
Με δεδομένο ότι το Audi RS e-tron GT είναι το πιο ισχυρό και σπορ ηλεκτρικό που έχουμε πάρει ποτέ για δοκιμή, θεωρήσαμε χρέος μας να αναδείξουμε το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες. Στον δρόμο, δηλαδή.
Και για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμασταν ένα μέτρο σύγκρισης αποδεκτό από όλους. Ένα βενζινοκίνητο απόλυτο σημείο αναφοράς που εάν οδηγήσεις μια φορά είναι βέβαιο πως θα θυμάσαι για πάντα. Όπως μια Porsche 911 Carrera 4S για παράδειγμα.

Όλα κανονίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οπότε χωρίς να το καταλάβω καλά καλά, έχω ήδη ροκανίσει την απόσταση μέχρι τη Χαλκίδα και φορτίζω το e-tron στον 22άρη φορτιστή γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ προκειμένου να έχω το κεφάλι μου ήσυχο στον δρόμο για την πολύπαθη Β. Εύβοια.
Τώρα που το καλοσκέφτομαι, στην αρχή του 2022 αυτό το θέμα θα είχε απορριφθεί χωρίς πολλή σκέψη λόγω αξεπέραστων δυσκολιών στα logistics. Τώρα που οι φορτιστές είναι πολλαπλάσιοι από τότε όμως, είναι απλώς μια ευχάριστη πραγματικότητα…
Τα βλέμματα των περαστικών λένε πάντα την αλήθεια για το πόσο εντυπωσιακό είναι ένα αυτοκίνητο. Και για την περίπτωση του Audi e-tron GT δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο σε ζηλεύουν όσοι σε βλέπουν. Αυτό το δυναμικό γλυπτό που πατά σε τεράστιους τροχούς έχει για λέξη κλειδί την αρμονία. Χαρακτηριστικό που αντανακλάται όχι μόνο στο μάτι αλλά και στη διαχείριση του αέρα.
Με Cd 0,24, το 5μετρο αμάξωμα που έχει σχεδόν 2 m πλάτος και ύψος που δεν υπερβαίνει τα 1,41 m, αφήνει πίσω του καρδιές που καίγονται και ένα τεράστιο ίχνος που ορίζεται από το μεταξόνιο των 2,9 m και τα μετατρόχια που εμπρός είναι 1,7 m και πίσω 1,66.
Το e-tron GT κόβει τον αέρα τελείως αθόρυβα σαν καλοακονισμένο μαχαίρι και τον διαχειρίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Οι ενεργές εμπρός γρίλιες άλλοτε είναι κλειστές και άλλοτε στέλνουν αέρα στα φρένα και στο ψυγείο.
Η αερανάρτηση που είναι στάνταρ στην κορυφαία εκτέλεση RS, μειώνει την απόσταση από το έδαφος κατά 10 mm στα 90 km/h και άλλα 12 mm στα 180 km/h. Παράλληλα η πίσω πτέρυγα αναπτύσσεται στη θέση Eco στα 90 km/h και στην Performance στα 170 km/h, για απόλυτη σταθερότητα. Η οποία εννοείται ότι επιτυγχάνεται.

Στην καμπίνα του e-tron GT αισθάνεσαι ότι είσαι σε μουσείο μοντέρνας τέχνης. Με διαφορετικά επίπεδα στο ταμπλό και όλες τις επιφάνειες ντυμένες με ακριβά υλικά, ώστε οι έως και τρεις συνεπιβάτες σου να απολαμβάνουν πολυτέλεια και ποιότητα σε βάθος. Θα ευχαριστηθούν το ταξίδι όσο κι εκείνος που κρατάει το τιμόνι, ο οποίος είναι χωρίς τύψεις το τιμώμενο πρόσωπο.
Γι’ αυτό και κάθεται απροσδόκητα χαμηλά για τα δεδομένα των ηλεκτρικών που έχουν την μπαταρία στο πάτωμα, ενώ ταυτόχρονα νιώθει το αυτοκίνητο σαν ασπίδα γύρω του. Δε χρειάζεται να σταθείς στο ότι μερικά χειριστήρια θυμίζουν τα συμβατικά μοντέλα της εταιρείας. Σημασία έχει ότι λειτουργούν με αυτό το συναρπαστικό «κλικ» των Audi και πως είναι τόσο απολαυστική η ησυχία στην καμπίνα που -αλήθεια- δεν άφησα να τη διαταράξει ούτε καν το Bang & Olufsen των 710 W που έχει 16 ηχεία εκ των οποίων τα δύο 3D.
Βέβαια το ίδιο ακριβώς έκανα και στην Porsche 911 Carrera 4S, μα για τελείως διαφορετικούς λόγους. Εδώ δεν θέλεις να χάσεις ούτε μια νότα από το μεταλλικό γρέζι του 3λιτρου flat-six που ανασαίνει στην πιο κλασική ουρά του αυτοκινητικού κόσμου και γεμίζει τους ακουστικούς νευρώνες με ανεκτίμητη petrolhead μελωδία.
Υπάρχει κάτι το ανεξήγητο στη σχέση που αναπτύσσεις με αυτό το αυτοκίνητο, που πηγάζει από το μοναδικό του ταλέντο να αποτυπώνει πλήρως την αναλογία 1:1. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Στο διαχρονικό σύμβολο της Porsche υπάρχουν φίλτρα σοφά διαλεγμένα για να μπορείς να το απολαμβάνεις καθημερινά χωρίς να κουράζεσαι αλλά και να μην αλλοιώνεται η επικοινωνία σας. Με το που γυρίζεις το κλειδί στο αριστερό άκρο του ταμπλό, ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι ερεθισμάτων που αποδεικνύει πως όλα γίνονται.
Η εξέλιξη της 911 είναι από μόνη της ένα θαυμαστό μονοπάτι: Κρατάει μόνο όσα χρειάζεται από το χθες, προσαρμόζει όσα πρέπει στο σήμερα και υιοθετεί τεχνολογία από το αύριο σε νευραλγικά σημεία, έτσι ώστε να παραμένει μοναδικά υπέροχη.
Είτε αναλύσεις τον τρόπο που προσαρμόζονται οι κλασικές καμπύλες σε ένα αμάξωμα που μεγαλώνει συνεχώς… Είτε βγάλεις τα μάτια σου μελετώντας τα ευφυή μηχανολογικά άλματα που έχουν κάνει τη σημερινή γενιά ένα σπόρτσκαρ που σε κάνει να παραμιλάς… Απ’ όποια οπτική κι αν προσεγγίσεις την 911, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς σε ό,τι έχει καταφέρει μέσα σε αυτά τα σχεδόν 60 χρόνια.
Φροντίζοντας να μην καταναλώνω άσκοπα τις 84 ωφέλιμες κιλοβατώρες του RS e-tron GT αφήσαμε πίσω μας τα Ψαχνά. Σημειώστε ότι το 800βολτο ηλεκτρικό σύστημα του Audi δίνει φόρτιση ισχύος έως και 270 kW και πραγματική αυτονομία 400 km.
Μέχρι τώρα δεν έχω απαιτήσει παρά ελάχιστες από τις ικανότητες των δύο σύγχρονων κινητήρων μόνιμου μαγνήτη που σε κανονικές συνθήκες έχουν βαθμό απόδοσης πάνω από 90% -σύμφωνα με την Audi. Κανονικός ρυθμός λοιπόν μέχρις εδώ, με την κατανάλωση να φτάνει τις 24 kWh/100 km, τιμή κάθε άλλο παρά υπερβολική.
Κάθε κινητήρας βρίσκεται σε κοινή μονάδα με τα ηλεκτρονικά ισχύος και τη μετάδοση, για τον περιορισμό του μεγέθους αλλά και τους βάρους. Ο εμπρός αποδίδει 238 PS και είναι ομοαξονικά τοποθετημένος με τους τροχούς. Ο πίσω των 456 PS είναι παράλληλα και διαθέτει κιβώτιο με τρεις άξονες και δύο σχέσεις μετάδοσης: Μια κοντή για μέγιστη επιτάχυνση και μια μακριά για υψηλή αποδοτικότητα.

Πικάντικη λεπτομέρεια; Υπάρχει και μια λειτουργία που ονομάζεται Boost mode και ενεργοποιείται όταν πατάς τέρμα το γκάζι για 2,5”. Τότε, η συνολική ισχύς του συστήματος ανεβαίνει από τους 598 PS στους 646 PS, με τη ροπή να αγγίζει τα 830 Nm. Αν και είμαι σίγουρα από εκείνους που πιστεύουν ότι οι αριθμοί δύσκολα λένε ψέματα, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να μεταδώσουν επακριβώς αυτό που γίνεται όταν έχεις επιλέξει το προφίλ Dynamic και φυτέψεις το γκάζι στην παχιά μοκέτα.
Μόνο βιωματικά μπορείς να αποκωδικοποιήσεις τι σημαίνει 0-100 km/h σε 3,2” (μετρημένο από εμάς), 0-200 km/h σε 11” και 110-140 km/h σε 1,8”. Η ηλεκτρική τετρακίνηση δεν αφήνει να πάει χαμένη ούτε σταλιά πρόσφυσης και ο καθένας μπορεί να κάνει πανεύκολα αυτούς τους χρόνους με το e-tron.
Έχει όμως δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη είναι να μη… λιποθυμήσει! Η δεύτερη να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να καταλάβει πότε πρέπει να αφήσει το γκάζι διότι όλο αυτό δεν είναι καθόλου αστείο και θέλει «πηγμένο» μυαλό.
Εκτός από αστείρευτη δύναμη, το e-tron έχει κι ένα εντυπωσιακά προηγμένο σύστημα ψύξης της μπαταρίας που του επιτρέπει να επιταχύνει διαδοχικά δέκα φορές μέχρι τα 250 km/h χωρίς να «ανάψει».
Απαντώντας στο ερώτημα του εκατομμυρίου χωρίς περιστροφές, το Audi RS e-tron GT μπορείς να το ευχαριστηθείς απροσδόκητα και όχι απλώς «πολύ».
Σκοπός για την μπαταρία είναι να διατηρείται μεταξύ των 30 και 35 βαθμών Κελσίου, κάτι που αναλαμβάνει ένα μίγμα γλυκόλης και νερού ως ψυκτικό μέσο. Υπάρχουν τέσσερα ξεχωριστά κυκλώματα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στα εξαρτήματα υψηλής τάσης και την καμπίνα. Τα οποία ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Η ίδια η μπαταρία τώρα, είναι προσαρτημένη στο πάτωμα με 28 μπουλόνια και εισφέρει σημαντικά στην ακαμψία του πατώματος, καθώς και στο χαμηλό κέντρο βάρους και στην ιδανική κατανομή της μάζας.
Εμπρός σε αυτό το πολύπλοκο εργοστάσιο, η Carrera 4S φαίνεται απλοϊκή αν και στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά τέτοια είναι. Με ασύμμετρο VarioCam Plus, συμμετρικά τούρμπο, ηλεκτρικές βαλβίδες εκτόνωσης και την τοποθέτηση του κάθε εξαρτήματος της εισαγωγής και της εξαγωγής στην ιδανική θέση, ο flat-six αποδίδει 450 PS στις 6.500 rpm και 530 Nm από τις 2.300 έως τις 5.000 rpm.
Είναι νούμερα που προφανώς δεν κλέβουν τις εντυπώσεις συγκριτικά με εκείνα του RS e-tron. Ωστόσο τα όργανα μέτρησης αναδεικνύουν την C4S σε σκληρό μαχητή. Με το υγρόψυκτο πακέτο πολύδισκου συμπλέκτη-εμπρός διαφορικού και το 8άρι PDK να μη χαρίζει κάστανα, τα 0-100 km/h ολοκληρώνονται σε μόλις 3,5”, με 0-200 km/h σε 12,1” και 110-140 km/h σε 2,1”. Οι διαφορές είναι πολύ πιο μικρές από όσο υπόσχεται η διαφορά των σχεδόν 200 PS μεταξύ των δύο μοντέλων, όμως η εξήγηση είναι πολύ απλή και ονομάζεται «βάρος».
Μπορεί στα 1.582 kg η 911 να μην είναι αυτό που λέμε «πούπουλο», παρότι κατασκευασμένη από συνδυασμό χάλυβα, αλουμινίου και μαγνησίου. Όμως εύκολα τη χαρακτηρίζεις έτσι σε σύγκριση με τα… 2.345 kg του e-tron, το οποίο είναι κατασκευασμένο κατά 60,5% από αλουμίνιο ενώ κάνει και χρήση χάλυβα διαμορφωμένου εν θερμώ. Κάπου εδώ είναι που οι περισσότεροι θα γυρίσουν σελίδα. Όμως πιστέψτε με, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε -βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Για την Carrera 4S τα έχουμε πει και ξαναπεί, όμως μας κάνει πάντα την ίδια εντύπωση. Κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί όμως ο τρόπος που αυτό το αυτοκίνητο συνδυάζει την ευχρηστία στο κάθε μέρα με τη σπορ ικανότητα είναι μοναδικός. Έχει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της αδρεναλίνης και του cool, με την αναλογία τους να μεταβάλλεται ανάλογα με το προφίλ οδήγησης.
Εάν του ζητήσεις να σε ταξιδέψει θα το κάνει με άνεση και κύλιση που ικανοποιούν το δίχως άλλο εκείνον που ξέρει τι οδηγεί. Σκεφτείτε το ως εξής: Μπορείς να ξεκινήσεις από το σπίτι για ένα track day στην άλλη άκρη της Ευρώπης και να ευχαριστηθείς εξίσου τόσο το ταξίδι όσο και την πίστα. Μπορώ να σκεφτώ κάμποσα αυτοκίνητα ικανά να σου δώσουν κάτι ανάλογο, όμως όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία.
Εδώ και χρόνια, η Porsche 911 είναι ένα σπορ αυτοκίνητο χωρίς παραξενιές όμως αυτή τη φορά μιλάμε για υπέρβαση.
Με τις βασικές ρυθμίσεις, η 911 Carrera 4S σπαρταράει στα χέρια σου χωρίς να σε κουράζει, ο flat-six σου γεμίζει τα αυτιά χωρίς υπερβολές και η ανάρτηση είναι προφανώς σφιχτή αλλά στρογγυλεύει ό,τι χρειάζεται, όσο πρέπει.
Και όσο ενεργοποιείς πιο σπορ προτεραιότητα στην ηλεκτρονική διαχείριση, τόσο πιο κοντά φτάνεις στο απόλυτο σπόρτσκαρ που σου δίνει φοβερές επιδόσεις από ένα συγκλονιστικό πακέτο μοτέρ-κιβωτίου. Στο οποίο θα εντοπίσεις lag μόνο σε αντιπαραβολή με ηλεκτρικό κινητήρα. Σου δίνει επίσης πλαίσιο ανώτερο από ποτέ, το οποίο συνεργάζεται υπέροχα με την ενεργή τετρακίνηση και το φαρδύ εμπρός μετατρόχιο.
Ακόμα κι αν υπερβάλλεις στην είσοδο, η C4S σου ζητάει μόνο να μείνεις στο γκάζι… να την περιμένεις μερικές στιγμές μέχρι η μουσούδα να πατήσει καλά… και ύστερα είναι δική σου υπόθεση εάν θα συνεχίσεις με τους τροχούς θετικούς, ίσιους, με ελαφρύ ανάποδο ή και με περισσότερο εάν το λέει η καρδιά και τα χέρια σου.

Μπορείς να την τοποθετήσεις με ακρίβεια χιλιοστού, να φρενάρεις στο τελευταίο μέτρο χάρη στην τέλεια αίσθηση του πεντάλ, να εκτοξευθείς σαν πύραυλος από την έξοδο της στροφής… Και να ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις για πάντα χωρίς να κάνει τσικ. Εδώ και χρόνια, η 911 είναι ένα σπορ αυτοκίνητο χωρίς παραξενιές όμως αυτή τη φορά μιλάμε για υπέρβαση. Έχουν γίνει δυνατά τα αδύνατα σε βαθμό που κανείς δεν θεωρούσε εφικτό για ένα μοντέλο με τον κινητήρα στη «λάθος» θέση.
Όμως μη βιαστείτε να πείτε πως το RS e-tron GT είναι άχρωμο. Ο τρόπος που κινείται σε ανοιχτές στροφές είναι ένα ευχάριστο σοκ. Μόλις ο εγκέφαλος του οδηγού προσαρμοστεί στην απουσία φυσικού ήχου κινητήρα και πως όταν σηκώνεις το πόδι από το γκάζι η επιβράδυνση δεν είναι αυτή που έχεις συνηθίσει από άλλα ηλεκτρικά, είσαι έτοιμος.
Με απαλές κινήσεις στα χέρια η πρόσφυση είναι αστείρευτη και η απόκριση στο γκάζι έτσι κι αλλιώς «ηλεκτρική». Το εμπρός μέρος έχει την ακρίβεια που ψάχνεις για να διαγράφεις το τόξο ανοιχτών στροφών με τα πλευρά να ζορίζονται αφόρητα στο κάθισμα με την άψογη στήριξη.
Αυτό βέβαια το περιμένεις. Εκεί που το RS e-tron κάνει τελικά την έκπληξη είναι σε πιο σφιχτά κομμάτια. Εκεί όπου περιμένεις το τεράστιο βάρος να χαλάει την νοστιμιά. Όμως η στενή συνεργασία των κινητήρων, της ενεργητικής αερανάρτησης, της μετάδοσης και των ηλεκτρονικών ισχύος δίνει θαυμαστό αποτέλεσμα.
Υπό κανονικές συνθήκες είναι ενεργοί και οι τρεις θάλαμοι σε κάθε αερόσουστα, ενώ όταν υπάρχουν μεγάλες δυναμικές απαιτήσεις λειτουργούν μόνο οι δύο για περιορισμό των κινήσεων του αμαξώματος. Γι’ αυτό και τελικά η ευκολία στην οδήγηση του e-tron GT είναι ασύλληπτη, το ίδιο και η άνεση με την ποιότητα κύλισης.
Από την άλλη, η κλίση στις στροφές είναι πάντα λογική αλλά υπαρκτή. Κάτι σαφώς θεμιτό, έτσι ώστε να μεταφέρει σωστά την αίσθηση της ταχύτητας. Ωστόσο το θηρίο δεν παραδίνεται εύκολα στο βάρος του, υποστρέφοντας από νωρίς. Παρότι τα λάστιχα υποφέρουν, βρίσκεις γρήγορα τη σιγουριά που θέλεις ακόμα και για παιχνίδια με την ουρά.
Θέλει χώρο μα, μόλις το «μυαλό» του αυτοκινήτου καταλάβει ότι ξέρεις τι κάνεις και του ζητάς να γυρίσει, θα το κάνει πιο έντονα και γλυκά από όσο περιμένεις. Τα αλουμινένια διπλά ψαλίδια εμπρός και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση να ζορίζονται από τα φορτία που καλούνται να διαχειριστούν.
Και ο τρόπος που το ηλεκτρικό quattro συνεργάζεται με το ελεγχόμενο πίσω διαφορικό που κλειδώνει έως και στο 100%, είναι πανέξυπνος και αποτελεσματικός. Όσον αφορά τα φρένα, με τους εμπρός δίσκους στα 410 mm και τις 6πίστονες δαγκάνες, η δύναμη δεν πρόκειται να λείψει ποτέ και η κούραση αργεί πολύ να έρθει.
Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα όμως είναι η αίσθηση στο πεντάλ. Μαζί με την Porsche Taycan -το alter ego του e-tron GT- είναι η καλύτερη που υπάρχει σε ηλεκτρικό μοντέλο σήμερα. Με τόση διαφορά που συγχωρείς ακόμα και την απουσία της επιλογής one pedal λογικής.
Επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, ο σκοπός της συγκεκριμένης παράλληλης διαδρομής σαφώς και δεν ήταν η ευθεία σύγκριση δύο μοντέλων. Άλλωστε το RS e-tron GT και η 911 Carrera 4S, εξ ορισμού απέχουν έτη φωτός σε φιλοσοφία.
Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα του εκατομμυρίου χωρίς περιστροφές, το Audi RS e-tron GT μπορείς να το ευχαριστηθείς απροσδόκητα και όχι απλώς «πολύ». Κάνοντας χρήση κορυφαίας τεχνολογίας θα σε εκπλήξει όχι μόνο με τις απίστευτες επιδόσεις και τον τρόπο που καλύπτει τις αποστάσεις, όπως περίμενες.
Θα το κάνει επίσης με τον τρόπο που στέκεται όταν του ζητάς το κάτι παραπάνω σε συνθήκες που περίμενες ότι θα το κάνουν να αισθανθεί άβολα και να αποκαλύψει τις αδυναμίες της ηλεκτρικής φύσης του. Αν θα το ήθελα διακαώς στο dream garage μου; Είναι από τις ελάχιστες φορές που απαντάω θετικά για ένα ηλεκτρικό μοντέλο και η πρώτη για ένα με σπορ χαρακτήρα...
Θα μεγάλωνε η μύτη μου όμως εάν υποστήριζα πως το προτιμώ από την 911 Carrera 4S και το ταλέντο της να φιλτράρει τα ερεθίσματα άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Σαν να με ήξερε από πάντα από την καλή και από την ανάποδη. Ένα τόσο ταλαντούχο σπορ αυτοκίνητο είναι αδύνατο να μη σου αφήσει το στίγμα του για πάντα. Να σε κάνει να περιμένεις την επόμενη φορά που οι δρόμοι σας θα διασταυρωθούν.
Οπότε; Ευτυχώς, το dream garage έχει μπόλικες θέσεις οπότε θα γυρίσω πλευρό ήρεμος...
Audi RS e-tron GT | Porsche 911 Carrera 4S | |
Τιμή | από €155.000 | από €193.500 |
Τεχνικά χαρακτηριστικά | ||
Τεχνολογία | BEV, σύγχρονοι ηλεκτρικοί κινητήρες μόνιμου μαγνήτη, εμπρός 238 PS, πίσω 456 PS, μπαταρία ιόντων λιθίου 83,7 kWh (ωφέλιμες), ηλεκτρική τετρακίνηση, εμπρός αυτόματο κιβώτιο σταθερής σχέσης, πίσω αυτόματο κιβώτιο 2 σχέσεων | κινητήρας βενζίνης 2.981 cc, f6, 24v, 2x2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, VarioCam Plus, δύο τούρμπο, κίνηση στους τέσσερις τροχούς, αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων διπλού συμπλέκτη |
Συνδυαστική απόδοση | 646 PS, 830 Nm | 450 PS/6.500 rpm, 530 Nm/2.300-5.000 rpm |
Ανάρτηση εμπρός | Διπλά ψαλίδια, αερανάρτηση, ηλ. ελεγχόμενα αμορτισέρ, αντιστρεπτική | Γόνατα MacPherson, PASM, αντιστρεπτική |
Ανάρτηση πίσω | Πολλαπλών συνδέσμων, αερανάρτηση, ηλ. ελεγχόμενα αμορτισέρ, αντιστρεπτική | Πέντε συνδέσμων, PASM, αντιστρεπτική |
Φρένα εμπρός/πίσω | Αεριζ. δίσκοι 410 mm, 6πίστονες δαγκάνες/ Αερ. δίσκοι 4πίστονες δαγκάνες | Αερ. δίσκοι 350 mm, 6πίστονες δαγκάνες/ Αερ. δίσκοι 350 mm, 4πίστονες δαγκάνες |
Βαρος | 2.345 kg | 1.582 kg |
Φόρτιση | ||
Συνεχές ρεύμα (DC), 0-80% | Έως 270 kW, από 22,5' | - |
Εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), 0-100% | Έως 22 kW, από 5,5 ώρες | - |
Επιδόσεις | Audi RS e-tron GT | Porsche 911 Carrera 4S |
0-100 km/h | 3,2" | 3,5" |
0-160 km/h | 7,1" | 7,8" |
0-400 m | 11,2" @ 201,9 km/h | 11,5" @ 195,5 km/h |
60-160 km/h | 5,4" | 6,1" |
50-80 km/h | 1,0" | 1,1" |
80-110 km/h | 1,4" | 1,5" |
110-140 km/h | 1,8" | 2,1" |
100-0 km/h | 35 m | 34,5 m |
Τελική ταχύτητα | 250 km/h (ηλ. περιορισμένη) | 306 km/h |
Μετρήσεις DRIVE | ||
Αποδοτικότητα | ||
Μέση κατανάλωση | 24,5 kWh/100 km | 11,9 lt/100 km |
Ελάχιστη κατανάλωση | 12,5 kWh/100 km | 8,1 lt/100 km |
Μέγιστη κατανάλωση | 40,6 kWh/100 km | 27 lt/100 km |
Μέση αυτονομία | 400 km | 563 km |
Εκπομπές CO2 | 0 g/km | 239 g/km |
Διαστάσεις | Audi RS e-tron GT | Porsche 911 Carrera 4S |
Μήκος | 4.989 mm | 4.530 mm |
Πλάτος | 1.964 mm | 1.852 mm |
Ύψος | 1.414 mm | 1.300 mm |
Μεταξόνιο | 2.900 mm | 2.450 mm |
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω | 1.702/1.667 mm | 1.589/1.557 mm |
Χώρος αποσκευών | 350+81 lt | 132 lt |
Ρεζερβουάρ καυσίμου | - | 67 lt |
Κύκλος στροφής | 11,6 m | 11,2 m |
Στροφές τιμονιού | 2,5 | 2,3 |
Ζάντες | 9,5J x 21" (ε)- 11,5J x 21" | 8,5J x 20" (ε)- 11,5J x 21" |
Λάστιχα | 265/35 R21 (ε)- 305/35 R21 (π) | 245/35 R20 (ε)- 305/30 R21 (π) |
Φωτογραφίες Θανάσης Κουτσογιάννης