Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της VW βγαίνουν στο προσκήνιο [upd]

Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της VW βγαίνουν στο προσκήνιο [upd]

Συνάντησαν σήμερα τους εργαζόμενους στο Wolfsburg για να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους προς στη δοκιμαζόμενη εταιρεία και τις θέσεις εργασίας της.

Ο Wolfgang Porsche, πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας Porsche Automobil Holding SE που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της VW, μίλησε σε 20.000 εργαζόμενους στην αίθουσα 11 του τεράστιου εργοστασίου του Wolfsburg.

Άλλα τρία μέλη του εποπτικού συμβουλίου ήταν παρόντα για να εκπροσωπήσουν τη συνήθως αφανή οικογένεια: η Louise Kiesling, ο Hans-Michel Piëch και ο Ferdinand Oliver Porsche.

Η οικογένεια Porsche-Piëch τόνισε τη δέσμευσή της στον αυτοκινητικό όμιλο, υποσχόμενη να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τη γνωστή κρίση.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων είχαν ζητήσει από την οικογένεια Porsche-Piëch να δείξει τη δέσμευσή της προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πάρουν αναγκαστική άδεια δύο εβδομάδων τις ημέρες των Χριστουγέννων, αφού η γνωστή κρίση επηρεάζει πλέον τις πωλήσεις. Ο επικεφαλής των εργαζομένων, Bernd Osterloh, που πίεσε για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι περικοπές να γίνουν στην γκάμα μοντέλων της εταιρείας, ήταν ο οργανωτής της συνέλευσης.  

Αυτή έγινε εν μέσω καλών και κακών νέων για τον όμιλο: Αν και ανάκληση των 8,5 εκατομμυρίων «παράνομων» ντίζελ στην Ευρώπη θα είναι απλούστερη απ’ ότι αναμενόταν, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση καθώς η επίδραση της κρίσης καυσαερίων έχει φτάσει στις εκθέσεις.

Από χθες, η εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της VW κατά μία βαθμίδα, από «Α-» σε «ΒΒΒ+» και με αρνητική προοπτική. Η εταιρεία πλέον βρίσκεται δύο μόνο βαθμίδες πάνω από την κατώτατη της S&P. 

Η ανοιχτή συνέλευση έδειξε ότι η οικογένεια Porsche-Piëch σκοπεύει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τη σχέση κόστους/απόδοσης της εταιρείας.

Ο Wolfgang Porsche είχε παραμείνει ως συνήθως στο παρασκήνιο. Ο γλυκομίλητος 72χρονος είχε σπρωχτεί απότομα στο προσκήνιο πριν μερικούς μήνες, όταν ο πρώην πρόεδρος του VW Group, Ferdinand Piëch, παραιτήθηκε μετά από διαμάχη στο ΔΣ με τον τότε CEO, Martin Winterkorn. O Porsche (φωτ. επάνω, με τον Piëch) ήταν ο τελευταίος από την οικογένεια που τάχθηκε με τον Winterkorn, αφού είχε αποφύγει να μπει στη διαμάχη πριν συνεννοηθεί με άλλα μέλη της οικογένειας.

Αντίθετα από τον Piëch, που πέρασε όλη του την καριέρα σε διοικητικά συμβούλια, κέντρα μηχανολογίας και γραμμές παραγωγής, ο Wolfgang Porsche έζησε κατά το πλείστον ήσυχα στην Αυστρία, στο Salzburg και το αλπικό χωριό Zell am See, όπου διατηρεί μια φάρμα βιολογικών γαλακτοκομικών.

Τα περισσότερα άλλα από τα 30-40 μέλη της οικογένειας διατηρούν επίσης χαμηλό προφίλ, ζώντας στην περιοχή των συνόρων Αυστρίας-Γερμανίας. Κατέχουν το 52% των μετοχών της VW με δικαίωμα ψήφου, μέσω της Porsche Holding με έδρα τη Στουτγάρδη.

Η σιγή από μέρους της οικογένειας τον τελευταίο καιρό ενέτεινε την ανασφάλεια των εργαζομένων καθώς οι πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο παρουσίασαν πτώση 25%.

Η διακοπή της παραγωγής στο Wolfsburg για δύο εβδομάδες γίνεται για να αποφευχθούν τα μεγάλα αποθέματα (στοκ) απούλητων αυτοκινήτων. 

Ένα καλό νέο για την εταιρεία είναι πάντως ότι οι τεχνικές μετατροπές στα αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί στην Ευρώπη αποδείχτηκαν λιγότερο περίπλοκες και δαπανηρές από ότι αρχικά φοβούνταν. Όμως οι συνομιλίες με τις Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τελειώσει και η VW αντιμετωπίζει ακόμη μηνύσεις και πιθανά πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως ο CEO του ομίλου, Matthias Mueller, εκτιμά πως η υπόθεση των εκπομπών θα παίξει το ρόλο καταλύτη για αλλαγές. «Πρέπει να επαναπροσανατολιστούμε για να μείνουμε μέσα στις εξελίξεις, στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να πετύχει και θα πετύχει», δήλωσε.

[Πηγές: Automotive News, Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube