Toyota, θα κερδίσουμε το Le Mans με υδρογόνο [video]

Toyota, θα κερδίσουμε το Le Mans με υδρογόνο [video]

Η Toyota θέλει να επικρατήσει στις 24 Ώρες του Le Mans με ένα αγωνιστικό που ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα είναι με κυψέλη καυσίμου ή θα καίει υδρογόνο.

Toyota

Μέρος των προσπαθειών της Toyota Gazoo Racing στο αγωνιστικό πρόγραμμα του FIA WEC, επικεντρώνονται και στην κατασκευή ενός αγωνιστικού επόμενης γενιάς που θα κινείται με υδρογόνο.

Το αγωνιστικό πρωτάθλημα έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα επιτρέψει σε υδρογονοκίνητα οχήματα να διαγωνίζονται στην κατηγορία Hypercar, όπου η Toyota συμμετέχει επί του παρόντος με το υβριδικό βενζίνης GR010. Τα υδρογονοκίνητα αγωνιστικά αναμενόταν να ξεκινήσουν τη σεζόν του 2026, κάτι που όμως έλαβε διετή παράταση.

Αν κάποιος μπορεί να κερδίσει το Le Mans με υδρογόνο, αυτός είναι η Toyota

Toyota

Κατά τη διάρκεια του εφετινού αγώνα των 24 Ωρών του Le Mans τον Ιούνιο, η Toyota παρουσίασε ένα πρωτότυπο GR H2, το αγωνιστικό υδρογόνου που ετοιμάζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 1.000 λεωφορεία υδρογόνου στις δημόσιες συγκοινωνίες της Ν. Κορέας

Οι κανονισμοί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί σχετικά με το επίμαχο καύσιμο κι η Toyota περιμένει υπομονετικά τις σχετικές διασαφηνίσεις από τη FIA και την ACO. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι κανονισμοί θα επιτρέπουν την καύση υδρογόνου, την οποία προτιμά η Toyota, ή εάν τα αγωνιστικά πρέπει να είναι ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. 

Να διευκρινίσουμε ότι σε μια κυψέλη καυσίμου, η ισχύς παράγεται από τη μετατροπή χημικής ενέργειας σε μηχανική από την αντίδραση του υδρογόνου και του οξυγόνου, με τη μορφή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος για την τροφοδοσία ενός ηλεκτρικού κινητήρα. Η σπανιότερη απευθείας καύση του υδρογόνου γίνεται σε κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης..

Toyota

Έτσι, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι ομάδες θα επιτρέπεται να αποθηκεύουν υδρογόνο σε υγρή μορφή στα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα. Και δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το τι θα ισχύει στα πιτ στοπ. Η Toyota, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει περνώντας το μήνυμά της, σε οποιαδήποτε μορφή του υδρογόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Απόλυτη κυριαρχία Toyota και Lexus σε έρευνα αξιοπιστίας

Τη σεζόν 2028, οι κατασκευαστές που επιθυμούν να λάβουν μέρος με υδρογονοκίνητα αγωνιστικά, θα περιοριστούν σε μόλις τρεις αγώνες πριν την πλήρη σεζόν του 2029. 

Η Toyota χρησιμοποιεί το GR010 της από το 2021 με ελάχιστες αλλαγές γιατί υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εξελίξει τον αντικαταστάτη του ταυτόχρονα με το GR H2. Επομένως, το GR010 θα συνεχίσει με περιορισμένη εξέλιξη έως ότου η Toyota εισέλθει σε μια πλήρη υδρογονοκίνητη αγωνιστική εμπλοκή.

Toyota

Ήδη μία GR Corolla με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Super Taikyu της Ιαπωνίας. Συμμετείχε μάλιστα στο Idemitsu 1500 Super Endurance στην Ταϊλάνδη για να κάνει δοκιμές αξιοπιστίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Toyota Corolla με κινητήρα υδρογόνου τερμάτισε 24ωρο αγώνα αντοχής! [video]

Από τη στιγμή που πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα για τους αγώνες με καύσιμο υδρογόνου από οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη, αν κάποιος μπορεί να κερδίσει τις 24 Ώρες του Le Mans με το συγκεκριμένο καύσιμο, αυτή θα είναι η Toyota.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube