
Απέναντί μας, έχουμε δύο αυτοκίνητα με κοινή συνισταμένη αλλά πολλές διαφορετικές συνιστώσες. FIAT 600 και VW T-Cross αποτελούν κομμάτι της πιο εμπορικής κατηγορίας της ελληνικής αγοράς (B-SUV), πλην όμως εκφράζουν τη διαφορετική σχεδιαστική αντίληψη Γερμανών και Ιταλών.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ελληνική -και όχι μόνο- αγορά αυτοκινήτου είναι ρητά και αδιάψευστα. Έξι στα δέκα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους σήμερα είναι SUV και παραπάνω από τα μισά από αυτά B-SUV. Μοιραία λοιπόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο στα μικρά SUV, προσφέροντας μοντέλα που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την άνεση με τους χώρους και την οικονομία καυσίμου.
FIAT 600 και VW T-Cross εκφράζουν τη διαφορετική σχεδιαστική αντίληψη μεταξύ Γερμανών και Ιταλών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ MG ZS Max Hybrid+ vs Hyundai Kona Hybrid, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Απέναντι σε αυτή την εμπορική ευκαιρία οι κατασκευαστές χαράσσουν εμπορικές στρατηγικές τους. Από τη μία, η Volkswagen που πέρα από το Τ-Cross τοποθετείται στην κατηγορία με άλλες δύο προτάσεις (T-Roc και Taigo) και από την άλλη η FIAT που λανσάρει το ολοκαίνουργιο 600.
Ένα αυτοκίνητο που μας δείχνει για άλλη μια φορά πως στο Centro Stile γνωρίζουν όσο λίγοι να κατασκευάζουν ελκυστικά στο μάτι αυτοκίνητα. Τα οποία μάλιστα μπορεί να τα συνδέει εύστοχα με επιτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως η σιλουέτα του 600 ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στον νεωτερισμό.
Η συγγένεια με το επιτυχημένο 500 δεν κρύβεται. Η προσωπικότητα του αυτοκινήτου εκφράζεται με τη «χαμογελαστή» μάσκα και τις ακροβολισμένες στρογγυλές φωτιστικές μονάδες τεχνολογίας LED inflector που τονίζουν τη φρεσκάδα του 600.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Jeep Avenger e-Hybrid, τετραγωνίζοντας τον κύκλο
Οι καθαρές επιφάνειες και τα φουσκωμένα φτερά, όχι μόνο δένουν αρμονικά με τον όγκο, αλλά δίνουν και ένα πιο περιπετειώδες λουκ στο ιταλικό B-SUV. Ιδιαίτερα ευχάριστες στο μάτι είναι και οι 18άρες ζάντες που φόραγε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, με diamond cut φινίρισμα.
Η σχεδίαση του πίσω μέρους είναι κάπως πιο συγκρατημένη. Τα όμορφης αισθητικής φώτα, η διακριτική αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και το φούσκωμα πάνω από την πινακίδα της πίσω πόρτας καθιστούν το 600 άμεσα αναγνωρίσιμο.
Χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες, το FIAT 600 κατά τη γνώμη μας είναι ένα από τα πιο όμορφα B-SUV της αγοράς. Διατηρώντας τις φινετσάτες γραμμές που υιοθετούν τα περισσότερα μοντέλα της τορινέζικης φίρμας.
Το T-Cross από την άλλη, βρίσκεται στην αγορά από το 2019 και παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο αξιόλογα μοντέλα της κλάσης. Πολλώ δε μάλλον ύστερα από το ήπιο φρεσκάρισμα που δέχτηκε στα τέλη του 2023.
Εξωτερικά, έχουμε ανασχεδιασμένα LED φανάρια εμπρός πίσω με νέα φωτεινή υπογραφή και το μοτίβο «Χ» στα πίσω φώτα. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της κατηγορίας, η Volkswagen προσφέρει προβολείς τεχνολογίας IQ.LIGHT LED με ενισχυμένο φωτισμό και έξυπνη λειτουργία. Που όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη λειτουργούν εξαιρετικά!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Peugeot 2008 Hybrid 136 e-DCS6, ηλεκτρική (εκ)τόνωση
Από εκεί και πέρα, ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας και οι πτυχώσεις του καπό αναδεικνύουν την εκδρομική φύση του T-Cross, την ώρα που η φωτιζόμενη μπάρα εμπρός (στην έκδοση R-Line More της δοκιμής μας) και τα κατευθυντικά φλας του προσθέτουν μιας εσάνς πολυτέλειας. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως οι μπάρες οροφής μπορούν πλέον να υποστηρίξουν μεγαλύτερο βάρος κατά 20 kg, φθάνοντας αισίως τα 75 kg.
Είναι φανερό πως απέναντι στο ιταλικό ταμπεραμέντο, το Wolfsburg κατά τα ειωθότα, αντιπαραβάλλει μια πιο συγκρατημένη και σοβαρή σχεδίαση.
Από άποψη διαστάσεων, το 600, με μήκος στα 4,18 m είναι έξι πόντους μεγαλύτερο από το T-Cross των 4,12 m. To πλάτος είναι σχεδόν παρόμοιο. 1,78 m το FIAT και 1,76 m το Volkswagen. Με το τελευταίο να είναι λίγο πιο ψηλό, στα 1,57 m έναντι των 1,52 m του 600. Ακριβώς ίδιο είναι το μεταξόνιο, στα 2,55 m.
Η εκμετάλλευση των διαθέσιμων χώρων όμως δίνει το προβάδισμα στο γερμανικό μοντέλο. Η ευρυχωρία για αυτοκίνητο των 4,1 m είναι πράγματι εντυπωσιακή.To μεγαλύτερο ατού είναι το συρόμενο πίσω κάθισμα σε μια διαδρομή 15 cm που εξασφαλίζει τη μέγιστη προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις μεταφορικές ανάγκες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Citroën C3 1.2T 100, πλήρης ανατροπή
Με το κάθισμα τραβηγμένο τέρμα πίσω, ένας ψηλός επιβάτης θα βολευτεί με χαρακτηριστική άνεση πίσω από έναν εξίσου ψηλό οδηγό, που κάθεται πιο ψηλά σε σχέση με το 600 και έχει καλύτερη περιμετρική ορατότητα. Ανάλογα με τη θέση του συρόμενου πίσω καθίσματος μεταβάλλεται και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ που κυμαίνεται μεταξύ 385 lt και 455 lt.
Η πρακτικότητα της καμπίνας ενισχύεται επίσης από τις μπόλικες θήκες για τα μικροαντικείμενα αλλά και το έξυπνο συρτάρι κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, που μπορεί να χωρέσει, για παράδειγμα, μια μικρή γυναικεία τσάντα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS, αναλλοίωτο
Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, τα μαλακά και αφρώδη υλικά έχουν τον πρώτο λόγο στο πάνω μέρος του ταμπλό. Στα χαμηλότερα στρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί σκληρά υλικά με φροντισμένο όμως φινίρισμα και συναρμογή. Με τη συνολική αίσθηση να είναι από τις καλύτερες που θα συναντήσει κανείς στα μοντέλα αυτής της κατηγορίας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Nissan Juke 1.0 DIG-T 114 PS, το καλό καλύτερο
Η ανανέωση του T-Cross έκανε πιο επίκαιρο και το τεχνολογικό υπόβαθρο. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει διαγώνιο στις 8”. Όσες ακριβώς και η επικαθήμενη οθόνη του infotainment, που όμως διαθέτει αναβαθμισμένο λογισμικό και νέες λειτουργίες, πιο άμεση απόκριση και ασύρματη συνδεσιμότητα με Android Auto και Apple CarPlay.
H καμπίνα του ιταλικού SUV μπορεί να μην είναι τόσο ευάερη σε σύγκριση με το T-Cross, αλλά θα φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα τέσσερις ενήλικους. Είναι όμως πιο γουστόζικη, δίνοντας έναν τόνο πιο ιταλικό! Καθώς πέρα από τη διχρωμία στην πλούσια έκδοση La Prima, τα καθίσματα είναι επενδυμένα από φυτικό δέρμα. Υποστηρίζουν μάλιστα και λειτουργία μασάζ, κάτι που μόνο συνηθισμένο δεν είναι για τα δεδομένα της κατηγορίας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: DS 3 Hybrid 136 e-DCS6, αναζωογόνηση
Πολύ καλό βαθμό παίρνει και η πρακτικότητα, καθώς χώρια από τις ποτηροθήκες, η θήκη χαμηλά στην κονσόλα χωρά περισσότερα από όσα περιμένεις. Όσον αφορά την ποιότητα, στα περισσότερα σημεία της καμπίνας θα συναντήσεις σκληρά πλαστικά που η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσιάζουν. Εστιάζοντας στην ουσία όμως, το μοντάρισμα μεταξύ των υλικών είναι προσεγμένο.
O οδηγός έχει στη διάθεσή του ψηφιακό πίνακα οργάνων 7” και κεντρική οθόνη 10,25”, η οποία διαθέτει και ελληνικό μενού. Ο χειρισμός είναι εύκολος, τα γραφικά και η ανάλυση είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ υποστηρίζει ασύρματη συνδεσιμότητα με Android Auto και Apple CarPlay. Ωστόσο η απόκριση ελάχιστα πιο αργή σε σύγκριση με το T-Cross.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: KGM Tivoli 1.5T 163 PS AWD, με όπλο την τιμή
O χειρισμός του κλιματισμού είναι ενσωματωμένος στην οθόνη, πλην όμως το ξεχωριστό πάνελ με τους φυσικούς διακόπτες απλοποιεί σε σημαντικό βαθμό τη ρύθμισή του.
Τέλος, ο χώρος αποσκευών με 385 lt βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας και είναι ισοδύναμος με αυτόν του VW T-Cross. Ωστόσο, στο T-Cross μπορεί να αυξηθεί χάρη στο συρόμενο πίσω κάθισμα, στοιχείο που απουσιάζει εδώ. Παρ’ όλα αυτά, το πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα και το διπλό δάπεδο (χαρακτηριστικά που συναντάμε και στο VW) ενισχύουν την πρακτικότητα και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικογένειας.
Κάτω από το καπό του FIAT 600 φωλιάζει ο νέος 3κύλινδρος 1.200άρης PureTech των 100 PS και 200 Nm, με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας και λειτουργία στον θερμοδυναμικό κύκλο Miller για ακόμα καλύτερη απόδοση.
To μοτέρ αποδίδει 100 ίππους και 205 Nm μόλις από τις 1.750 rpm. Και συνεργάζεται με το διπλοσύμπλεκτο αυτόματο κιβώτιο e-DCΤ έξι σχέσεων. Στο κιβώτιο, είναι ενσωματωμένος ο σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει 29 PS και 55 Nm. O τελευταίος, τροφοδοτείται από έναν συσσωρευτή ιόντων λιθίου με μικτή χωρητικότητα 0,9 kWh (0,43 kWh ωφέλιμη). Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού για ακόμα καλύτερη κατανομή βάρους.
Όπως έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα του Ομίλου Stellantis, πρόκειται για ένα από τα πιο αποδοτικά ήπια υβριδικά συστήματα της αγοράς. Μειώνοντας την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2, μιας και στους ελιγμούς αλλά και σε ελεύθερο ρολάρισμα με ταχύτητες έως τα 30 km/h, το 600 μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά.
Στην πράξη, το μοντέλο της FIAT είναι πιο ζωηρό και ορεξάτο από αυτό που περιμένεις διαβάζοντας την μπροσούρα. Που λέει πως το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 10,5” και η τελική ταχύτητα σταματά στα 184 km/h. Βλέπετε, ο ηλεκτροκινητήρας δίνει έξτρα ώθηση στο αυτοκίνητο και το μοτέρ ξυπνά από χαμηλά. Και απλώνει στρωτά τη δύναμη σε όλο το φάσμα των στροφών χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με το κιβώτιο (υπάρχουν και paddles πίσω από το τιμόνι) που πραγματοποιεί τις αλλαγές τη στιγμή που πρέπει. Παρόλα αυτά, να σημειώσουμε ότι το σασμάν είναι τεμπέλικο στο kickdown και το μοτέρ με αισθητούς τους 3κυλινδρισμούς και κακόηχο υπό πίεση.
Στην πόλη, το 600 αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευχάριστο, με την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανισομέρειες του οδοστρώματος, παρά τις 18άρες και το 55άρι προφίλ του λάστιχου. Θα πρέπει να περάσεις από πραγματικά μεγάλο σαμάρι για να ακούσεις την ανάρτηση να κοπανάει και να περνά κραδασμούς κυρίως στους πίσω επιβάτες.
Η ρύθμιση της ανάρτησης όμως, σε συνδυασμό με το σχετικά ελαφρύ τιμόνι -που πάντως δεν είναι αποκομμένο από τα δρώμενα των εμπρός τροχών- και την απόσταση από το έδαφος στα 19,9 cm θυμίζουν πως οι αρετές του FIAT 600 είναι άλλες. Θα ακολουθήσει τον πιο σβέλτο ρυθμό, το περιθώριο πρόσφυσης είναι υψηλό και οι αντιδράσεις παραμένουν φιλικές υπό μέτρια πίεση. Είναι ξεκάθαρο όμως πως προτιμά να κινείται πιο εκδρομικά, ον ξεκούραστο και ασφαλές.
Από την άλλη, το Volkswagen T-Cross που έρχεται με τον 4κύλινδρο 1.5 TSI των 150 ίππων, των 250 Nm και το 7άρι DSG είναι μεν αισθητά πιο σβέλτο. Tόσο σε απόλυτους αριθμούς (0-100 km/h σε 8,4” και τελική ταχύτητα 200 km/h) όσο και στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις.
H ανάρτηση είναι πιο σφιχτή και το 45άρι προφίλ των 18άρηδων τροχών θυσιάζει ένα μέρος της άνεσης κυρίως στην πόλη, χωρίς όμως να ενοχλεί. Σε μια φιδίσια διαδρομή πάντως, διαχειρίζεται σωστά τις κινήσεις του αμαξώματος και το βάρος του αυτοκινήτου, επιτρέποντάς του να γέρνει λιγότερο και να είναι πολύ σταθερό.
Η πρόσφυση είναι καλή ακόμα και σε πιο κατσαρούς δρόμους και οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου φιλικές και προοδευτικές. Μόνο όταν αρχίζεις και πιέζεις έντονα θα υποστρέψει, με τα ηλεκτρονικά να πιάνουν γρήγορα δουλειά επαναφέροντας την τάξη. Το τιμόνι έχει σωστό βάρος και μεταφέρει την πληροφορία που θέλεις.
Στον αυτοκινητόδρομο, το T-Cross θα κινηθεί σχεδόν αρχοντικά, με ποιότητα κύλισης που ξεπερνά τον μέσο όρο της κατηγορίας. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στην ηχομόνωση (όταν δεν φτάνεις στα άκρα το μοτέρ) που κρατά την καμπίνα απομονωμένη από ενοχλητικούς θορύβους. Περιλαμβανομένων και των αεροδυναμικών που στο 600 είναι ένα «τσικ» πιο έντονοι.
Στον τομέα της κατανάλωσης, το μοντέλο της FIAT εκμεταλλεύεται την ύπαρξη ήπιας υβριδικής μονάδας, καταναλώνοντας κάτω από 6 lt/100 εντός πόλης. Απεναντίας, το T-Cross, που δεν έχει καμία ηλεκτρική υποβοήθηση και περιορίζεται στην τεχνολογία απενεργοποίησης δύο κυλίνδρων είναι πιο λαίμαργο. Με την κατανάλωση στην πόλη να φλερτάρει με τα 8,2 lt/100 km, όμως στον ανοιχτό δρόμο γεφυρώνει το χάσμα του με το 600.
Φτάνοντας σιγά-σιγά στο τέλος, παρά τις διαφορές στη σχεδίαση και στη φιλοσοφία, αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με δύο άνετα, σύγχρονα και ασφαλή B-SUV. To FIAT 600 ύστερα από και την προωθητική ενέργεια που είναι σε ισχύ ξεκινά από τις €23.990. Προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, άνεσης και ασφάλειας από τη βασική κιόλας έκδοση.
Το 150άρι Volkswagen T-Cross με το DSG ξεκινά από τις €27.680, προσφέροντας όμως πλουσιότερο εξοπλισμό και ανώτερη ποιότητα κατασκευής.
Καταληκτικά, το FIAT 600, ποντάροντας στην εμφάνιση, στη χαμηλότερη κατανάλωση και στην πιο άνετη ανάρτηση στην πόλη, αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι ακόμη και στην κατά 50 ίππους ισχυρότερη έκδοση του Volkswagen T-Cross. Το οποίο, ωστόσο, παραμένει συνολικά πιο ομοιογενές, ολοκληρωμένο και απολαυστικό στην οδήγηση. Οι καλύτερες επιδόσεις του έρχονται με ένα αισθητά υψηλότερο κόστος -όχι όμως χωρίς αντίκρισμα.
FIAT 600 1.2 Hybrid DCT | VW T-Cross 1.5 TSI | |
---|---|---|
Τιμή | Από €23.990 | Από €27.680 |
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | ||
Τεχνολογία | MHEV, 1.199 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, ιντερκούλερ, ήπια υβριδικό σύστημα 48V, ηλεκτρικό μοτέρ 29 PS/55 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 0,89 kWh (0,49 kWh ωφέλιμη), κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων | Κινητήρας βενζίνης 1.498 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, απενεργοποίηση κυλίνδρων, κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων |
Απόδοση | 100 PS/5.500 rpm, 205 Nm/1.750 rpm | 150 PS/5.000-6.000 rpm, 250 Nm/1.500-3.500 rpm |
Διαστάσεις | 4.178 x 1.779 x 1.525 mm | 4.127 x 1.760 x 1.573 mm |
Χώρος αποσκευών | 385-1.256 lt | 385/455-1.281 lt |
Βάρος | 1.280 kg | 1.413 kg |
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ | ||
0-100 km/h | 10,5" | 8,4" |
Τελική ταχύτητα | 184 km/h | 200 km/h |
Μέση κατανάλωση* | 6,3 lt/100 km | 7,8 lt/100 km |
Εκπομπές CO2 | 109 g/km | 136-140 g/km |
*Μέτρηση DRIVE | ||
Φωτογραφίες DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης |