Σούπερ-SUV εναντίον σούπερκαρ

Σούπερ-SUV εναντίον σούπερκαρ

Η επιβίωση των σούπερκαρ απειλείται πλέον όχι μόνο από τις αντιρρυπαντικές διατάξεις, αλλά και από εξ οικείων βέλη με τη νέα γενιά των σούπερ-SUV που φουντώνει.

Τα σούπερ-SUV είναι πια εδώ και τα σούπερκαρ, η μόνη κατηγορία που παρέμενε ασφαλής από την επιδρομή των SUV, απειλείται σοβαρά.

Πλέον, η Ferrari, η Lamborghini, η McLaren και η παρέα τους αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή με αυτή που αντιμετώπισαν τα μαζικής και premium παραγωγής μοντέλα πριν από μερικά χρόνια. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών δεν περίμενε οι φίρμες των σούπερκαρ να ακολουθήσουν τη μόδα και την έκρηξη των SUV, η Bentley κατέλαβε εξ απήνης την αυτοκινητοβιομηχανία με το λανσάρισμα της Bentayga το 2016. Αλλά ο Βρετανός κατασκευαστής δεν ήταν ο μόνος που εισήλθε στην αρένα των SUV.

Με την άφιξη της νέας Lamborghini Urus φαίνεται ότι το δίλημμα μιας λιγότερο γοητευτικής εικόνας SUV αμβλύνεται. Αν γυρίζαμε πίσω στη δεκαετία του ’90, θα ήταν αδιανόητο να σκεφτείς ότι η Mercedes-Benz ή η BMW θα λανσάριζαν SUV. Ωστόσο, έχουν κατορθώσει και έχουν ήδη ξεπεράσει μερικούς από τους μεγάλους μαζικούς παίκτες. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Porsche. Μια φίρμα που βρίσκεται ανάμεσα στις premium φίρμες και αυτές των σούπερκαρ, που πλέον πουλάει περισσότερα SUV από σπόρτσκαρ. Την περασμένη χρονιά, η Maserati, η οποία ήταν γνωστή για τα όμορφα κουπέ και κάμπριο της, μπήκε δυναμικά στην αγορά με ένα SUV, τη Levante.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Και δεύτερο SUV για τη Maserati



Η Lamborghini δεν είναι η τελευταία φίρμα που εισέρχεται στην κατηγορία, με την Urus να είναι μόνο η αρχή αρκετών σούπερ-SUV που θα λανσαριστούν μέσα τα επόμενα χρόνια. Η Rolls-Royce ετοιμάζει την Cullinan, η οποία θα κυκλοφορήσει το 2018, ενώ η Aston Martin δουλεύει επίσης σε ένα είδος crossover. Στη Ferrari μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς εξακολουθεί να αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει ένα SUV στην εικόνα της. Αλλά αργά ή γρήγορα, θα δούμε και ένα SUV από τη Ferrari.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Αυτό είναι το νέο SUV της Lotus



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Έτσι θα ήταν οκτώ σπορ μοντέλα σε έκδοση SUV

Η άφιξη των σούπερ-SUV όχι μόνο απειλεί την επιβίωση των σούπερκαρ, αλλά και αναδιατάσσει τη μεγάλη κατηγοριοποίηση των SUV. Σήμερα αποτελείται από τα από τα μεγάλα μαζικής παραγωγής SUV όπως τα μεγάλα Toyota, Nissan, Jeep και Ford στο κάτω μέρος της κατηγορίας. Στη συνέχεια ακολουθούν τα μεγάλα premium SUV όπως τα BMW X5, Mercedes-Benz GLE και Volvo XC90. Μια άλλη ομάδα περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα premium όπως τα Mercedes-Benz GLS, Audi Q7 και την προσεχή BMW X7. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα premium/πολυτελή/σπορ SUV όπως τα Porsche Cayenne, Maserati Levante, BMW X6, Range Rover Sport και Mercedes-Benz GLE Coupé. Και τέλος, τα σούπερ-SUV που περιλαμβάνουν τα Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, την επόμενη Mercedes G-Class και τη νέα Rolls-Royce Cullinan.

[Πηγή JATO Dynamics/Felipe Munoz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube