Test drive: MINI Aceman SE, ο κρίκος που έλειπε

Test drive: MINI Aceman SE, ο κρίκος που έλειπε

Η MINI δημιούργησε εν ριπή οφθαλμού μια νέα γκάμα ηλεκτρικών, με τρία νέα μοντέλα να προστίθενται στον κατάλογο το 2024: Cooper, Countryman και ΜΙΝΙ Aceman. Με το τελευταίο να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο πρώτων. Τι αξίζει στην έκδοση SE;

Το MINI Aceman φιγουράρει ως ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο στην γκάμα του Βρετανού κατασκευαστή με την έντονη προσωπικότητα.

Και τοποθετείται μεταξύ του «μικρού» Cooper και του πραγματικά μεγάλου Countryman. Που έχει μεγαλώσει τόσο στη νέα γενιά, κάνοντας ντου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία των ηλεκτρικών C-SUV. Διαθέσιμο αποκλειστικά με 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το Aceman επιδιώκει να ξεχωρίσει με το μοναδικό στιλ και την έντονη προσωπικότητά του. Και απ’ ό,τι θα δούμε παρακάτω, διαπιστώνοντας ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του τείνουν να είναι υπερβολικά…

Το MINI Aceman αντιπροσωπεύει μια στρατηγική καμπή για τη βρετανική φίρμα, όπως η «Neue Klasse» για την BMW

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Δεν είναι συχνό φαινόμενο ένας κατασκευαστής να προσθέτει ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο στην γκάμα του. Η τελευταία φορά που το έκανε η MINI ήταν πριν από 12 χρόνια με το Paceman!

Όταν βλέπεις το Aceman για πρώτη φορά, παρατηρείς αμέσως τη συγγένειά του με τα υπόλοιπα μοντέλα των Βρετανών. Ωστόσο, ως νέο μοντέλο, έχει τολμήσει κάποιες διαφοροποιήσεις. Τα εμπρός φώτα για παράδειγμα, δεν είναι στρογγυλά όπως στο MINI Cooper που έπρεπε να διατηρήσει το χαρακτηριστικό ύφος του. Αντ’ αυτού, το Aceman διαθέτει μια δική του φωτεινή υπογραφή και μάσκα με γεωμετρικές γραμμές.

Επιπλέον, οι πέντε πόρτες αποτελούσαν μέχρι πρότινος ένα πλεονέκτημα που έλειπε από το ηλεκτρικό MINI Cooper -στην Ελλάδα μόλις λανσαρίστηκε. Μάλιστα, τόσο το Cooper E όσο και το SE δεν διατίθενται καν σε 5θυρη έκδοση, αφήνοντας χώρο στο Aceman.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Οι πιο γωνιώδεις γραμμές εκπλήσσουν για MΙΝΙ, αλλά η βούληση των Βρετανών ήταν να ξεχωρίσει το Aceman από το 3θυρο Cooper. Το μέγεθος του αυτοκινήτου με μήκος 4,08 m αντιστοιχεί σε αυτό ενός τυπικού σουπερμίνι, κατατάσσοντάς το λοιπόν στα B-SUV. Ως εκ τούτου, σε διαστάσεις βρίσκεται πιο κοντά στο Cooper παρά στο Countryman.

Το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, με μήκος που φτάνει τα 4,08 m και στέκεται ψηλότερα από το έδαφος. Σε πλάτος δε, φτάνει τα 1,75 m, ενώ και η απόσταση ανάμεσα στους δύο άξονες έχει επεκταθεί στα 2,6 m, οκτώ πόντους μεγαλύτερο από του Cooper. Με αυτές τις διαστάσεις, το MINI Aceman ανταγωνίζεται άμεσα το Jeep Avenger, το οποίο έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και διατίθεται επίσης 100% ηλεκτρικό.

Στο πίσω μέρος, η επιγραφή «Aceman S» κοσμεί την ηλεκτρική πόρτα του χώρου αποσκευών, με τις ζάντες των 19 ιντσών και τις χωνευτές χειρολαβές στις πόρτες να ολοκληρώνουν την όμορφη εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου. Κι αν θέλετε να μιλήσουμε για αεροδυναμική, το MINI Aceman πετυχαίνει Cx 0,27, μια αξιοπρεπής επίδοση και από τις καλές για την κατηγορία.

Στο εσωτερικό του MINI Aceman, κυριαρχούν έντονες χρωματικές επιλογές. Στο δικό μας, το σαλόνι ήταν γαλάζιο σκούρο, με επένδυση από συνθετικό δέρμα και φιτίλια στα καθίσματα εμπνευσμένα από ναυτική σκότα. Ανακυκλωμένα υφάσματα από πολυεστέρα δε, έχουν χρησιμοποιηθεί στο ταμπλό και στα υποβραχιόνια.

Αν και η αισθητική της επένδυσης είναι επιτυχημένη, στην αφή δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς το ύφασμα είναι σκληρό. Και το να ακουμπάς το χέρι σου στο υποβραχιόνιο της πόρτας, μέχρι και δυσάρεστο. Το MINI Aceman δεν διαθέτει κεντρικό υποβραχιόνιο, εκτός από αυτό που στηρίζεται στο κάθισμα του οδηγού. Επιλογή ανεξήγητη για τη βολή και του συνοδηγού.

Η έκδοση Classic με Pack XL το δικού μας Aceman περιλαμβάνει ηλεκτρικές ρυθμίσεις για τα εμπρός θερμαινόμενα καθίσματα και λειτουργία μασάζ. Ωστόσο, μετά από κάμποση ώρα οδήγησης, το κάτω μέρος της πλάτης δείχνει να ταλαιπωρείται.

Στο πίσω μέρος, ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Ακόμη κι αν είσαι πάνω από 1,85, μπορείς να καθίσεις άνετα πίσω από το κάθισμα του οδηγού ρυθμισμένο για ανάλογο σωματότυπο. Τα πέλματα έχουν χώρο για να περάσουν κάτω από τα εμπρός καθίσματα και το ύψος της οροφής είναι επαρκές για ενήλικους. Τέσσερις επιβάτες λοιπόν θα ταξιδέψουν άνετα στην καμπίνα του MINI Aceman. Όχι όμως και ο πέμπτος.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το μεγάλο πλεονέκτημα του MINI Aceman σε σύγκριση με το ηλεκτρικό Cooper βρίσκεται στο μεγαλύτερο μεταξόνιο (σχεδόν 2,61 m), ως εκ τούτου στο πίσω κάθισμα που μπορεί να φιλοξενήσει σχετικά εύκολα δύο ενηλίκους. Η αλήθεια, όχι σε τόσο βολική στάση, καθώς το πάτωμα είναι σχετικά ψηλό. Η είσοδος πάντως είναι εύκολη με το σωστό κόψιμο του αμαξώματος. Το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι περιορισμένο, το κατώφλι φόρτωσης πολύ ψηλό και η διαίρεση της πλάτης του καθίσματος στοιχειώδης. 

 Κατά τα ειωθότα της κατηγορίας, η στενότερη θέση με το σκληρό ανυψωμένο έδρανο και την επίσης σκληρή, ελαφρά προτεταμένη πλάτη, καθώς και η παρουσίας κεντρικού τούνελ μετάδοσης, εξαναγκάζουν σε τιμωρητική στάση τον μεσαίο επιβάτη. Που και θα δυσανασχετήσει αν η διαδρομή είναι κάτι περισσότερο από αστική και θα διαγκωνίζεται με τους ακριανούς. Κι αν αναρωτιέστε γιατί ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό έχει «τούνελ μετάδοσης», να σας πούμε ότι αυτός ο χώρος φιλοξενεί στα καλώδια υψηλής τάσης που συνδέουν η μπαταρία και τον κινητήρα.

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει χωρητικότητα 300 λίτρων, η οποία επεκτείνεται στα 1.005 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Πορτμπαγκάζ κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας των ηλεκτρικών. Και μάλιστα, χωρίς την αρωγή frunk κάτω από το εμπρός καπό.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το εσωτερικό του MINI Aceman είναι κορυφαίο σε εμφάνιση. Αναντίστοιχα, σχεδόν όλες οι επιφάνειες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό οικονομικής ποιότητας. Που το βρίσκεις ακόμη και στο διάσημο ταμπλό και στο επάνω μέρος των εμπρός θυρών. Το δεξί υποβραχιόνιο που στηρίζεται στο κάθισμα του οδηγού δείχνει σαν aftermarket που προστέθηκε εκ των υστέρων.

Το βασικό μειονέκτημα του MINI Aceman όμως είναι η επιλογή των υλικών στην καμπίνα. Για ένα αστικό SUV που στοχεύει στην premium κατηγορία, η εκτεταμένη χρήση σκληρών πλαστικών είναι απογοητευτική. Υλικά μάλιστα, που δεν αποπνέουν πολυτέλεια και καθιστούν ορισμένα σημεία επαφής λιγότερο φιλικά, ανάλογα με τη θέση που κάθεσαι.

Στο MINI Aceman συναντάμε την ίδια στρογγυλή, οθόνη αφής που υπάρχει και στα νέα Cooper και Countryman. Με διάμετρο 24 πόντους συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες του αυτοκινήτου, καθώς δεν υπάρχουν παραδοσιακά όργανα. Την αποστολή τους έχει αναλάβει το head-up display που σου προβάλλει στο παρμπρίζ την ταχύτητα, την πλοήγηση, το όριο ταχύτητας του ΚΟΚ και τις πληροφορίες πολυμέσων. Το σύστημα υποστηρίζει φυσικά Apple CarPlay και Android Auto.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η μόνη οθόνη στην καμπίνα, με εξαίρεση την προαιρετική head-up, είναι αυτό το κυκλικό κεντρικό ψηφιακό πάνελ OLED με διάμετρο 24 cm που επίσης εισφέρει στην κορυφαία και γουστόζικη εμφάνιση του MINI Aceman. Αυτός είναι πρακτικά ο μόνος τρόπος αλληλεπίδρασης με το αυτοκίνητο. Μια ενέργεια που μπορεί να γίνει φωνητικά χάρη στον Spike, τον φωνητικό βοηθό της ΜΙΝΙ ή απτικά μέσω της τελευταίας γενιάς του συστήματος infotainment της φίρμας. Όπως βλέπετε, το σύστημα διαθέτει εσωτερική κάμερα για φωτογραφίες και video. 

Η απόκριση της οθόνης αφής είναι ικανοποιητική, αν και κάποιες καθυστερήσεις από το πέρασμα σε άλλο μενού και στις εναλλαγές της οθόνης, μειώνει κάπως τη συνολική εμπειρία χρήσης.

Επιπλέον, η πλοήγηση στα μενού δεν είναι πάντα διαισθητική, με την αρχιτεκτονική τους να παραμένει περίπλοκη, αναγκάζοντας συχνά τον οδηγό να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο. Υπάρχουν κάμποσα φυσικά κουμπιά που έχουν επιβιώσει, αλλά δεν σου επιτρέπουν πάντα την άμεση πρόσβαση στις επιθυμητές συντομεύσεις.

Ο φωνητικός βοηθός της MINI, o Spike, είναι προαιρετικός, αλλά δεν ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη, όπως επιτάσσει το τρέχον τρεντ. Ως εκ τούτου, οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Σε αντίθεση με άλλα άβαταρ που έχουμε δοκιμάσει, ο Spike δεν μπορεί να εκτελέσει προηγμένες εντολές. Όπως για παράδειγμα να ανοίξει το πορτμπαγκάζ ή να ενεργοποιήσει το θερμαινόμενο κάθισμα. Οπότε σου υποδεικνύει να το κάνεις μέσω της οθόνης αφής. Χαίρω πολύ!

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το ξεχωριστό ντιζάιν με τις χαλκόχρωμες γαρνιτούρες διασκεδάζει τα οικονομικά πλαστικά και το σκληρό στην αφή ύφασμα στις πόρτες.

Στη αυτοκίνητό μας, το ηχοσύστημα ήταν το αναβαθμισμένο με το προαιρετικό Harman Kardon, ένα premium σύστημα με ισορροπημένο ήχο, ευρεία γκάμα ρυθμίσεων και εξαιρετική απόδοση τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές συχνότητες.

Η MINI ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις όσον αφορά τα βοηθήματα οδήγησης και προσφέρει ημί-αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 στο Aceman. Ως εκ τούτου εξοπλίζεται με υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, προσαρμοζόμενο cruise control, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, ανιχνευτή τυφλού σημείου, κάμερα οπισθοπορείας και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα βοηθήματα μπορούν να απενεργοποιηθούν κατά βούληση μέσω ενός μενού, το οποίο μπορείς να βάλεις στα «αγαπημένα» στο συρτάρι εφαρμογών για να έχεις γρήγορη πρόσβαση. Αλλά… Εδώ υπάρχει ένα «αλλά» και είναι ότι χρειάζεται να προχωρήσεις σε τέσσερις ακόμα και πέντε ενέργειες στην οθόνη μόνο και μόνο για να αφαιρέσεις την ειδοποίηση υπέρβασης ταχύτητας.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Αν το ηλεκτρικό MINI Cooper έφερε ένα φρέσκο αεράκι εν μέσω της ανοστιάς των πολλών crossover και SUV της αγοράς, η προσθήκη ενός ανάλογου (και ψηλωμένου) 5πορτου με το Aceman δεν ήταν καθόλου κακή ιδέα. Οι καταναλωτές πάντως είναι εκείνοι που θα ορίσουν τη μοίρα του.

Άλλοι κατασκευαστές προσφέρουν απλούστερα συστήματα για την απενεργοποίηση λειτουργιών που θεωρούνται περιττές από τον οδηγό. Φυσικά, κάθε φορά που ξεκινάς, χρειάζεται να κάνεις την ίδια ρουτίνα απενεργοποίησης, καθώς όλα τα νέα αυτοκίνητα από την εφαρμογή του κανονισμού GSR-2 υποχρεωτικά ενεργοποιούν αυτά τα ADAS ξανά κάθε φορά που βάζεις εμπρός.

Η χρήση του προσαρμοζόμενου cruise control είναι εύκολη, χάρη στα χειριστήρια στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Η αυτόματη μεγάλη σκάλα των φώτων επίσης είναι αποτελεσματική και αποδοτική παρόλο που οι μονάδες της δεν διαθέτουν τεχνολογία matrix LED για πιο εξελιγμένο έλεγχο της δέσμης φωτός.

Μπορεί το MINI Aceman να σχεδιάστηκε ως αστικό SUV, πάντως διαθέτει ενσωματωμένο προγραμματιστή διαδρομής στο σύστημα πλοήγησης GPS, χρήσιμη προσθήκη για αγχολυτικό ταξίδι στην εθνική. Με την οθόνη του συστήματος να απεικονίζει τους απαραίτητους σταθμούς φόρτισης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το εκτιμώμενο επίπεδο φόρτισης σε κάθε στάση, την ελάχιστη μπαταρία που απαιτείται πριν από την επόμενη αναχώρηση και τον χρόνο στάσης για τη φόρτιση. Και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ηλεκτρικά, ο οδηγός μπορεί να ορίσει το ελάχιστο επίπεδο μπαταρίας που επιθυμεί να έχει κατά την άφιξη στον προορισμό του. Εν τη πράξη, o route planner μας πρότεινε ρεαλιστικές και αξιόπιστες στάσεις.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο οδηγώντας το MINI Aceman, αυτό που θα παρατηρήσετε αμέσως, είναι το πάχος της στεφάνης του τιμονιού. Ε, νιώθεις ότι χουφτώνεις μπόλικο τιμόνι με τις παλάμες σου! Η συνέχεια είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Το πρώτο (το δεύτερο, μάλλον) που παρατηρείς είναι η απόσβεση από την ανάρτηση. Το αυτοκίνητο είναι πολύ κούτσουρο για το γούστο μας. 

Το πιθανότερο είναι ότι με 40 χρόνια λιγότερα στην πλάτη, αυτό ίσως να περνούσε απαρατήρητο. Προφανώς και υπάρχει μια πελατεία εκεί έξω που επιλέγει MINI για την αίσθηση «καρτ». Εξάλλου είναι κάτι που επισημαίνει και ο ίδιος ο κατασκευαστής. Και δεν θα είχαμε αντίρρηση αν η αίσθηση ήταν τέτοια, χωρίς να μας φεύγουν τα σφραγίσματα.

Είτε στην πόλη, σε συνεχείς ανώμαλες επιφάνειες και σε μέτριες/μεγάλες ανωμαλίες, είτε στην εθνική, η ανάρτηση είναι μάλλον δυσάρεστη. Στην πρώτη περίπτωση δεν απορροφά τις ανισομέρειες και στη δεύτερη, ειδικά πάνω από τα 110 km/h, δημιουργείται ένας «κυματισμός» που ταρακουνάει ελαφρά το αυτοκίνητο. Χώρια που δεν μιλάμε για υποδειγματική ηχομόνωση σε αυτές τις ταχύτητες.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
H ουρά του MINI Aceman μπορεί να γίνει και παιχνιδιάρικη τηλεγραφώντας στο γκάζι, αλλά για να το διασκεδάσεις χρειάζεται να πιέσεις πολύ το αυτοκίνητο. Κάτι που δεν το επιδιώκεις σθεναρά, δεδομένης της μέτριας εμπιστοσύνης στο μπροστινό.

Για να μην είμαστε άδικοι όμως, στο στριφιλίκι και με καλή άσφαλτο, η σπορ οδήγηση εξελίσσεται ιδιαίτερα ευχάριστα. Με την ανάρτηση να μην αφήνει το Aceman να γείρει δυσάρεστα και τις 19άρες να υποστηρίζουν τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Αλλά θα θέλαμε καλύτερη πλευρική πρόσφυση από τα «κινεζικά» Goodyear των 225/40.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι συνολικά το Aceman μας άρεσε περισσότερο από το MINI Cooper SE, μοντέλο που φορά το ίδιο σύστημα κίνησης. Δείχνει να περνά καλύτερα τη ροπή στον δρόμο -όχι τέλεια, και με λιγότερες παρασιτικές μικρό-παρεκκλίσεις από την τροχιά του όταν πατάς τέρμα γκάζι. Ελαφρώς βαρύτερο, αλλά και με μακρύτερο μεταξόνιο, σου δίνει την αίσθηση πιο στιβαρού πατήματος στις στροφές και καλύτερης ευθυβολίας με πολλά στην ευθεία. Ίσως δεν είναι το ίδιο ζωντανό και βιμπράτο στο γύρισμα της ουράς, αλλά αυτό είναι μάλλον ανερμάτιστη επίκληση για ένα αστικό αυτοκίνητα.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Ευχάριστη αίσθηση από το τιμόνι, με ζωντάνια και ακρίβεια στον χειρισμό του, αν και με μέτρια ανατροφοδότηση σε πληροφορία. Το πάτημα είναι ευχάριστα στιβαρό σε καλή άσφαλτο, στις στροφές γέρνει λίγο, αλλά περιμέναμε περισσότερα από την πρόσφυση που παρέχει ο εμπρός άξονας. Όταν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές (κατσαρή και μέτριας πρόσφυσης άσφαλτος), ο εμπρός άξονας δυσκολεύεται τόσο σε πλευρική όσο και σε ελκτική πρόσφυση. Την ευθύνη μοιράζονται η πλατφόρμα της Great Wall και τα κινεζικά Goodyear Assurance ComfortTred -τι είναι αυτά; Δεν τα βρήκαμε στην Ελλάδα. 

Από πλευράς επιδόσεων, δεν υπάρχει παράπονο. Τα 218 άλογα και κυρίως τα ακαριαίως αποδιδόμενα 330 Nm είναι υπεραρκετά για να προσπεράσεις με ασφάλεια στην περιφέρεια. Η τελική τώρα περιορίζεται στα 170 km/h, αλλά εμάς τουλάχιστον δεν μας προβλημάτισε αυτό το όριο.

Οι επτά διαθέσιμες λειτουργίες είναι καλοσχεδιασμένες, άκρως ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δημιουργώντας άπειρες δυνατότητες εξατομίκευσης της οδηγικής εμπειρίας. «Experiences» που δημιουργούν ανάλογο περιβάλλον στην καμπίνα αλλά και ηχητική υπόκρουση αν επιλέξεις τη υπέρ-δυναμική λειτουργία Go Kart. Μαζί με αυτή ξεχωρίσουμε την Green για οικονομική και την Core για τυπική οδήγηση.

Εναλλάσσοντας αυτά τα προγράμματα λειτουργίας και υιοθετώντας τη δυναμική οδήγηση σε δευτερεύοντες δρόμους με κάποιες ανωφέρειες και κατωφέρειες, είδαμε την κατανάλωσή μας στις 15,5 kWh/100 km. Στην εθνική με την ταχύτητα να ανεβοκατεβαίνει, από τα 110 στα 130 km/h, η κατανάλωση αυξήθηκε στις 18,6 kWh/100 km. Είναι σαφώς πάνω από αυτό που δίνει κατά WLTP, αλλά από την άλλη σε καλό επίπεδο και συγκρίσιμη με ενός ηλεκτρικού B-SUV. Για του λόγου το ασφαλές, το πρωτόκολλό μας στην κατανάλωση μας έδωσε μέση τιμή 15,4 kWh/100 km. Όσο για την ανάκτηση, το σασμάν στη λειτουργία B φτάνει μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση, οπότε μιλάμε για «one pedal».

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το κοινό που έχει το Aceman με τα άλλα ΜΙΝΙ είναι η πολύ σφιχτή ανάρτηση. Που στην περίπτωσή μας είναι ιδιαίτερα πηδηχτή στις ανωμαλίες που περνάς με χαμηλή ταχύτητα. Οφείλουμε να πούμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ελαφρύ αυτοκίνητο, καθώς το SE ζυγίζει 1.785 kg με οδηγό.

Το MINI Aceman διατίθεται σε τρία επίπεδα ισχύος. Με τη δική μας, μεσαία έκδοση, να φορά μπαταρία 49,2 kWh ωφέλιμη έναντι 54,2 της μεικτής. Κατασκευασμένη από την S-Volt με εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 km. Που κατά WLTP δίνει αυτονομία 406 km, όση πάνω κάτω και του πιο αδύναμου, βασικού Aceman E. Απόδοση που εξηγείται από την ενσωμάτωση ενός βελτιστοποιημένου μετατροπέα, σχεδιασμένου να μειώνει τις ηλεκτρικές απώλειες, κάτι που καθιστά δυνατή την αντιστάθμιση της πρόσθετης ισχύος χωρίς αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές μας μετρήσεις, η μεικτή αυτονομία του αυτοκινήτου είναι 320 km. Κι αν θελήσεις να ταξιδέψεις στην εθνική, ξεκινώντας με φουλ την μπαταρία, θα χρειαστείς πρώτη φόρτιση στα 220 km και την επόμενη ή τις επόμενες φορτίσεις κάθε 160 km (20%-80%). Αυτό σε χρόνο μεταφράζεται σε 29’ σε 100άρη ταχυφορτιστή, καθώς η μάξιμουμ ισχύς που επιτρέπει το BMS φτάνει τα 95 kW. Και η μέση που θα πετύχεις δεν θα περάσει τα 75. Στο σπίτι ή σε δημόσιο wallbox, με τον εσωτερικό 11άρη φορτιστή θα χρειαστείς παραπάνω από πέντε ώρες για να φορτίσεις πλήρως μια άδεια μπαταρία.

Το MINI Aceman αντιπροσωπεύει μια στρατηγική καμπή για τη βρετανική φίρμα, όπως η «Neue Klasse» για την BMW. Ο Ludovic Leguem, επικεφαλής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της MINI, το είχε δηλώσει άλλωστε ξεκάθαρα στο λανσάρισμα του αυτοκινήτου: «Αυτά τα μοντέλα είναι για τη MINI ό,τι η Neue Klasse για την BMW. Πρόκειται για μια πλάστιγγα. Αυτά είναι μοντέλα σχεδιάστηκαν για να είναι ηλεκτρικά».

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Με τις έξτρα 19άρες (έναντι των 17" της βασικής Essential) χάνεις πάνω από δύο πόντους σε μάγουλο ελαστικού. Που έχει κι αυτό το μέρισμά του στην απώλεια άνεσης. Αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι πόνος; Το θέμα είναι να γεμίζει με μέταλλο ο θόλος! Χώρια που οι δίχρωμες 19άρες Eternal Spoke κοστίζουν μόλις ένα 500άρικο από τις στάνταρ 18άρες Slide Spoke της έκδοσης Classic που είχαμε στα χέρια μας.

Το ΜΙΝΙ Aceman SE στη βασική έκδοση Essential ξεκινά από τις €39.450. Ωστόσο, το δικό μας ήταν η έκδοση Classic των €42.628, με 19άρες ζάντες (€521) σε χρώμα μεταλλικό Indigo Sunset Blue (€677). Και φορτωμένο με το μεγάλο έξτρα πακέτο XL, ανεβαίνοντας σε τιμή σχεδόν στα 50 χιλιάρικα. Πολλά θα πείτε, αλλά το Pack XL των €7.220 καλύπτει σχεδόν κάθε επιθυμία, χρήσιμη ή λιγότερη χρήσιμη: Driving Assistant Plus, Experience modes, head-up display, πλοήγηση επαυξημένης πραγματικότητας, υποβοήθηση παρκαρίσματος, αντιηλιακά κρύσταλλα, ασύρματη φόρτιση κινητού, αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας, γυάλινη οροφή Panorama, ενεργό κάθισμα οδηγού (μασάζ και οσφυϊκή στήριξη τεσσάρων κατευθύνσεων), εσωτερική κάμερα, εσωτερικός καθρέφτης με λειτουργία αυτόματης σκίασης, ηχοσύστημα Harman Kardon, θέρμανση καθισμάτων οδηγού και συνοδηγού, κοτσαδόρος με αφαιρούμενη κεφαλή, πακέτο εσωτερικού και εξωτερικών καθρεφτών (μνήμη, ηλεκτροχρωματικά κρύσταλλα, αυτόματο ξεθάμπωμα, κλίση παρκρίσματος...), φώτα φουλ LED με εκτεταμένες λειτουργίες και επιλογή ανάμεσα σε τρεις φωτεινές υπογραφές εμπρός πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα εμπρός, σύστημα άνετης πρόσβασης και συναγερμό. Ουφ!

Σουμάροντας και αξιολογώντας όλα τα παραπάνω, το MINI Aceman ενσαρκώνει το νέο, 100% ηλεκτρικό όραμα της βρετανικής φίρμας. Συνοδευόμενο από μια σχετικά απλή στρατηγική τιμολόγησης: Τρία μοντέλα, τέσσερις εκδόσεις, έξι πακέτα… Ωστόσο, λόγω της παραγωγής του στην Κίνα, επιβαρύνεται με τους πρόσφατους δασμούς που υιοθέτησε η ΕΕ έναντι των κινεζικών κρατικών επιδοτήσεων. Όχι για πολύ (;) όμως, καθώς περιμένει τον επαναπατρισμό του στο εργοστάσιο της Οξφόρδης, εγκαταλείποντας τις κινεζικές γραμμές της Great Wall. Το ερωτηματικό αφορά την προ δύο μηνών ανακοίνωση ότι αυτή η μεταφορά θα καθυστερήσει.

Test drive: MINI Aceman SE, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Όπως και να 'χει, το Aceman βασίζεται αποκλειστικά στο «βρετανικό» στιλ, στο μοντέρνο εσωτερικό και στην ενδιαφέρουσα δυναμική συμπεριφορά για να σε αποπλανήσει. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ιδιότητα έχει τίμημα: Η σπορ συμπεριφορά που ήθελε να δώσει η MINI, καθιστά το Aceman ένα αυτοκίνητο ανακόλουθο για καθημερινή χρήση, ειδικά στην πόλη. Χώρια που στην καμπίνα το βρετανικό στιλ συντίθεται από πάρα πολλά σκληρά πλαστικά.

Από τις επιδόσεις δεν έχουμε κανένα παράπονο, ούτε από την αυτονομία που κινείται στο πλαίσιο των B-SUV, με την ταχυφόρτιση DC των 95 kW να απέχει ελάχιστα από το 100άρι του ανταγωνισμού.

Αντιμέτωπο με αυτόν τον τελευταίο, το MINI Aceman συγκρούεται κατά μέτωπο με τα DS 3 E-Tense, Jeep Avenger, Opel Mokka και Alfa Romeo Junior. Μοντέλα που όμως προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές σε συστήματα κίνησης: Υβριδικά, αποκλειστικά βενζινοκίνητα, 100% ηλεκτρικά ακόμα και τετρακίνητα. Πλουραλισμός που τους δίνει σαφές πλεονέκτημα στην αγορά, καθώς μπορούν να ανταποκριθούν σε περισσότερες ανάγκες. Αντίθετα, το MINI Aceman, το οποίο είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό, δυσκολεύεται να προσελκύσει πελάτες που, προς το παρόν, δεν είναι εντελώς έτοιμοι να υιοθετήσουν μια 100% ηλεκτρική λύση. Ιδιαίτερα αν μένουν σε πολυκατοικία και δεν διαθέτουν υποδομή φόρτισης στο σπίτι.

MINI Aceman SE

Τι λέει το DRIVEΧαμένη ευκαιρία για τη MINI να γεφυρώσει αναλογικά Cooper και Countryman. To Aceman είναι από μικρό έως και άβολο, και στην έκδοση SE γίνεται μόλις διασκεδαστικό υπό προϋποθέσεις. Κατά τα λοιπά αγοράζεις στιλ «MINI» με μάξι τίμημα.
Τιμή  Από €39.450 (χωρίς επιδότηση)
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤεχνολογίαEV, ηλεκτρικό σύγχρονο μοτέρ μόνιμου μαγνήτη 218 PS και 330 Nm, αρχιτεκτονική 400V, μπαταρία ιόντων λιθίου χημείας NMC, 54,2 kWh (49,2 kWh  ωφέλιμες), κίνηση στους εμπρός τροχούς, κιβώτιο μιας σχέσης
Απόδοση 218 PS, 330 Nm
Διαστάσεις4.079 x 1.754 x 1.414 mm
Χώρος αποσκευών300-1.005 lt
Βάρος1.785 kg
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h7,1" 
Τελική ταχύτητα170 km/h
Μέση κατανάλωση*15,4 kWh/100 km
Aυτονομία*320 km
ΦΟΡΤΙΣΗ
DC 100 kW, 10%-80%29'
AC 11 kW, 0-100%5,25 ώρες
*μέτρηση DRIVE
Φωτογραφίες DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube