Stellantis, στον Καιάδα όποια μάρκα δεν φέρνει χρήματα

Stellantis, στον Καιάδα όποια μάρκα δεν φέρνει χρήματα

Ο CEO του Ομίλου Stellantis προειδοποιεί ότι όποια φίρμα δεν είναι κερδοφόρα, θα πωλείται ή θα καταργείται.

Stellantis

Ο Όμιλος Stellantis περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο με 14 μάρκες και ύστερα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου του 2024, ο διευθύνων σύμβουλός του προέβη σε κάποιες αιχμηρές δηλώσεις. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Η Stellantis είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αλλά η διαχείριση τόσων πολλών εμπορικών σημάτων αποδεικνύεται δύσκολη σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κλάδο. Τα κέρδη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 48% τους πρώτους έξι μήνες του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

«Συνεχώς ζημιώνεις το κοινό ταμείο; Σπίτι σου, κύριε», βροντοφωνάζει ο Carlos Tavares, CEO του Ομίλου Stellantis

Stellantis

«Όποιος δεν βγάζει χρήματα, θα τον κλείνουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μάρκες που δεν είναι κερδοφόρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Carlos Tavares. Θα πραγματοποιήσει την απειλή ή απλώς προσπαθεί να τρομάξει τους υφισταμένους του;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ρεκόρ αποδοχών για τον Carlos Tavares, υπερδιπλασίασε τις αποδοχές του

Πάντως, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι καλά. Οι μετοχές υποχώρησαν 22%, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 40%, κυρίως λόγω της αγοράς της Βόρειας Αμερικής. Η Ευρώπη κι η Νότια Αμερική δεν ευθύνονται και τόσο, αφού η πτώση των πωλήσεων ήταν μόλις 3%. 

Stellantis

Η προειδοποίηση του Tavares ίσως να απευθύνεται στη Maserati, αφού η μάρκα ανέφερε μια προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία €82 εκατομμυρίων, αναφέρει το Reuters.

Άλλες εταιρείες με επισφαλή θέση είναι οι μικρότερες από θέμα όγκου πωλήσεων, όπως η Lancia κι η DS. Ωστόσο, όλα αυτά είναι εικασίες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Stellantis

Πάντως, η δυσαρέσκεια του CEO δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μάρκες της Stellantis. Θυμίζουμε ότι το ιταλικό κράτος πέρασε νομοθετική τροπολογία ώστε να αποσπάσει ανενεργές εταιρείες που βρίσκονται στη φαρέτρα του Ομίλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Ιταλία μπλόκαρε 134 FIAT Topolino εξαιτίας της σημαιούλας

Όπως η Autobianchi κι η Innocenti, με σκοπό να τις μεταπωλήσει στους Κινέζους, με την προϋπόθεση ότι θα ιδρύσουν εργοστάσια στην ιταλική επικράτεια. Γενικώς η Ιταλία κι ο Όμιλος Stellantis βρίσκονται εδώ και καιρό στα μαχαίρια, με το σίριαλ να έχει κάμποσα επεισόδια.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube