Το ΔΣ της Nissan ψήφισε την απομάκρυνση Ghosn από τη θέση του προέδρου

Το ΔΣ της Nissan ψήφισε την απομάκρυνση Ghosn από τη θέση του προέδρου

Εξακολουθεί να κρατείται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ένα μικρό και κρύο κελί στο Τόκιο.

Το ΔΣ της Nissan ψήφισε την απομάκρυνση του Ghosn και του Kelly που φέρονται να εμπλέκονται στο γνωστό πλέον σκάνδαλο των οικονομικών ατασθαλιών.

Όμως, σύμφωνα με δημοσίευματα του ιαπωνικού Τύπου, ακόμη και μετά από αυτήν την απόφαση, οι δύο τους μπορούν να μείνουν στις διευθυντικές τους θέσεις, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Και αυτό διότι για να απομακρυνθούν οριστικά πρέπει αυτό να αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2019.
Έτσι η σημερινή συνεδρίαση μπορεί μόνον να αφαιρέσει τον τίτλο του προέδρου από τον Ghosn, όχι όμως και αυτόν του διευθυντού.
Εκτός βέβαια, αν τόσο ο Ghosn όσο και ο Kelly αποφασίσουν να παραιτηθούν από μόνοι τους, κάτι που όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι μάλλον δύσκολο να γίνει, διότι θα σηματοδοτούσε μια παραδοχή ενοχής.

Οι ισορροπίες μέσα στο ΔΣ της Nissan είναι εξαιρετικά εύθραυστες, με τη Renault που δεν απέλυσε τον Ghosn να έχει περισσότερη δύναμη. Ωστόσο η Nissan βασίζεται σε μια συμφωνία που έρχεται από το 2015, όταν στη συμμαχία προστέθηκε η ρήτρα stopgap με βάση την οποία η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να έχει μειωμένη παρέμβαση στα διοικητικά της Nissan.
Η αλήθεια είναι πως οι κανόνες που διέπουν τη συμμαχία είναι αρκούντως πολύπλοκοι...

Να σημειώσουμε εδώ πως το εννεαμελές ΔΣ της Nissan μετά την φυλάκιση των δύο, συνεδρίασε σήμερα με επτά μόλις μέλη που είναι: Ο Saikawa, ο εκτελεστικός Hideyuki Sakamoto και ο  πρώην αντιπρόεδρος της Nissan Toshiyuki Shiga. Επίσης είναι ο Bernard Rey, πρώην πρόεδρος της ομάδας της Renault Formula One και τρεις διευθυντές: Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Renault, Jean-Baptiste Duzan, ο οδηγός αγώνων Keiko Ihara και ο Masakaza Toyoda, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Το κρύο κελί του Ghosn

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο Ghosn κρατείται κάτω από αυστηρό καθεστώς στο ειδικό κέντρο κράτησης του Τόκιο. Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι το κελί του είναι κρύο, κάτι που επιβεβαίωσε μέσω twitter και ένας άλλος καταδικασμένος για απάτες επιχειρηματίας, ο Takufumi Horie. Την ίδια στιγμή  πληροφορίες αναφέρουν πως στο πέραν του γεγονότος ότι οι συνθήκες απέχουν πολύ από τον μέχρι πρότινος τρόπο ζωής του, υπάρχουν περιορισμοί αυστηροί τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Ο Ghosn είναι υποχρεωμένος μεταξύ άλλων να φορά ειδική μάσκα όταν έρχεται σε επαφή με συγγενείς ή συνηγόρους του, για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων.
Να θυμίσουμε ότι ο ιαπωνικός νόμος δίνει το δικαίωμα στις Αρχές να κρατούν κάποιον για 23 το πολύ ημέρες, δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.   

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube