα των EV6 και EV9. Θα αποτελέσουν το κλειδί για τη φιλοδοξία της εταιρείας να φτάσει τις 1,6 εκατομμύρια πωλήσεις EV ετησίως μέχρι το 2030.

Η Žilina έχει συνολική χωρητικότητα 350.000 αυτοκινήτων ετησίως. Εάν το EV2 αποδειχθεί τόσο επιτυχημένο όσο προβλέπει η Kia, θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο εργοστάσιο για την παραγωγή του K4.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube