Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο

Πάνω από 50% η αύξηση - Στα ύψη οι πωλήσεις στην κατηγορία των πολυτελών ΙΧ

Όχι δεν πρόκειται για success story! Το ανάποδο μάλλον ισχύει όσο και αν φαίνεται παράξενο. Οι αριθμοί λένε πως είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στην εποχή της κρίσης και έτσι είναι, αλλά το φαινόμενο έχει την εξήγησή του και αυτή είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε.
 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία - και εν αναμονή των επισήμων - το Μάιο οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων έφτασαν περίπου τις 14.000.
 
Αυτό όμως έγινε για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το καθεστώς της απόσυρσης για το οποίο δεν είχε διευκρινιστεί τι ακριβώς θα ίσχυε, με αποτέλεσμα πολλές παραγγελίες από την αρχή του χρόνου να μένουν στα χαρτιά.
 
Όταν διευκρινίστηκε, τότε όλοι έσπευσαν να ταξινομήσουν για να προλάβουν τις ευνοϊκές διατάξεις.
Ο δεύτερος έχει να κάνει πάλι με την απόσυρση, με πολλές εταιρείες να σπεύδουν να εκτελωνίσουν αυτοκίνητα με το προηγούμενο καθεστώς γαι να επωφεληθούν οι αγοραστές και από τις τυχόν αυξήσεις στα Τέλη Ταξινόμησης.
 
Ο δεύτερος λόγος εξηγεί και την εκτίναξη των πωλήσεων στην πολυτελή κατηγορία. Εδώ η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού πλέον τα νέα τέλη ταξινόμησης σε αυτήν «φουσκώνουν» τις τιμές κατά πολλές χιλιάδες ευρώ. Και αυτό διότι από 1ης Ιουνίου ο φόρος υπολογίζεται επί της λιανικής τιμής και όχι με κριτήριο τον κυβισμό του κινητήρα.  
 
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως στους επόμενους μήνες και μόλις οριστικοποιηθούν οι τιμές των αυτοκινήτων με το νέο καθεστώς, θα έχουμε διορθωτικές κινήσεις, ενώ θα παρατηρηθεί και αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες αλλά και στις μάρκες. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube