Σχολικό λεωφορείο γεμάτο παιδιά σε ανεξέλεγκτη πορεία στο χιόνι [video]

Σχολικό λεωφορείο γεμάτο παιδιά σε ανεξέλεγκτη πορεία στο χιόνι [video]

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που χιονίζει χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις και για οδήγηση στο χιόνι.

Μπορεί να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις για να οδηγείς με ασφάλεια στη στεγνή ή στη βρεμένη άσφαλτο, αλλά να είσαι παντελώς ανίδεος για τους χειρισμούς στο χιόνι.

Και προφανώς, να το μάθεις μόνος σου επί του πρακτέου, με τη διαδικασία «trial and error» δεν αποτελεί και την καλύτερη οψιόν.

Κι αυτό επειδή το είδος των λαθών που μπορείς να κάνεις στην άσφαλτο και τελικά να τη γλιτώσεις στην περίπτωση του χιονισμένου ή παγωμένου δρόμου θα καταλήξει με δεκαπλάσια επιβάρυνση. Η οδήγηση στο χιόνι απαιτεί την πιο εκλεπτυσμένη γκάμα των χειρισμών σου, με πολύ στενό περιθώριο λάθους και, πάνω απ’ όλα, διατήρηση της ψυχραιμίας. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά όταν επικρατούν συνθήκες χιονιά εκεί έξω, δεν είναι.

Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και τι πρέπει να αποφεύγεις. Για παράδειγμα, αν βρεθείτε εμπρός στην κατάβαση ενός κατηφορικού δρόμου καλυμμένου με χιόνι, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια εναλλακτική διαδρομή, αν υπάρχει. Ειδικά, αν το αυτοκίνητο ή όχημα που οδηγείτε είναι βαρύ και θα αποκτήσει γρήγορα ορμή μόλις απωλέσει την πρόσφυση. Και θα την χάσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ένα Toyota Land Cruiser «χορεύει» στην παγωμένη λίμνη και... φλουπ [video]

Εάν οπωσδήποτε πρέπει να την κατηφορίσεις, υπάρχει μόνο ένας ενδεδειγμένος τρόπο. Βάζεις 1η (αν έχεις αυτόματο που δεν σου επιτρέπει να επιλέξεις ταχύτητα οπισθοχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη) και ξεκινάς την κατάβαση, αφήνοντας τον έλεγχο της ταχύτητας στη συμπίεση και στην κλιμάκωση. Δεν πατάς γκάζι, δεν πατάς φρένο και μόνο αν η ταχύτητα του αυτοκινήτου αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα, φρενάρεις ελαφρά. Αλλά ακόμα κι έτσι, με το δεδομένο ότι το ABS θα απελευθερώνει τις ηλεκτροβαλβίδες μόλις οι τροχοί πάνε να μπλοκάρουν, δεν έχεις και πολλά να κάνετε παρά μόνο να αφοσιωθείς στο τιμόνι.

Τώρα, πώς σκέφτηκε ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου ότι θα μπορούσε να τα βγάλει κατέβει την κατηφόρα με ασφάλεια πέρα είναι πέραν της αντίληψής μας. Πιθανόν το μόνο που σκέφτηκε να ήταν «δεν μπορεί αυτό να μου συμβεί» και συνέχισε με τη σκέψη αυτή. Ωστόσο, όταν οδηγείς μα ένα τσούρμο παιδιά πίσω σου, χρειάζεται πιο υπεύθυνη προσέγγιση στα πράγματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube