Δείτε σε φιλμ του 1923 πώς κατασκευάζεται και λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας

Δείτε σε φιλμ του 1923 πώς κατασκευάζεται και λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας

Μια νοσταλγική και εκπαιδευτική ματιά στην αυτοκινητοβιομηχανία του ’20, με το φακό του βωβού κινηματογράφου.

Είμαστε στο 1923. Η κόσμος απολαμβάνει την ειρήνη και την ευημερία. Το Μεγάλο Κραχ δεν έχει ακόμη προκύψει για να τινάξει στον αέρα τα πάντα, τα χρηματιστήρια διατηρούν το ευρύ διασκελισμό τους και όλα δείχνουν ανθηρά.

Αν στην Αμερική οδηγούσατε τότε ένα αυτοκίνητο, πιθανότατα θα ήταν ένα Ford Model T που μόλις είχε σταματήσει την παραγωγή του, ύστερα από 15 εκατ. κομμάτια. Κι αν πήγαινες στον κινηματογράφο, πιθανόν θα εμπλούτιζες και τις γνώσεις σου. Ειδικά να έβλεπες αυτή την κλασική πια ταινία «The Story of the Gasoline Motor» που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube το Motion Vault. Ένα φιλμ που χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Μεταφορών του ομοσπονδιακού «Γραφείου Ορυχείων» για να εξηγήσει σε 122 εκατ. Αμερικανούς πώς δουλεύουν οι 6κύλινδροι κινητήρες και πώς η Continental Motors τους κατασκευάζει.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, προφανώς και υπάρχουν απείρως πιο σύγχρονες εξηγήσεις για τους κινητήρες εσωτερική καύσης και τεχνολογία εικόνας και εφέ για να αποτυπώσεις εντυπωσιακά τη λειτουργία τους. Αλλά το κλασικό φιλμ εντυπωσιάζει με τη σειρά του για το πόσο εύστοχα προδιαγράφει τις εκπληκτικές επιπτώσεις του κινητήρα εσωτερική καύσης από εκεί και μέχρι τον επόμενο αιώνα.

Οπότε, ας κάνουμε ένα γρήγορο ταξίδι στην πατρίδα του μαζικού αυτοκινήτου και στο «μεγαλύτερο εξειδικευμένο εργοστάσιο της Αμερικής στην κατασκευή βενζινοκινητήρων», όπως το αναφέρει ο όμιλος των αυτοκινητοβιομηχανιών που χρησιμοποιούσαν μοτέρ Continental. Κύλινδροι, πιστόνια, στρόφαλοι –όλα βρίσκονται εκεί.

[Πηγή Motion Vault μέσω Popular Mechanics]     

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube