Πρόστιμο €116.000 σε οδηγό BMW που κολλούσε στον μπροστινό

Πρόστιμο €116.000 σε οδηγό BMW που κολλούσε στον μπροστινό

Οι αρχές της Ελβετίας δεν αστειεύονται αναφορικά με την οδική ασφάλεια κι ένας οδηγός BMW το διαπίστωσε με τον δύσκολο — και ακριβό — τρόπο.

BMW

Το να μην αφήνεις επαρκείς αποστάσεις και να «κολλάς» στον μπροστινό σου δεν είναι απλώς παράνομο, αλλά είναι επίσης πολύ επικίνδυνο. Μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί πολύ ακριβή συνήθεια, αν βρεθείς στη θέση ενός ιδιοκτήτη BMW στην Ελβετία.

Πρόσφατα καταδικάστηκε σε πρόστιμο €116.000, διότι οι χρηματικές ποινές στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη. Η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2023, ο 58χρονος οδηγός μιας BMW 540d εντοπίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Α1 κοντά στη Ζυρίχη να οδηγεί με 120 km/h σε απόσταση οκτώ μόλις μέτρων από το αυτοκίνητο μπροστά του.

Ο δικηγόρος υπεραμύνθηκε της οδήγησής του, επικαλούμενος τα αγωνιστικά φρένα της BMW του!

BMW

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, μια τέτοια παράβαση επισύρει πρόστιμο μερικών 100ντάδων, αλλά στην Ελβετία, τροχαίες παραβάσεις όπως αυτή υπολογίζονται με βάση το εισόδημα ενός ατόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πώς η Ιαπωνία μείωσε τα τροχαία με χειροποίητες φιγούρες

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός της BMW βρέθηκε να έχει φορολογητέο εισόδημα CHF 1,674 εκατομμυρίων, περίπου €1,8 εκατομμυρίων. Του επιβλήθηκε λοιπόν πρόστιμο CHF 108.500, λίγο πάνω από €116.000.

BMW

Ο παραβάτης οδηγός, ο οποίος τυχαίνει να είναι δικηγόρος, αμφισβήτησε την εγκυρότητα του προστίμου και οδήγησε το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι δεν του είχαν διαβάσει τα δικαιώματά του κατά την ανάκριση κι είπε ότι ο υπολογισμός της απόστασης από το προπορευόμενο μέσω βίντεο είναι ανακριβής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον και μαύρη Porsche Cayenne [video]

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι η BMW έχει «σπορ αγωνιστικά φρένα», αλλά το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς. Σημειώνοντας ότι το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου του δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση για υπεύθυνη οδήγηση.

BMW

Ωστόσο, αυτό που κατόρθωσε ο 58χρονος είναι να επιβληθεί διετής αναστολή στην ποινή, οπότε θα πρέπει να είναι εξαιρετικά φρόνιμος για αυτό το χρονικό διάστημα. Έτσι, γλιτώνει τα CHF 98.500, περίπου €105.500. Θα κληθεί όμως να πληρώσει CHF 13.500 (€14.000) για δικαστικά έξοδα και τα συναφή.

Πέρα από το ηθικό συμπέρασμα ότι σε άλλες χώρες οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τα άλλα ήθη που διακατέχουν την ελβετική κουλτούρα. Όπου ένας εκατομμυριούχος κυκλοφορεί με μια BMW που δεν προκαλεί και μάλιστα πετρελαιοκίνητη. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube