Λεωφορείο με 1,6 τόνους χιόνι στην οροφή!

Λεωφορείο με 1,6 τόνους χιόνι στην οροφή!

Ένα συσσώρευμα που θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματικό κίνδυνο για τους άλλους χρήστες του δρόμου, αλλά και το ίδιο λεωφορείο.

Τα υπερφορτωμένο τουριστικό λεωφορείο διασταυρώθηκε με την Τροχαία του καντονιού Soleure, κοντά στην κοινότητα του Oensingen, ενώ κινείτο στην εθνική οδό με κατεύθυνση προς Ζυρίχη.

«Έλεγχος στο σουηδικό όχημα αποκάλυψε ότι το στρώμα του χιονιού στην οροφή ήταν πάνω από 40 εκατοστά πάχους και ζύγιζε περισσότερα από 1.600 κιλά», ανέφερε η τοπική Αστυνομία σε δήλωσή της. Ο οδηγός λεωφορείου κατηγορήθηκε για επικίνδυνη οδήγηση και αναγκάστηκε να αφαιρέσει το χιόνι από την οροφή του πριν συνεχίσει το ταξίδι του.

Στην Ελλάδα, τυπικά θα του βεβαίωναν την ανάλογη παράβαση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το Άρθρο 32 του Κ.Ο.Κ. (Ν. 2696/1999) στις παραγράφους 2α και 2β:
2. To φoρτίo τoυ oχήματoς πρέπει να τακτoπoιείται και να στoιβάζεται κατά τρόπoν ώστε:
α)
Nα μην εκτίθενται σε κίνδυνo πρόσωπα και να μην πρoκαλoύνται ζημιές από διαρρoή ή πτώση αυτoύ στην oδό.
β)
Nα μην περιoρίζεται ή παρεμπoδίζεται η oρατότητα τoυ oδηγoύ, να μην εμπoδίζεται η oδήγηση τoυ oχήματoς και να μη μειώνεται η σταθερότητα αυτoύ.

Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη του οδηγού να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις αυτές προκειμένου να κυκλοφορήσει σε βέλτιστες συνθήκες ασφαλείας. Η παραβίαση αυτών των διατάξεων τιμωρείται με πρόστιμο που για την Ελλάδα ανέρχεται σε 80 ευρώ. Επιπλέον, σε περίπτωση που μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργούσε σημαντικό κίνδυνο για άλλους χρήστες, προβλέπεται η ακινητοποίηση του οχήματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του ΚΟΚ. Αυτά βέβαια για τα επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς οι παραβάσεις των φορτηγών και λεωφορείων ελέγχονται από τις τροποποιήσεις των διατάξεων του ν. 3446/2006 και τα πρόστιμα και οι ποινές καθορίζονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της παράβασης σε ιδιαζόντως σοβαρή, πολύ σοβαρή, σοβαρή και ελαφρά.

Προφανώς σκοπός αυτών των κυρώσεων είναι να ενθαρρυνθούν οι οδηγοί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις πτυχές και να εφαρμόσουν τις καταλληλότερες λύσεις έτσι ώστε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων τους να γίνει με πλήρη σεβασμό των κανόνων της οδικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube