Volvo, ποιο νέο ηλεκτρικό SUV ετοιμάζει;

Volvo, ποιο νέο ηλεκτρικό SUV ετοιμάζει;

Μπορεί η Volvo να ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των σχεδίων της ως προς την ηλεκτροκίνηση, πλην όμως οι Σουηδοί ανακοίνωσαν την έλευση ενός ακόμα κομβικού -για την εξηλεκτρισμένη γκάμα τους- μοντέλου.

Volvo EX60

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Volvo παρουσίασε τις ναυαρχίδες της γκάμας της, XC90 και EX90 κι εμείς βρεθήκαμε στο Göteborg για την πρώτη, στατική επαφή μαζί τους. Παράλληλα με την παρουσίαση των αυτοκινήτων, η σουηδική φίρμα μίλησε για τα σχέδια αλλά και τους αναθεωρημένους πλέον στόχους που έχει θέσει για το τέλος της δεκαετίας.

Όπως λοιπόν θα έχετε διαβάσει, η Volvo δεν θα μετατραπεί σε αμιγώς ηλεκτρική φίρμα μέχρι το 2030. Αντίθετα, έθεσε ως στόχο το 90-100% των πωλήσεων της να αφορά ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα.

O CEO των Σκανδιναβών, Jim Rowan κατά την παρουσίαση των μεγαλύτερων μοντέλων της φίρμας, τόνισε πως η Volvo δεν θα εγκαταλείψει ούτε θα πάψει να πιστεύει στην ηλεκτροκίνηση. «Η μετάβαση αυτή όμως θα γίνει με τους ρυθμούς που μας υποδεικνύει η αγορά». Πρακτικά λοιπόν η Volvo θα διαθέτει μια γκάμα με PHEV και EV.

To Volvo EX60 θα λανσαριστεί εμπορικά στην Ευρώπη το 2026

Volvo EX90

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ποια είναι τα δημοφιλέστερα ηλεκτρικά και PHEV στην Ευρώπη;

Ως προς τα τελευταία, το επόμενο μοντέλο της εταιρείας έχει ήδη δρομολογηθεί, είναι εξίσου σημαντικό και φέρει ήδη ονοματεπώνυμο. Volvo ΕΧ60. O λόγος που είναι τόσο σημαντικό αυτοκίνητο για την εταιρεία; Πρόκειται για το εξηλεκτρισμένο alter-ego του XC60, του παγκόσμιου best-seller του brand. Το οποίο θα διατίθεται κανονικά ως PHEV και MHEV, ακόμα και μετά το 2030.

Το ηλεκτρικό αδερφάκι του, όπως δήλωσαν στελέχη της Volvo, θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά της Ευρώπης το 2026. Βασισμένο στην πλατφόρμα SPA3. Την πιο προηγμένη πλατφόρμα του Σουηδού κατασκευαστή που επίσης αποκαλύφθηκε στα πλαίσια της 90/90 Day.

Πρόκειται στην ουσία για την εξέλιξη της πλατφόρμας SPA2 του EX90 και του επερχόμενου ES90. H SPA2, πρακτικά επέτρεψε στη Volvo να κατασκευάζει γρήγορα και με μικρότερο κόστος μοντέλα όλων των κατηγοριών.

Η SP3 είναι η εξέλιξή της δίνοντας τη δυνατότητα στα μοντέλα που θα βασιστούν με αυτή να επωφεληθούν από τους ηλεκτροκινητήρες επόμενης γενιάς της Volvo. H σουηδική φίρμα όπως ανακοίνωσε, στοχεύει σε βελτίωση της απόδοσης από 91% σε 93%.

Volvo EX30

Αρχής γενομένης από το EX60, τα πονήματά της θα τροφοδοτούνται με συσσωρευτές μεγαλύτερης ενεργειακής πυκνότητας για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Μάλιστα, οι μπαταρίες θα είναι μέρος της δομής του αμαξώματος μειώνοντας σημαντικά το βάρος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο για τους επιβάτες.

Με όλα αυτά, η Volvo φιλοδοξεί να δει αύξηση 8 έως 10 ποσοστιαίων μονάδων στα μικτά περιθώρια κέρδους με τα ηλεκτρικά που θα βασίζονται στην πλατφόρμα SPA3, σε σχέση με τα ηλεκτρικά πρώτης γενιάς της φίρμας.

Μένει να δούμε αν η Volvo, προσθέσει στη γκάμα της και φουλ υβριδικά μοντέλα, δεδομένης της υψηλής ζήτησης που παρουσιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον Erik Severinsson, Chief Product and Strategy Officer της Volvo να αρνείται ευγενικά να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube