Πόσα έβαλαν στην τσέπη οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών του Detroit το 2016;

Πόσα έβαλαν στην τσέπη οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών του Detroit το 2016;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μισθός ενός επικεφαλής μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αστρονομικός.

Τα μεγάλα ονόματα των αυτοκινητοβιομηχανιών του Detroit, γνωστά και ως Big Three, αμείβουν τον διευθύνοντα σύμβουλό τους εκτός από το μισθό και μέσω άλλων προνομίων, όπως της μετοχικής απόδοσης και των μπόνους.

Ποιος λοιπόν από τους τρεις CEO, των General Motors, Ford και FCA έβγαλε τα περισσότερα το 2016; Σύμφωνα με το Detroit Bureau, όπου κατατίθενται τα ομοσπονδιακά έγγραφα από τους κατασκευαστές, την πιο προσοδοφόρα χρονιά είχε η CEO της General Motors, Mary Barra. Η ισχυρή κυρία της GM έφερε στο σπίτι τον περασμένο χρόνο $22,6 εκατ.

Βέβαια, το νούμερο αυτό είναι χαμηλότερο κατά έξι εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τις απολαβές της το 2015 –ανέλαβε την GM το 2014. Οι απολαβές της για τη χρονιά που μας πέρασε αναλύονται δύο εκατομμύρια βασικό μισθό, $6,7 εκατ. μπόνους σε μετρητά, 13 εκατ. σε μετοχές και άλλες $640.000 από διάφορες αποζημιώσεις.

 

Ο Mark Fields, διευθύνων σύμβουλος της Ford, αμείφθηκε με 500 χιλιάρικα λιγότερο από την Barra, φέρνοντας στο σπίτι $22,1 εκατ. Τρίτος και μακριά καταϊδρωμένος το αφεντικό της FCA, Sergio Marchionne, με συνολικές απολαβές για το 2016 στα $11,99 εκατ.

Η Mary Barra όχι μόνο έφερε τα πάνω κάτω, ανατρέποντας το ανδρικό κατεστημένο σε μια κατ’ εξοχήν συντηρητική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει και η υψηλότερα αμειβόμενη διευθύνουσα σύμβουλος σε ένα ορατό μέλλον.

Ο λόγος είναι ότι η αμερικανικές βιομηχανίες ιστορικά πληρώνουν πολύ παραπάνω τους διευθύνοντες συμβούλους τους απ’ ό,τι πληρώνονται οι ομόλογοί τους στο εξωτερικό. Μια σημείωση για την ειρωνία της τύχης σχετικά με τη Barra. Κατά τη διάρκεια της θητείας της τον πρώτο χρόνο ως διευθύνουσα σύμβουλος, η GM δέχτηκε επικρίσεις διότι ο μισθός της Barra ήταν πολύ χαμηλότερος από του Dan Akerson, τον οποίο διαδέχτηκε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube