Κάθε βολή του νέου Α/Τ των ΗΠΑ κοστίζει $800.000! [videos]

Κάθε βολή του νέου Α/Τ των ΗΠΑ κοστίζει $800.000! [videos]

Το ολοκαίνουργιο και αξίας $4 δισ. αντιτορπιλικό DDG 1000 Zumwalt-class των ΗΠΑ πρόκειται για ένα απίστευτο τεχνολογικό κατόρθωμα.

Το φουτουριστικό πολεμικό σκάφος DDG 1000 Zumwalt-class είναι εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 63 ναυτικών μιλίων ή 117 km. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Κάθε βολή στοιχίζει στον Αμερικανό φορολογούμενο πάνω από 800 χιλιάδες δολάρια ή, αν θέλετε, 720.000 ευρώ. Και το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται τώρα να αποφασίσει αν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την υπέρογκη δαπάνη.

Σύμφωνα με το Defense News, τα δύο πυροβόλα LRLAP (Long Range Land-Attack Projectile – Βλήματα Μακράς Ακτίνος Κατά Χερσαίων Στόχων) κατασκευάστηκαν από τν Lockheed Martin και λειτουργούν ακριβώς σύμφωνα με το σχεδιασμό τους. Αλλά από τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περικόπτει τις παραγγελίες του από 28 σε τρία σκάφη, δεν μπορούν οι δαπάνες που συνδέονται με τα αντιτορπιλικά και τα πυρομαχικά τους να εκτιναχθούν στα ύψη.

«Δεν φταίει κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού στο Defense News. «Το βλήμα λειτουργεί, [και] το να πηγαίνεις προς τα εμπρός είναι λογικό. Είναι απλώς ότι το κόστος της αγοράς των τριών σκαφών εξελίχτηκε σε πάρα πολύ υψηλό τίμημα».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη προβεί στη σύσταση ότι τα πυροβόλα LRLAP ακυρώνονται, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμα παρθεί. Τα βλήματα έχουν ήδη αγοραστεί και προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια Δοκιμών Πιστοποίησης Οπλικών Συστημάτων Σκαφών το 2018.

Το Πολεμικό Ναυτικό σήμερα προσπαθεί να βρει κάτι που θα αντικαταστήσει τα πανάκριβα αυτά οπλικά συστήματα. Φέρεται δε να εξετάζει εναλλακτικές επιλογές από τη Raytheon και την BAE Systems, αν και δεν είναι σαφές τι είδους εξοικονόμηση κόστους θα προσφέρουν αυτές, ωστόσο θα πρέπει να είναι τεχνολογικά πιο προηγμένες από τα υφιστάμενα συστήματα.

Αλλά ό,τι κι αν βρουν, ό,τι κι αν επιλέξουν, ελπίζουν να κοστίζει κάτω από τα 800 χιλιάρικα ανά βολή. Διότι ακόμα κι αυτό το νούμερο πιθανώς είναι μικρότερο απ’ ό,τι κόστιζε μια βολή LRLAP στην πραγματικότητα. «Αυτό είναι πιθανώς χαμηλό», είπε εκπρόσωπος του Ναυτικού στο Defense News σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος των $800.000 για κάθε βλήμα. «Γι’ αυτό το Τμήμα Προμηθειών ήθελε επίσης να το μειώσουμε».

Να σημειώσουμε φυσικά ότι ο όρος «βλήμα» είναι πολύ απλοϊκός για να περιγράψουμε το πολύπλοκο LRLAP. Φυσικά και πρόκειται για ένα βλήμα των 155 mm, αλλά που χρησιμοποιεί GPS και εσωτερική καθοδήγηση που μειώνουν την πιθανότητα κυκλικού σφάλματος στα 50 m, που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση τόσο μακριά θα πέσει από το στόχο του. 

[Defense News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube