H Geely κοντά στη συμφωνία για τον έλεγχο της Proton

H Geely κοντά στη συμφωνία για τον έλεγχο της Proton

Η κινεζική Geely βρίσκεται προ της εξαγοράς μετοχικού πακέτου που θα ελέγχει το 49% της μαλαισιανής κατασκευάστριας εταιρείας που κατέχει και τη Lotus.

Η συμφωνία μεταξύ της Geely, ιδιοκτήτρια της Volvo, και της Proton αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη, 24 Μαΐου.

Προβλέπει δε την εξαγορά του 49% των μετοχών, ποσοστό που εξασφαλίζει και τον έλεγχο της μαλαισιανής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η συμφωνία που θα έρθει ύστερα από μια μακρά περίοδο εικασιών, φημών και διαψεύσεων, απετέλεσε το στίβο σκληρού επιχειρηματικού διαγκωνισμού, τόσο μεταξύ του κινεζικού γίγαντα όσο και του Groupe PSA που επίσης ήθελε διακαώς την Proton.

H επικείμενη συμφωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μέσα στο πακέτο περιλαμβάνεται και η Lotus ως περιουσιακό στοιχείο της Proton. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, με το δεδομένο ότι η βρετανική εταιρεία σπορ αυτοκινήτων έγινε κερδοφόρα το 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η DRB-Hicom, ιδιοκτήτρια μέχρι σήμερα της Proton, ανακοίνωσε στο μαλαισιανό Χρηματιστήριο Αξιών ότι οι συναλλαγές με τις μετοχές της θα ανασταλούν αύριο Τετάρτη, με επικαλούμενο λόγο «μια ανακοίνωση».

Ο Li Shufu, εκτελεστικός πρόεδρος της Geely, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την τροπή που έχει πάρει η δυνητική συμφωνία, λέγοντας: «Συνέχεια τα αλλάζουν, σήμερα είναι αυτό, αύριο είναι εκείνο. Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν».

Η Geely θα πάρει 49% και τον έλεγχο της Proton όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube