Η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τους Ευρωπαίους

Η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τους Ευρωπαίους

Στην Κίνα, οι ξένοι κατασκευαστές χρειάζονται Κινέζο εταίρο και μειοψηφικό πακέτο μετοχών της κοινοπραξίας, περιορισμός που θα καταργηθεί.

Η κινεζική αγορά μοιάζει ήδη με το Eldorado για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτου: Πέρυσι η αγορά κινήθηκε σχεδόν στα 29 εκατ. αυτοκίνητα.

Η Κίνα φαίνεται όμως ότι θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις ξένες φίρμες, όπως υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping.

Μέχρι σήμερα, για να κερδίζουν έδαφος σε τοπικό επίπεδο και για να αποφύγουν τα τεράστια τιμολόγια, οι κατασκευαστές έπρεπε να συνεργαστούν με έναν Κινέζο εταίρο σε μια κοινοπραξία, της οποίας δεν μπορούσαν να κατέχουν περισσότερο από το 50%. Αυτό το ανώτατο όριο θα καταργηθεί στα επόμενα χρόνια. Οι ξένες μάρκες αυτοκινήτων θα μπορούν πλέον να είναι η πλειοψηφία σε μια εταιρεία που εδρεύει στην Κίνα.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει πρώτα για τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η Κίνα αποφάσισε να ενισχύσει τις πωλήσεις «πράσινων» αυτοκινήτων, επιβάλλοντας ποσοστώσεις. Στη συνέχεια, θα περιληφθούν επαγγελματικά αυτοκίνητα το 2020 και όλα τα ΙΧ επιβατικά το 2022. Η χαλάρωση θα δώσει συνεπώς περισσότερη ελευθερία στους αλλοδαπούς κατασκευαστές, οι οποίοι ήδη αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των πωλήσεων της εγχώριας αγοράς -λίγο περισσότερες από τις μισές ταξινομήσεις κατά το πρώτο 3μηνο του 2018.

Η κίνηση αυτή του Πεκίνου ερμηνεύεται ως μεγάλο άνοιγμα για να αποφύγει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube