Ευρώπη-ΗΠΑ: Προς μια εμπορική συμφωνία μόνον για βιομηχανικά προϊόντα

Ευρώπη-ΗΠΑ: Προς μια εμπορική συμφωνία μόνον για βιομηχανικά προϊόντα

Αν πετύχουμε αυτό τότε μπορεί και να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς, λένε οι δύο πλευρές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, και επικεντρώνεται μόνον σε μια συμφωνία που θα επικεντρώνεται στα βιομηχανικά προϊόντα ανάμεσα στα οποία και τα αυτοκίνητα.

Η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εμπορίου, η Cecilia Malmstrom δήλωσε ότι μια συμφωνία που θα αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα θα μπορούσε να επιτευχθεί πιο γρήγορα και θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, εμπιστοσύνη που κλονίστηκε καταρχήν από την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Αν ξεκινήσουμε με βιομηχανικά προϊόντα, που είναι πολύ λιγότερο περίπλοκα και καταλήξουμε σε μια συμφωνία επωφελή και για τις δύο πλευρές, ίσως μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να δούμε πως θα επεκτείνουμε τη συμφωνία και σε άλλους τομείς, όπως είναι η γεωργία και τα προϊόντα της», δήλωσε εκ μέρους της αμερικανικής επιτροπής εμπορίου ο Robert Lighthizer.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβαλαν προσπάθειες επί τρία χρόνια προσπαθώντας να διαπραγματευτούν μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν να γεφυρώσουν τα κενά που επιτρέπουν την πρόσβαση των ΗΠΑ σε γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, και του τυριού.

Η Ευρώπη έχει αντιδράσει για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Trump για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, επιβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της δασμούς σε κάποια αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσυκλέτες Harley-Davidson και τα bourbon ουίσκι.

Η ανησυχία της ΕΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Donald Trump έχει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως λέει.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube