Cruise Origin: Μια ματιά στο αυτόνομο μέλλον από την General Motors

Cruise Origin: Μια ματιά στο αυτόνομο μέλλον από την General Motors

Ένα ηλεκτρικό, κοινόχρηστο και πλήρως αυτόνομο όχημα.

Η Cruise, θυγατρική της General Motors, παρουσίασε χθες στο San Fransisco ένα ηλεκτρικό, κοινόχρηστο και πλήρως αυτόνομο όχημα χωρίς χειριστήρια οδήγησης. Όπως ανακοινώνει ο Dan Ammann, CEO της Cruise, το πρωτότυπο βρίσκεται κοντά σε στάδιο παραγωγής, παρόλο που η εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την κυκλοφορία του.

Το Cruise Origin όπως ονομάζεται έχει φουτουριστικό σχεδιασμό με σιλουέτα ενός όγκου, η οποία του χαρίζει μια ιδιαίτερα ευρύχωρη καμπίνα. Εξωτερικά χαρακτηρίζεται από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, την οροφή σε πορτοκαλί χρώμα, τα LED φώτα που πλαισιώνουν το εμπρός και το πίσω παρμπρίζ και τους αιθητήρες που προεξέχουν από τις τέσσερις γωνίες του οχήματος σκανάροντας διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο.

Cruise Origin

Ο σχεδιασμός και η διάταξη της καμπίνας του Cruise Origin παραπέμπει περισσότερο σε ένα όχημα μαζικής μεταφοράς (τρένο ή αεροπλάνο) και λιγότερο σε συμβατικό αυτοκίνητο.

Οι συρόμενες πόρτες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό. Εκεί υπάρχει άπλετος χώρος για τέσσερις επιβάτες που κάθονται αντικριστά, με το επίπεδο πάτωμα (ξύλινη επένδυση), τα μεγάλα παράθυρα και το αυξημένο ύψος της καμπίνας να ενισχύουν την αίσθηση της ευρυχωρίας. Στην οροφή βρίσκονται οι αεραγωγοί για τον κλιματισμό και κρυφός ambient φωτισμός, ενώ μια οθόνη σε κάθε πλευρά προβάλλει πληροφορίες για τη διαδρομή και τις επόμενες στάσεις.

Cruise Origin

Το Cruise Origin δεν προορίζεται για διάθεση με τις συμβατικές μεθόδους πώλησης, αλλά ως κοινόχρηστο όχημα. Η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται στα 1.608.344 km, δηλαδή έξι φορές μεγαλύτερη από του μέσου οχήματος. Επιπλέον, η σπονδηλωτή πλατφόρμα του έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης με νέα εξαρτήματα, επιτρέποντας τον εξυγχρονισμό της.

Η αμερικανική εταιρεία διατηρεί ένα στόλο από αυτόνομα πρωτότυπα βασισμένα στο ηλεκτρικό Chevrolet Bolt EV. Αρχικός στόχος της ήταν να ξεκινήσει πιλοτικά μια υπηρεσία αυτόνομων και κοινόχρηστων οχημάτων στο San Fransisco μέσα στο 2019, όμως τα σχέδια της αναβλήθηκαν καθώς η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση.

Εκτός από την General Motors, στην Cruise έχουν επενδύσει οι Honda, SoftBank Vision Fund και T. Rowe Price Associates. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube