Dieselgate: Σε δίκη ο πρώην CEO της Volkswagen, εννέα χρόνια μετά

Dieselgate: Σε δίκη ο πρώην CEO της Volkswagen, εννέα χρόνια μετά

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Martin Winterkorn, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen εκείνη την εποχή, είχε γνώση του συστήματος εξαπάτησης των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ.

Volkswagen

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, Martin Winterkorn, εμφανίστηκε στη γερμανική δικαιοσύνη για κατηγορίες που σχετίζονται με το Dieselgate. To σκάνδαλο που συγκλόνισε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Winterkorn είχε κάνει έκκληση για αναβολή της δίκης καθώς ισχυρίστηκε ότι έχει προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την ένσταση του 77χρονου που αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες, όπως απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ψευδή κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο πρώην CEO της Volkswagen AG έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες κι επιμένει ότι είναι αθώος.

Εννέα χρόνια μετά, το μεγάλο αφεντικό κάθεται στο εδώλιο

Volkswagen

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Winterkorn είχε γνώση για τη χρήση του παράνομου λογισμικού από τη Volkswagen, που εξαπατούσε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκινητήρων. Το παράνομο λογισμικό μπορούσε να ανιχνεύσει πότε γινόταν δοκιμή εκπομπών ρύπων και να περιορίσει τα τοξικά οξείδια του αζώτου, που καθ'όλη την υπόλοιπη διάρκεια εκτόξευε στον αέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Dieselgate: Ο Winterkorn καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη

Το αφεντικό της γερμανικής εταιρείας λέγεται επίσης ότι είχε εξουσιοδοτήσει την ανάκληση των επηρεαζόμενων οχημάτων το 2014 σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα ανακάλυπταν το λογισμικό. Η κατηγορία που σχετίζεται με τη χειραγώγηση της αγοράς ισχυρίζεται ότι ο Winterkorn απέτυχε να ενημερώσει σωστά τους μετόχους της Volkswagen εγκαίρως σχετικά με τον οικονομικό κίνδυνο της υπόθεσης.

Volkswagen

Ο Γερμανός κατηγόρησε τους υφισταμένους του για την εξαπάτηση. «Ο πελάτης μας δεν εξαπάτησε ούτε έβλαψε κανέναν, δεν άφησε σκόπιμα την κεφαλαιαγορά στο σκοτάδι για να ζημιωθούν οι επενδυτές κι είπε στην επιτροπή διερεύνησης την αλήθεια», δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Volkswagen καλείται να αποζημιώσει πελάτες που πήραν δάνειο για αυτοκίνητο με παράτυπο λογισμικό του Dieselgate

Οι New York Times αναφέρουν ότι η δίκη του Winterkorn έχει αναβληθεί επανειλημμένα ενώ λάμβανε θεραπεία για προβλήματα στο γόνατο και το ισχίο. Έχουν προγραμματιστεί περίπου 90 ημέρες κατάθεσης για την υπόθεση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ποινικές δίκες στη Γερμανία να έχουν εκτενή χρονική διάρκεια. Άλλα τέσσερα στελέχη της Volkswagen δικάζονται για την εμπλοκή τους στο Dieselgate από το 2021.

Volkswagen

Οι κατηγορίες εναντίον του Winterkorn επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών. Ωστόσο, είναι απίθανο να λάβει τόσο μεγάλη τιμωρία. Το πρώην αφεντικό της Audi, Rupert Stadler, τη γλίτωσε πολύ φθηνά πέρσι.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube