Πόσο γρήγορο μπορεί να είναι ένα ντίζελ; [video]

Πόσο γρήγορο μπορεί να είναι ένα ντίζελ; [video]

Αν έχει τέσσερα τούρμπο, όπως η BMW 750d xDrive, πολύ γρήγορο. Δείτε και μόνοι σας το πώς εκτοξεύεται από στάση στα 200 km/h.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ακούγαμε ντίζελ και φανταζόμασταν ένα θορυβώδες και αργό αυτοκίνητο να σέρνεται καπνίζοντας στο δρόμο.

Σήμερα, η εικόνα των ντίζελ είναι εντελώς διαφορετική, χάρη σε δύο παράγοντες: το τούρμπο και τα ηλεκτρονικά. Τα ασθματικά ατμοσφαιρικά ντίζελ έγιναν τουρμποντίζελ με αξιοπρεπείς επιδόσεις, μετά biturbo που συναγωνίζονται τα βενζινοκίνητα, πρόσφατα triturbo που τσαλακώνουν την άσφαλτο και τώρα, στην περίπτωση της BMW 750d xDrive, quad-turbo, που της βάζουν και φωτιά!

Καλά –θα πείτε – δεν μπορούσαν να βγάλουν αλλιώς τα άλογα, π.χ. με πολλά κυβικά; Μπορούσαν, αλλά όχι με μέση κατανάλωση μόλις 5,7 lt/100km στον τυποποιημένο κύκλο NEDC, όπως η BMW.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την BMW 730d

Οικονομική λοιπόν η 750d αν την οδηγείς κατάλληλα. Και πραγματικός πύραυλος αν την γκαζώσεις. Με το σύστημα launch control ενεργοποιημένο, κάνει –όπως θα δείτε – το 0-100 km/h σε 4,6” και το 0-200 km/h σε 16,8”. Αν δεν εντυπωσιαστήκατε, θα σας πούμε πως αυτή η λιμουζίνα των 5,10 μέτρων και 1.940 κιλών (χωρίς τον οδηγό) είναι σαφώς πιο γρήγορη από το νέο Ford Focus RS (5,0” και 20,4” αντίστοιχα, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας)! Πώς αυτό; Απλά διότι ο τετρατούρμπινος ντίζελ αποδίδει 400 PS και –το σπουδαιότερο– 77,5 kgm ροπής!

Δείτε λοιπόν στο video πόσο γρήγορα γεμίζει η τετρακίνητη 750d τις σχέσεις του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου της και πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι δείκτες στο στροφόμετρο και το ταχύμετρό της:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube