Το νέο Opel Frontera είναι το πρώτο με ίδια τιμή σε θερμικό κι EV

Το νέο Opel Frontera είναι το πρώτο με ίδια τιμή σε θερμικό κι EV

Η περιβόητη εξίσωση τιμών σε θερμικά κι ηλεκτρικά μοντέλα έχει ήδη το πρώτο της μέλος: Το νέο Opel Frontera.

Opel Frontera

Όταν η ηλεκτροκίνηση έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα, οι τιμές των EV μοντέλων ήταν στα ύψη. Οι ιθύνοντες υπόσχονταν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, οι τιμές θα εξισώνονταν. Και να το νέο Opel Frontera, το πρώτο μοντέλο που κοστίζει το ίδιο και στις δύο εκδόσεις.

Ακριβώς, είτε με κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε με 100% ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Η είδηση μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το Opel Frontera — Vauxhall για την ακρίβεια — τιμάται £23.495 (€27.950) είτε ως αμιγώς EV, είτε ως θερμικό 1.2 με 100 ίππους. Αν μάλιστα κάποιος επιλέξει τη θερμική έκδοση με τους 136 ίππους, τότε θα πληρώσει £1.500 (€1.800) παραπάνω.

Χωρίς να ασχολούμαστε με επιδοτήσεις και χαμηλότερο κόστος κίνησης, το Opel Frontera κοστίζει το ίδιο. Είτε ως EV είτε ως θερμικό

Opel Frontera

Να διευκρινήσουμε ότι πρόκειται για εξίσωση τιμών χωρίς να προσμετράται η κρατική επιδότηση. Αν μπει κι αυτή στην εξίσωση, τότε πολλά μοντέλα καταλήγουν να κοστίζουν φθηνότερα εφόσον αγοραστούν ως αμιγώς ηλεκτρικά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Από €28.900 η ηλεκτρική Alfa Romeo Junior

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Alfa Romeo Junior. Αν συνυπολογιστούν τα €9 χιλιάρικα της κρατικής επιδότησης, η ηλεκτρική έκδοση κοστίζει €1.000 φθηνότερα από την αντίστοιχη υβριδική. Με 20 επιπλέον ίππους και χαμηλότερο κόστος κίνησης, αλλά κι αυτονομία που δεν ξεπερνά τα 410 km.

Opel Frontera

Η σύγκλιση των τιμών οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα θερμικά μοντέλα έχουν ακριβύνει σημ. Ο άλλος ότι το κόστος των μπαταριών ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Οπότε συναντιούνται κάπου στη μέση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Nέο Opel Frontera, ένα μεγαλύτερο κι εξηλεκτρισμένο Crossland

Το Γραφείο Τεχνολογιών Οχημάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μία νέα έρευνα, σχετικά με το κόστος των EV μπαταριών. Καταλήγει στο ότι από $1.415 ανά kWh το 2008, το 2023 η kWh κοστίζει $139, δηλαδή λιγότερο από το 1/10. Βέβαια, τα παραπάνω νούμερα δεν συνυπολογίζουν τον πληθωρισμό. 

Opel Frontera

Η συνταρακτική πτώση ήταν μέχρι και το 2013. Την τελευταία δεκαετία, το κόστος της μπαταρίας μειώνεται συνεχώς, αλλά με πολύ μικρότερο ρυθμό. 

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ακόμα κάμποσο δρόμο να διανύσουν για να τιμώνται καθολικώς το ίδιο με τα αντίστοιχα θερμικά. Ωστόσο, η τιμολόγηση του νέου Opel Frontera στη Μεγάλη Βρετανία είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς το ποθούμενο. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο Όμιλος Stellantis αναφέρει ότι τα ηλεκτρικά του μοντέλα κοστίζουν 31% παραπάνω από τα ΜΕΚ «αδελφάκια» τους.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube