Αποστολή: Νέα Mercedes-Benz GLC [video]

Αποστολή: Νέα Mercedes-Benz GLC [video]

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου της SUV έκανε, όπως είχε ανακοινώσει άλλωστε, σήμερα η γερμανική μάρκα.

Η GLC, που αντικαθιστά την «τετράγωνη», και πιο «εκτός δρόμου» σχεδιαστικά, GLK έχει πολύ περισσότερες καμπύλες και πλέον, εκτός από πιο αεροδυναμική (Cd: 0,31 έναντι 0,34), είναι και πιο ταιριαστή με την υπόλοιπη γκάμα της Mercedes.

Η παγκόσμια παρουσίαση της GLC έγινε με πολύ "γκλάμουρ" στις εγκαταστάσεις της Hugo Boss, στη Στουτγάρδη, για να τονιστεί η διευρυμένη συνεργασία των δύο εταιρειών, τόσο στα μηχανικά σπορ όσο και σε άλλους τομείς, αλλά και η σχέση τους στο επίπεδο των premium προϊόντων με διεθνή αναγνώριση. Το νέο μοντέλο παρουσίασε, σε δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο, ο πρόεδρος της Daimler AG, Dieter Zetsche, μαζί με τον CEO της Hugo Boss, Claus Dietrich Lahrs, ενώ παρούσα στη σκηνή ήταν και η top model, Petra Nemcova (γνωστή από την τραγική της περιπέτεια στο τσουνάμι του 2004 και την έκτοτε φιλανθρωπική της δράση), που θα είναι το "πρόσωπο" της GLC σε εκδηλώσεις και διαφημίσεις. 

Η GLC είναι μεγαλύτερη σε όλες τις διαστάσεις από την προκάτοχό της, την GLK: κατά 120 mm σε μήκος (4.656 mm), 50 mm σε πλάτος (1.890 mm) και 9 mm σε ύψος (1.639 mm). Σε συνδυασμό με το μακρύτερο, κατά 118 mm, μεταξόνιο των 2.873 mm, προσφέρει αισθητά μεγαλύτερους χώρους επιβατών αλλά και περισσότερο χώρο για τις αποσκευές που φτάνει τα 580 lt με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους και τα 1.600 όταν αναδιπλωθούν, δηλαδή συν 80-110 και 50 lt αντίστοιχα σε σχέση με την GLK.

Παρά την διόλου αμελητέα αύξηση του όγκου, το βάρος έχει μειωθεί κατά 80 kg, 50 από τα οποία προέρχονται από το αμάξωμα που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και χάλυβα υψηλής και υπερ-υψηλής αντοχής. Επίσης, η χρήση αλουμινίου σε επιλεγμένα σημεία της ανάρτησης δεν έχει θετικά αποτελέσματα μόνο στη ζυγαριά αλλά και στην ποιότητα κύλισης λόγω του μικρότερου μη φερόμενου βάρους.

Το νέο crossover έχει, στο βασικό του εξοπλισμό, την ανάρτηση AGILITY CONTROL που συνδυάζει συμβατικά ελατήρια με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ μεταβλητής απόσβεσης. Προαιρετικά, προσφέρεται η αερανάρτηση AIR BODY CONTROL που, όπως υποστηρίζει η Mercedes, «συνδυάζει εξαιρετική σταθερότητα και σπορ οδική συμπεριφορά με εξαιρετική άνεση και εκτός δρόμου δυνατότητες».

Με το εξτρά πακέτο Off-Road Engineering, βελτιστοποιεί την επαφή των τροχών με το έδαφος αυξάνοντας το ύψος έως και 50 mm και επιλέγοντας την πιο μαλακή από τις πέντε ρυθμίσεις του (στάνταρ) συστήματος ελέγχου των δυναμικών χαρακτηριστικών DYNAMIC SELECT. Επίσης, η μόνιμη τετρακίνηση 4MATIC μοιράζει, υπό κανονικές συνθήκες, το 45% της ροπής στον εμπρός και το 55% στον πίσω άξονα.

Στην Ευρώπη, η GLC θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις. Η μοναδική βενζινοκίνητη είναι η 250 4MATIC με τον 2λιτρο τούρμπο των 211 PS και 35,3 kgm. Οι άλλες δύο είναι ντίζελ, με τον κινητήρα των 2.143 cc να αποδίδει 170 PS και 40,4 kgm στην 220 d 4MATIC και 204 PS και 50,5 kgm στην 250 d 4MATIC. Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με το εννιατάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC, έχουν σύστημα start/stop και πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων EU6.

Για πρώτη φορά στην κατηγορία, η Mercedes προσφέρει ένα υβριδικό plug-in, την GLC 350 e 4MATIC η οποία συνδυάζει 2λιτρο βενζινοκινητήρα 211 PS και ηλεκτροκινητήρα 116 PS. Εκτός από την ισχυρότερη και μακράν ταχύτερη (0-100 km/h σε 5,9’’, έναντι 7,3’’, 8,3’’ και 7,6’’ για τις 250, 220 d και 250 d αντίστοιχα), η υβριδική έκδοση είναι και η πιο «πράσινη», με μόλις 60 g CO2 ανά km και ηλεκτρική αυτονομία 34 km.

Σχεδόν όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού που προσφέρεται ήδη στις C-, E- και S-Class προσφέρονται στον στάνταρ ή προαιρετικό εξοπλισμό της νέας GLC.

Η διάθεσή της θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, με την βασική τιμή των €44.506 να είναι ίδια με της απερχόμενης GLK, και πολύ σύντομα θ’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

[Πηγή: Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube