BMW Group: ρεκόρ πωλήσεων και κερδών

BMW Group: ρεκόρ πωλήσεων και κερδών

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ για το 2013 και στοχεύει ακόμα πιο ψηλά για το 2014

Το 2013 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τον Όμιλο BMW, με νέα ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για τέταρτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του Ομίλου έφτασαν τα 7,913 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,5% φτάνοντας τα 5,340 δις ευρώ. 

Από τον αυτοκινητικό κλάδο, η φίρμα BMW κράτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις premium εταιρείες, με 1.655.318 πωλήσεις παγκοσμίως – μια αύξηση της τάξεως του 7,5% σε σχέση με το 2012. Η Χ1 και οι σειρές 3,5 και 6 διατηρήθηκαν στην κορυφή των κατηγοριών τους.

Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε και η ΜΙΝΙ, με 305.030 μονάδες το 2013 (1,2% περισσότερες από το 2012).

Αύξηση πωλήσεων κατά 1,5% είχε και η τρίτη φίρμα του Ομίλου, η Rolls-Royce, που διατηρήθηκε στην κορυφή των υπερπολυτελών αυτοκινήτων με 3,630 μονάδες το 2013.

Παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές μοτοσικλετών διεθνώς, αύξηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη είχε και η BMW Motorrad. Οι πωλήσεις σημείωσαν νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 115.215 μοτοσικλέτες (+8,3% σε σχέση με το 2012), ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 76 εκατομ. ευρώ.

Τέλος, μεγάλη επιτυχία είχε και ο κλάδος BMW Financial Services, με σημαντικές αυξήσεις στα συμβόλαια, τα έσοδα και τα κέρδη (1,639 δις με αύξηση 5,0%).

Λόγω του αυξημένου όγκου παραγωγής και του ρυθμού εξέλιξης νέων τεχνολογιών, το εργατικό δυναμικό του Ομίλου BMW αυξήθηκε πέρσι κατά 4,2% φτάνοντας τα 110.351 άτομα παγκοσμίως. Οι νέοι που προσελήφθησαν ως εκπαιδευόμενοι έφτασαν τους 4.445 καθώς «την εκπαίδευση τη θεωρούμε επένδυση», όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του BMW Group, Dr Norbert Reithofer.

Όπως μας ανακοίνωσε ο Dr Reithofer κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό του Ομίλου, χθες στο Μόναχο, το BMW Group εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο και για το 2014, προβλέποντας περαιτέρω σημαντική αύξηση σε όγκο πωλήσεων (που θα ξεπεράσει τα 2.000.000 αυτοκίνητα) και κερδοφορία.

«Αναμένουμε τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου να αυξηθούν σημαντικά αυτή τη χρονιά, παρά τις ευμετάβλητες επιχειρηματικές συνθήκες», είπε ο Reithofer.

Μεγάλη ώθηση στον Αυτοκινητικό κλάδο θα δώσουν τα 16 νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν μέσα στη χρονιά (12 καινούργια συν 4 ανανεωμένα).

Όλα αυτά βέβαια, αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό. Οι ιθύνοντες του BMW Group δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία και χαρακτήρισαν τη Ρωσία «απλά μια μεσαία αγορά» γι’ αυτούς (40.000 αυτοκίνητα το χρόνο).

Ο Dr Reithofer έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ισορροπημένη ανάπτυξη παγκοσμίως, καθώς πέρσι η Δυτική Ευρώπη ήταν μεν η πρώτη αγορά για τον Όμιλο (39% των πωλήσεων, εκ των οποίων το 13% στη Γερμανία), αλλά η Βόρεια Αμερική, η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος αντιστοιχούσαν σε 21%, 20% και 20% αντίστοιχα – απόλυτα μοιρασμένα ποσοστά.

Οι προβλέψεις τους για την Ευρώπη είναι «συγκρατημένα αισιόδοξες», ενώ ακόμη και οι χώρες του Νότου αναμένεται να σημειώσουν «μικρή άνοδο».

Για να επιτευχθεί ο στόχος των πωλήσεων για το 2014, θα γίνουν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής στα βασικά εργοστάσια των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βραζιλίας, αλλά και της Ολλανδίας (όπου θα παράγεται το νέο MINI).

Μεγάλες επενδύσεις γίνονται και σε νέες τεχνολογίες: ελαφρές κατασκευές, ηλεκτροκίνηση (eDrive), μπαταρίες, ενεργειακές κυψέλες, αλλά και στο δίκτυο E-Mobility. Οι δαπάνες για Έρευνα & Εξέλιξη (R&D) έφτασαν το 6,3% πέρσι. Γι’ αυτό και το μέρισμα που διανεμήθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο (2,52/2,62 ευρώ ανά κοινή/προνομιούχο μετοχή).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube