Ferrari Purosangue: Τρίζουν τα κόκκαλα του Enzo; [video]
H Ferrari μετά από 4 χρόνια εξέλιξης και δοκιμών παρουσίασε επίσημα το πρώτο SUV στην ιστορία της. Ή το πρώτο 4θυρο/4θέσιο μοντέλο της όπως οι ίδιοι οι Ιταλοί επιθυμούν να την χαρακτηρίζουν: Την Purosangue.
Δε μπορώ να φανταστώ ποιος θα τολμούσε να προτείνει στο μεγάλο Enzo Ferrari εάν ζούσε, την ιδέα κατασκευής ενός ελευθέρου χρόνου οχήματος ή ενός 4θυρου/4θέσιου υπερυψωμένου μοντέλου με το σήμα της Ferrari!
Είμαι απόλυτα σίγουρος όμως για την αντίδραση του. Και μόνο στο άκουσμα αυτής της πρότασης οι φωνές του «Commendatore» θα έφθαναν τουλάχιστον έως τη Ρώμη και ο δυστυχής τεχνοκράτης που θα είχε αυτή τη φαεινή ιδέα, θα αποχωρούσε με συνοπτικές διαδικασίες (να το θέσω κομψά, γιατί ο Enzo Ferrari δεν ήταν και ο πιο ψύχραιμος άνθρωπος) από το Μαρανέλο.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ο «πολύς» Enzo Ferrari αναπαύεται εκεί ψηλά και η εταιρεία του, προχώρησε στην πιο «επαναστατική» κίνηση της στην 75χρονη ιστορία της. Παρουσιάζοντας την Purosangue («καθαρόαιμη» στα ιταλικά). Το πρώτο SUV με τα σήματα Ferrari και το πιο ισχυρό στην κλάση του παγκοσμίως (αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Aston Martin DBX των 707 PS)!
Με αυτό το αυτοκίνητο, έπεσε ουσιαστικά και το τελευταίο οχυρό. Η Ferrari αποφάσισε να διασχίσει το δικό της Ρουβίκωνα υποκύπτοντας εν τέλει στο λαιφστάιλ της εποχής. Ενδεχομένως, οι φανατικοί της φίρμας να μη χωνέψουν ποτέ αυτήν την κίνηση. Από την άλλη όμως, το απότελεσμα είναι αυτό που μετράει περισσότερο πλέον, ακόμα και για φίρμες όπως η Ferrari. Κι όταν το αποτέλεσμα γεμίζει με ζεστό χρήμα τα ταμεία, η άποψη ορισμένων «φανατικών» ή ρομαντικών εάν θέλετε, καθόλου δεν ενδιαφέρει.
Για πολλούς μάλιστα οι Ιταλοί άργησαν. Η Porsche με την Cayenne έχει δείξει το δρόμο εδώ και μια 20ετία, ενώ η Lamborghini με την Urus (το best seller μοντέλο στην ιστορία της φίρμας) απέδειξε στην πράξη ότι περισσότερο ενδιαφέρει τους πλούσιους Άραβες, Κινέζους, Αμερικάνους και Ευρωπαίους, η macho εικόνα και η «υπερβολή» στο αυτοκίνητό τους, παρά η ιστορία και η φιλοσοφία που ενδεχομένως να πρεσβεύει το σήμα που βρίσκεται στο καπό.
Θα στοιχημάτιζα μάλιστα, ότι πολλοί νέοι σε ηλικία γόνοι πλούσιων οικογενειών που σουλατσάρουν στους δρόμους του Λονδίνου με τα «υπερβολικά» και πανάκριβα "SUVοειδή" τους, μπορεί να μην γνωρίζουν καν τι εστί F40 ή F50… Εκτός κι αν την έχουν δει στο γκαράζ του σπιτιού τους.
Όπως και να χει η Purosangue είναι γεγονός. Με τιμή εκκίνησης τα 390.000 ευρώ στην Ιταλία, η 12κύλινδρη Purosangue είναι η δεύτερη πιο ακριβή Ferrari μαζικής παραγωγής, μετά την SF90 (εκκινεί από 440.000 ευρώ).
Εφοδιάζεται με V12 κινητήρα 6,5 lt φυσικής αναπνοής, με περιεχόμενη γωνία 65 μοιρών, ο οποίος αποδίδει 725 PS στις 7.750 rpm με ροπή 716 Nm στις 6.250 rpm (όριο περιστροφής 8.250 rpm). Tα πρώτα 0-100 km/h από στάση έρχονται σε 3,3’’και τα 200 km/h σε μόλις 10,6’’, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 310 km/h.
Η «βάση» του κινητήρα είναι ίδια ουσιαστικά με της "812" αλλά με αρκετά νέα τμήματα. Τα συστήματα εισαγωγής, χρονισμού και εξαγωγής έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως, ενώ οι κυλινδροκεφαλές προέρχονται από την 812 Competizione. Το μοτέρ τοποθετείται πίσω από τον εμπρός άξονα, με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη να στεγάζεται στο πίσω μέρος.
Η Ferrari υποστηρίζει ότι με αυτή τη διάταξη κατάφερε να επιτύχει σχεδόν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στους δύο άξονες, όπου για την περίσταση ανέρχεται σε 49%/51%. Η Purosangue διαθέτει επίσης σύστημα τετρακίνησης, σύστημα τετραδιεύθυνσης, σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών με την ονομασία «ABS Evo» (με δυναμικό αισθητήρα πλαισίου έξι κατευθύνσεων) και φυσικά σύστημα ενεργής ανάρτησης, σε παγκόσμια πρώτη για τους Ιταλούς, που αναπτύχθηκε από κοινού με τη Multimatic.
Το ολοκαίνουργιο πλαίσιο διαθέτει στάνταρ οροφή από ανθρακονήματα για να διατηρεί το βάρος χαμηλό (2 τόνοι χωρίς υγρά), ενώ το κάτω μέρος του οχήματος είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κράμα αλουμινίου υψηλής αντοχής.
Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου από λευκό χαρτί επέτρεψε στη Ferrari να υιοθετήσει τη λύση των αντίθετα ανοιγόμενων θυρών προκειμένου να διευκολύνεται τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος των επιβατών από την καμπίνα.
Μια καμπίνα, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ferrari, διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά καθίσματα (σε 4θυρο αμάξωμα) που θα φιλοξενήσουν χωρίς συμβιβασμούς τέσσερις ενήλικες. Το ταμπλό ακολουθεί τις σχεδιαστικές φόρμες της SF90 Stradale, με το σύστημα infotainment να μην περιλαμβάνει ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης αλλά να «βασίζεται» σε συστήματα συμβατά με Apple Car Play και Android Auto.
Ο ισχυρός άνδρας της Ferrari, Benedetto Vigna, ξεκαθάρισε ότι η Purosangue δεν έχει χαρακτήρα εκτός δρόμου αυτοκινήτου -παρά την απόσταση των 18,5 cm από το έδαφος- αλλά ενός καθαρόαιμου σπορ μοντέλου. Άλλωστε απέφυγε το χαρακτηρισμό «SUV» και προτίμησε τον τίτλο «FUV», που σημαίνει Ferrari Utility Vehicle.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι πωλήσεις της Purosangue δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 20% των συνολικών ταξινομήσεων της φίρμας, ώστε να διατηρήσει το όχημα τη μοναδικότητά του αλλά και για να μην «παρερμηνευτεί» η φιλοσοφία της φίρμας.