
Citroën, δεν χρειαζόμαστε τον οργανισμό Euro NCAP
O CEO της Citroën αμφιβάλλει για τη χρησιμότητα και τον λόγο ύπαρξης του Euro NCAP.

Ο Όμιλος Stellantis και το Euro NCAP βλέπουν διαφορετικά -επί του παρόντος- το ζήτημα της παθητικής ασφάλειας. Ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφαλείας «μπήκε στο μάτι» του πολυεθνικού ομίλου πέρυσι, όταν το Jeep Avenger βαθμολογήθηκε με τρία στα πέντε αστέρια.
Ο γενικός γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen, δήλωσε τότε ότι τα αποτελέσματα του Avenger αποδεικνύουν μια «σαφή έλλειψη φιλοδοξίας» στον Stellantis. Και ότι «η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι ο τομέας όπου ένας κατασκευαστής θα κάνει οικονομία».
Ήταν μια αρκετά καυστική παρατήρηση. Ο Thierry Koskas, διευθύνων σύμβουλος της Citroën, απάντησε τώρα στο ίδιο πνεύμα. Δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν πιστεύει πως χρειάζεται κάποιος επιπλέον οργανισμός που θα ελέγχει την ασφάλεια των μοντέλων. Εκτός από τους κυβερνητικούς.
Ποιος χρειάζεται τον Euro NCAP; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Όλοι μας!
«Οι απαιτήσεις που θέτει η Ευρώπη και οι διάφορες κυβερνήσεις είναι ήδη αρκετά απαιτητικές και πιστεύουμε ότι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι ένας καλός τρόπος για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες για την ασφάλεια του πληθυσμού».
«Γιατί οποιαδήποτε κυβέρνηση θα χρειαζόταν έναν επιπλέον φορέα για να αποφασίσει ποια είναι η σωστή παθητική ασφάλεια;».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μηδέν αστέρια για το ινδικό Citroën ë-C3 στα crash test [video]
Το τελευταίο Citroën που δοκιμάστηκε από το Euro NCAP ήταν το C5 X το 2022, όπου και απέσπασε τέσσερα αστέρια. Τα νέα C3 και C3 Aircross δεν έχουν δοκιμαστεί από τον οργανισμό.
Ο Koskas αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν γίνει περικοπές όσον αφορά την ασφάλεια των νέων μοντέλων. Και δήλωσε ότι η Citroën υποστηρίζει πλήρως τους «ολοένα και πιο απαιτητικούς» κανονισμούς.
Επέμεινε επίσης ότι η προσιτή νέα πλατφόρμα Smart Car που στηρίζει το C3 και άλλα μοντέλα του Ομίλου Stellantis δεν διακυβεύτηκε ως προς την ασφάλεια.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Συγκρίνουμε Citroën C3 vs Hyundai i20 vs Suzuki Swift vs VW Polo
«Έχουμε ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ απλό με λίγα έξτρα. Δεν είναι κάτι επιζήμιο για τους αγοραστές. Ζητούν απλά πράγματα, όχι πολλές εκδόσεις εξοπλισμού, όχι πολλά έξτρα. Αυτό είναι κάτι που κάνει το αυτοκίνητο φθηνότερο στην παραγωγή, αφού υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα».
Αν όλα αυτά σού ακούγονται λίγο «Dacia», καλύτερα μην το αναφέρεις μπροστά στον 61χρονο. Απορρίπτει αναφανδρόν την πεποίθηση ότι η Citroën είναι για τον Όμιλο Stellantis ό,τι είναι η Dacia για το Renault Group. Παρότι και η Dacia έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις δοκιμές του Euro NCAP.
«Δεν είμαστε Dacia γιατί έχουμε περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας. Έχουμε πολύ ισχυρές αξίες, έχουμε εμβληματικά μοντέλα, δεν θέλω να μας συγκρίνουν».
Όσο για το ενδεχόμενο οι αγοραστές να στραφούν σε κινεζικές επωνυμίες, που πλέον προσφέρουν κορυφαία παθητική ασφάλεια, ο Γάλλος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί. «Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει χώρος για όλους».