Επίσημη παρουσίαση: Νέο Audi Q5, αποκλειστικά με υβριδικά μοτέρ

Επίσημη παρουσίαση: Νέο Audi Q5, αποκλειστικά με υβριδικά μοτέρ

Η γκάμα του Audi Q5 3ης γενιάς θα περιλαμβάνει αρχικά δύο κινητήρες βενζίνης κι έναν πετρελαίου, όλοι με ήπια υβριδική υποβοήθηση.

Το Audi Q5 αποτέλεσε το 17% (334.480) των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεων πέρσι. Τώρα, η νέα του γενιά θα αποτελέσει προγεφύρωμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας του Γερμανού κατασκευαστή.

Σε αντίθεση με το νέο A5 σεντάν και το A5 Avant βάγκον, το Audi Q5 3ης γενιάς δεν θα προσφέρεται με κινητήρα αμιγώς εσωτερικής καύσης. Αντίθετα, η ισχύς θα προέρχεται αρχικά από μια γκάμα ήπιων υβριδικών — δύο βενζίνης κι ενός ντίζελ — προτού επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει κι επαναφορτιζόμενα υβριδικά. Η εισαγωγική έκδοση αφορά έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 2,0 lt που αποδίδει 204 ίππους και στέλνει 340 Nm στους μπροστινούς τροχούς. Μπορεί προαιρετικά να συνδυαστεί και με τετρακίνηση.

Το νέο Audi Q5 θα αποτελέσει το τελευταίο μη ηλεκτρικό Q5

Audi Q5

Αντίστοιχη χωρητικότητα κι ισχύ έχει και το πετρελαίο, αλλά με ροπή 400 Nm και στάνταρ την τετρακίνηση. Το κορυφαίο SQ5 φοράει έναν ολοκαίνουργιο ήπια υβριδικό V6 τούρμπο βενζίνης 3,0 lt, με 367 ίππους και 550 Nm. Θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος δύο επαναφορτιζόμενα υβριδικά, με 299 και 367 ίππους, που θα προσφέρουν ηλεκτρική αυτονομία περί τα 80 km. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Audi Q5 Sportback 40 TDI quattro S tronic MHEV

Η επέκταση της Audi στα υβριδικά συστήματα οφείλεται στην εξαγγελία της ότι η μετάβαση στα 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ωστόσο, εξακολουθεί να σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τους ΜΕΚ σε οκτώ χρόνια από τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι το Audi Q5 3ης γενιάς θα είναι το τελευταίο μη ηλεκτρικό Q5. 

Audi Q5

Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα Premium Platform Combustion. Έχει τελείως διαφορετική καλωδίωση και προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην επιλογή συστήματος μετάδοσης κίνησης. Μπορεί με την ίδια άνεση να ενσωματώσει από V8 μοτέρ μέχρι range extender κινητήρες, που θα λειτουργούν ως γεννήτρια.

Η Audi υποστηρίζει ότι η νέα πλατφόρμα φέρνει επίσης βελτιώσεις τόσο στην άνεση, όσο και στην οδική συμπεριφορά. Προαιρετικά, το Q5 διατίθεται με αερανάρτηση.

Audi Q5

Εκτός από τη μηχανολογική αναμόρφωση, το νέο 5άρι διαθέτει ένα αισθητά πιο μοντέρνο εσωτερικό. Ακολουθεί το A5 και το Q6 στην υιοθέτηση της νέας «Digital Stage» διαμόρφωσης της Audi: Ένα OLED πάνελ περιλαμβάνει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 11,9 ιντσών κι ένα infotainment 14,5 ιντσών. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πρεμιέρα για το νέο Audi A5, τον αντικαταστάτη του Α4 [video]

Αν όμως είσαι λάτρης των φυσικών διακοπτών, μάλλον θα σε στενοχωρήσουμε. Με επιπλέον χρέωση, μπορείς να επιλέξεις μια οθόνη αφής 10,9 ιντσών μπροστά από τον συνοδηγό για να πνίξεις τον καημό σου.

Audi Q5

Η Audi δηλώνει ότι η καμπίνα του νέου Q5 είναι πιο ευρύχωρη από ποτέ. Στα πίσω καθίσματα ρυθμίζεται κι η κλίση της πλάτης. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού είναι ένας ασύρματος ψυχώμενος φορτιστής τηλεφώνου, δύο θύρες USB-C μπροστά και δύο στο πίσω μέρος. Οι πίσω μπορούν να φορτίσουν με ισχύ έως και 100 watt, αρκετά για ένα φορητό υπολογιστή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές που θα ισχύσουν στην ελληνική αγορά. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, η βασική βενζινοκίνητη έκδοση θα ξεκινά από τα €52.300 και το ντίζελ από τα €57.100, ενώ το SQ5 από τα €82.900.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube