Πλοίο με 1.200 Jaguar και Land Rover προσάραξε [video]

Πλοίο με 1.200 Jaguar και Land Rover προσάραξε [video]

Ένα εμπορικό πλοίο τύπου Ro-Ro που μετέφερε εκατοντάδες αυτοκίνητα προσάραξε στο English Channel μεταξύ της Αγγλίας και της νήσου Wight.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμάνι του Southampton και 45 λεπτά ύστερα από τον απόπλου του και λόγω προβλήματος που το εξανάγκασε σε κλίση προς τα δεξιά, το πλήρωμα το προσάραξε εκούσια στο Bramble Bank για να προλάβει τη βύθισή του.

Το πλοίο που ονομάζεται Hoegh Osaka είναι ένα Ro-Ro μήκους 590 ποδών (180 m) και εκτοπίσματος 57.000 τόνων είναι σημαίας Σιγκαπούρης. Αρκετοί κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων η Honda και η Bentley) αναφέρεται ότι είχαν φορτίο στο πλοίο αυτό, το οποίο ήταν φορτωμένο μόλις στο ένα τρίτο της συνολικής μεταφορικής ικανότητάς του, με 1.400 αυτοκίνητα. Από αυτά τα 1.200 ήταν Jaguar και Land Rover, 65 MINI και μια Rolls-Royce Wraith. Ακόμη αναφέρεται ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν 70 με 80 κομμάτια εξοπλισμού κατασκευών. Το Hoegh Osaka είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Southampton στη νότια Αγγλία και θα κατέπλεε στο Bremerhaven, στη Γερμανία.   

Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του εγκατέλειψε το πλοίο με ελικόπτερο, ενώ δύο μέλη του πληρώματος το εγκατέλειψαν με σωσίβια λέμβο. Ένα μέλος του πληρώματος αναφέρθηκε ότι πήδησε από ύψος άνω των οκτώ μέτρων και περισυλλέγη άμεσα από διασώστες.  Σύμφωνα με την Daily Mail δύο μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν προληπτικά για περίθαλψη στο νοσοκομείο, με τον ένα από τους ελαφρά τραυματίες να έχει σπάσει το πόδι του.  

Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποκολληθεί το πλοίο από τα αβαθή του Bramble Bank, ενώ μέχρι στιγμής η  ζημιά που έχει υποστεί το φορτίο είναι απροσδιόριστη. Η προσπάθεια για ρυμούλκηση του πλοίου από ρυμουλκά απέτυχε ενωρίτερα εχθές, κάτι που σημαίνει ότι η Ακτοφυλακή θα χρειαστεί να περιμένει και πάλι την πλημμυρίδα για μια νέα προσπάθεια αποκόλλησης.  

Το Bramble Bank, όπου προσάραξε εκούσια το Hoegh Osaka, είναι εγνωσμένο θαλάσσιο-εμπόδιο στους ναυτιλλόμενους. Το Queen Elizabeth 2 με 1.700 επιβάτες είχε προσαράξει επίσης το 2008, αλλά ρυμουλκήθηκε εγκαίρως από τέσσερα ρυμουλκά σε βαθύτερα νερά και μπόρεσε έτσι να συνεχίσει το ταξίδι του. Σε αυτο σημείο αυτό να πούμε ότι μια εκούσια προσάραξη του και μάλιστα σε αμμώδη βυθό είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να επιλέξουν και να κάνουν οι αξιωματικοί της γέφυρας, και μάλιστα ναυτικοί αναλυτές εξήραν την τάχιστη και ενδεδειγμένη εκτέλεση της επιλογής τους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube