Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως μειώσει σημαντικά την παραγωγή αυτοκινήτων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως μειώσει σημαντικά την παραγωγή αυτοκινήτων

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία αισθητή μείωση στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων, της τάξης των 5,2 εκ. οχημάτων, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Η εικασία αυτή προκύπτει από αναλυτές της S&P Global Mobility, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σύρραξη που μαίνεται στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον έγκυρο αυτό φορέα, η μείωση στην παγκόσμια παραγωγή οχημάτων θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,6 εκ. μονάδες ετησίως, για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμησή τους αναφέρει συνολική παραγωγή 81.6 εκ. αυτοκινήτων για φέτος και 88,5 εκ. το 2023. 

Τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να απορροφήσει η γηραιά ήπειρος. Η S&P Global Mobility υπολογίζει πως η συνολική παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα υποχωρήσει κατά 1,5 εκ. μονάδες. Εξ αυτών το μεγαλύτερο ποσοστό θα έχει να κάνει με την έλλειψη ζήτησης νέων μοντέλων στις δύο εμπόλεμες χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ακολούθως, το ρόλο της θα παίξει η έλλειψη των ημιαγωγών και, βεβαίως, η παύση της παραγωγής εξαρτημάτων στα εργοστάσια της Ουκρανίας. 

Ένα ακόμα ερωτηματικό έχει να κάνει με το παλλάδιο που παράγεται στη Ρωσία, ένα στοιχείο απαραίτητο στους καταλυτικούς μετατροπείς. Όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο -με 40% της παγκόσμιας παραγωγής, εκ των οποίων τα 2/3 χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία- κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εάν αυτή αποφασίσει να επιβάλλει τις δικές της κυρώσεις στη δύση.

Εκεί, μπορεί να πάρουν σάρκα και οστά ακόμα πιο δυσοίωνα σενάρια. «Με την έκδοση των προβλέψεων του Μαρτίου, αφαιρέσαμε 2,6 εκατομμύρια μονάδες από τις προοπτικές μας για το 2022 και το 2023, αλλά ο κίνδυνος μίας πτώσης είναι τεράστιος. Τα πιο αρνητικά σενάρια δείχνουν πιθανές μειώσεις έως και 4 εκατομμύρια μονάδες για αυτό και το επόμενο έτος», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής για τις προβλέψεις παγκόσμιας παραγωγής στην S&P Global Mobility, Mark Fulthorpe.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube