Ευρώπη: Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να κλείσει μέσα στη χρονιά

Ευρώπη: Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να κλείσει μέσα στη χρονιά

Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τον Trump έχει στριμώξει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Cecilia Malmstrom δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το διατλαντικό εμπόριο πριν από το τέλος του έτους, με την ίδια να είναι πανέτοιμη να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό ν αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα.

Η Malmstrom  δήλωσε ότι αναμένει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να της δώσουν το πράσινο φως τον Μάρτιο για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως μια τελική συμφωνία με την κυβέρνηση του Donald Trump θα μπορούσε να επιτευχθεί προτού λήξει η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου.

«Νομίζω ότι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας», δήλωσε η Malmstrom στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Βουκουρέστι πριν από τη συνάντηση των υπουργών εμπορίου των 28 χωρών της ΕΕ. «Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε» δήλωσε από το Βουκουρέστι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier της Γερμανίας, ο οποίος έχει τα περισσότερα να χάσει από πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που κινδυνεύουν να πάθουν τη μεγαλύτερη ζημιά αν πραγματοποιηθεί η απειλή Trump και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες έχουν φτιάξει εργοστάσια στις ΗΠΑ για να μειώσουν την ανάγκη εισαγωγής οχημάτων. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Mercedes και της BMW, αλλά και της VW, Audi και Porsche .

H Malmstrom επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι οποιαδήποτε απόφαση του Trump να εφαρμόσει μονομερώς τις αποφάσεις του για επιβολή δασμών θα δυναμίτιζε την ανακωχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Την ώρα που διαπραγματευόμαστε δεν μπορεί να κάνουμε μονομερείς ενέργειες», τόνισε.  

Τον περασμένο μήνα, η Malmstrom παρουσίασε ένα σχέδιο για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Η.Π.Α. που θα μείωνε τα τιμολόγια σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων. Αυτή είναι η πρόταση που συζητούν οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ στη ρουμανική πρωτεύουσα πριν από την επίσημη απόφαση που θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube