Διάσημοι αθλητές που έπεσαν σε κώμα

Διάσημοι αθλητές που έπεσαν σε κώμα

Η ιστορία του Schumacher δεν είναι- δυστυχώς- μοναδική...

Με τους γιατρούς να ετοιμάζονται να ξυπνήσουν τον Michael Schumacher από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και ένα μήνα, η ανησυχία αλλά και τα σενάρια για το πώς θα ανταποκριεθί ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε αυτήν την εξέλιξη πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τη γαλλική έγκυρη εφημερίδα "L' Equipe", οι γιατροί έχουν υποβάλλει ήδη τον Γερμανό σε μια σειρά από τεστ, στα οποία ανταποκρίνεται θετικά, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούν ότι την ίδια θετική ανταπόκριση θα έχει και όταν σιγά σιγά θα επιχειρήσουν να τον "αφυπνίσουν".

Οπως τονίζουν, η κάθε περίπτωση εγκεφαλικού τραυματισμού είναι μοναδική και διαφορετική από άλλες και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορές και συγκρίσεις σε άλλα περιστατικά.

Ωστόσο, στην ιστορία του αθλητισμού, και δη του πρωταθλητισμού, είχαμε πολλές περιπτώσεις αθλητών που ύστερα από σοβαρό τραυματισμό έπεσαν σε κώμα. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν όχι μόνον να "ξυπνήσουν", αλλά επανήλθαν στην ενεργό δράση και διακρίθηκαν εκ νέου. Κάποιοι άλλοι όμως δεν τα καταφεραν.
Ας δούμε μερικές από τις πιο διάσημες περιπτρώσεις μια προς μια.

ΜAGOMED ABDUSALAMOV

Νικητής 18 φορές σε αγώνες της κατηγορίας βαρέων βαρών, ο Ρώσος πυγμάχος "Mago" Abdusalamov, έχασε έναν καθοριστικό αγώνα στο Madison Square Garden με αντίπαλο τον Κουβανό Mike Perez. Αμέσως μετά τον αγώνα όμως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διέγνωσαν θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο. Οντως σε τεχνητό κώμα υπέστη καρδιακή προσβολή την οποία και ξεπέρασε. Ξύπνησε ύστερα από 35 μέρες από το κώμα, έχοντας όμως κάποιες μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

JEAN-PIERRE ADAMS


Η φωτογραφία είναι από τον Δεκέμβριο του 1978. Ο παίκτης της Paris Saint-Germain J.P. Adams (πεσμένος στο κέντρο) είχε ήδη μια εξαιρετική καριέρα τόσο στη χώρα του όσο και διεθνή, που συνεχίστηκε μέχρι το 1981 οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Στις 17 Μαρτίου του 1982 μπήκε στο χειρουργείο για μια επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα, αλλά κάτι πηγε στραβά στη διαδικασία της νάρκωσης και ο Adams έπεσε σε κώμα.
Δεν συνήλθε ποτέ...

DANIEL ALBRECHT


Ο Ελβετός Παγκόσμιος Πωατθλητής του 2007 Daniel Albrecht, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε μια πολύ άσχημη πτώση που είχε στην πίστα του Kitzbühel (Αυστρία) στις 22 Ιανουαρίου του 2009, σε ηλικία 25 ετών. Οι γιατροί διέγνωσαν εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και τον έθεσαν σε τεχνητό κώμα. Τρεις εβδομάδες αργότερα οι γιατροί τον επανέφεραν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Daniel Albrecht επέστρεψε στις πίστες του σκι, έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στο αγωνιστικό επίπεδο που είχε πριν το ατύχημα.

SARAH BURKE


Η Αμερικανίδα Sarah Burke (στη φωογραφία στο Aspen το 2006), ήταν μια από τις καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο στο ακροβατικό σκι. Στις 10 Ιανουαρίου του 2012, η έξι φορές νικήτρια του X-Games, είχε ένα άσχημο ατύχημα στη διάρκεια προπόνησης στο Salt Lake City. Οι γιατροί την έβαλαν σε κώμα για να μειώσουν την ενδοκρανιακή πίεση, αλλά εννέα μέρες αργότερα κατάληξε.

JOE EXTER


Η ιστορία του δεν είναι τόσο γνωστή στην Ευρώπη, αλλά είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ.
Ο Joe Exter, παίκτης του χόκεϊ στον πάγο με την ομάδας του Merrimack College (Μασσαχουσέτη) στη διάρκεια ενός αγώνα στις 8/3/2003, δέχτηκε ένα πολύ δυαντό τζαρζάρισμα από τον Patrick Eaves, παίκτη του Boston College. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που του έφυγε το κράνος. Ανάλογα σοβαρές ήταν και οι βλάβες που υπέστη στον εγκέφαλο. Οι γιατροί τον είχαν σε κώμα δέκα ημέρες και διέγνωσαν ότι δεν θα μπορέσει να ξαναπαίξει χόκεϊ ποτέ. Ο Joe Exter τους διέψευσε και κατάφερε να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να παίξει σε πολλούς αγώνες.

HANS GRUGGER


Αλλος ένας σκιέρ που τραυματίστηκε στο Kitzbühel. Ο Hans Grugger (στη φωτογραφία, οκτώ μέρες πριν το ατύχημα) είχε σημειώσει τέσσερις νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δύο στις καταβάσεις και δύο στο Super-G, ενεπλάκη σε ένα σοβαρό ατύχημα με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές εγκαφαλικές βλάβες, σπασμένα πλευρά και πολλά άλλα λιγότερο επικίνδυνα τραύματα.
Οι γιατροί και σε αυτήν την περίπτωση τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα. Κατάφερε να ξυπνήσει ύστερα από μια εβδομάδα, όμως όσο και αν προσπάθησε δεν μπόρεσεν επιστρέψει στις πίστες.

ERNIE IRVAN


Το 1994. ο Ernie Irvan ήταν ένας από τους καλύτερους πιλότους στα Nascar. Τα ατυχήματα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι πολλά και ενίοτε σοβαρά. Ο Irvan, νικητής των 500 Mιλίων της Daytona, είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, όταν στη διάρκεια δοκιμών στο Michigan, έσκασε πάνω σε έναν τοίχο με 300 km/h. Παρά το ότι οι γιατροι δεν του έδιναν καμία ελπίδα, αυτός κατάφερε να βγει από το κώμα τρεις εβδομάδες αργότερα και να επανακάμψει στους αγώνες ύστερα από 13 μήνες, σημειώνοντας πολλές ακόμη νίκες.

THIERRY RUPERT


Είναι ένας χρόνος περίπου που ο μπασκεμπολίστας πέθανε (10/2/2013). Ο Thierry Rupert στη διάρκεια προπόνησης αισθάνθηκε δύσπνοια και έμεινε σε κώμα μέχρις ότου του έγινε μεταμόσχευση καρδιάς, που όμως δεν κατάφερε να τον κρατήσει στη ζωή. Η περιπέτειά του κράτησε επτά ολόκληρους μήνες.

MAURICIO SOLER


Ο Κολομβιανός ποδηλάτης Mauricio Soler (στη φωτογραφία στο Mediterranean Tour 2009), τραυματίστηκε στη διάρκεια του Γύρου της Ελβετίας, όταν έπεσε πάνω σε έναν θεατή. Υπέστη καταγμα κρανίου και εκτεταμένο αιμάτωμα και έμεινε σε τεχνητό κώμα για μια εβδομάδα. Συνήλθε, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να συνεχίσει την καριέρα του στην ποδηλασία.

DAVID SOMMEIL


Ο ποδοσφαιριστής David Sommeil (στην φωτογραφία με τη φανέλα της Bordeaux το 2001), ήταν από τους πλεόν ταλαντούχους της εποχής του. Στις 20/8/2008, υπέστη μια σοβαρή καρδιακή προσβολή στη διάρκεια προπόνησής του στη Μαρτινίκα. Ήταν 34 ετών και έμεινε 15 μέρες σε κώμα. Επανήλθε, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επανακάμψει επαγγελματικά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube