Ο ιδιοκτήτης της Nikola καταδικάστηκε για απάτη

Ο ιδιοκτήτης της Nikola καταδικάστηκε για απάτη

Μπλεξίματα με τον νόμο αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης της Nikola, Trevor Milton, καθώς καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση.

Trevor Milton

Το να σχεδιάσεις και να παράγεις ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα φορτηγά, όπως υπόσχεται η Nikola δεν είναι μεμπτό. Η παραπλάνηση όμως των υποψήφιων επενδυτών σχετικά με τις τεχνολογίες της εταιρείας και τα προϊόντα είναι!

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, ο ιδιοκτήτης της Nikola, Trevor Milton καταδικάστηκε την Δευτέρα 18/12 σε τετραετή φυλάκιση. Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε το το Nikola One, το πρωτότυπο ενός ημιφορτηγού που κινείται με υδρογόνο.

O ιδιοκτήτης της Nikola, Trevor Milton, πέρα από την τετραετή ποινή φυλάκισης θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, πληρώνοντας ένα εκατομμύριο δολάρια

Nikola

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H MAN ξεκινά τις πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Milton ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο λειτουργεί πλήρως, παρόλο που του έλειπαν σημαντικά μέρη και συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων και ενός συστήματος ελέγχου. Μάλιστα ο Milton είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο X, το οποίο έδειχνε το φορτηγό να ταξιδεύει σε επίπεδο δρόμο, ενώ «στην πραγματικότητα, για να γυρίσουν αυτά τα κλιπ, το Nikola One ρυμουλκήθηκε στην κορυφή ενός λόφου, οπότε ο οδηγός άφησε τα φρένα και το φορτηγό κατέβηκε στο λόφο μέχρι να σταματήσει μπροστά από τη στάση», έγραψε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωση του τη Δευτέρα.

Τα πράγματα για τον Milton θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, μιας και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πρότειναν ποινή έντεκα ετών. Η ποινή που ζήτησαν οι εισαγγελείς παρουσίασε αρκετά σημεία σύγκλισης με εκείνη των αξιωματούχων που διενήργησαν τον έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκάια μια μεγάλη περίοδος φυλάκισης αφενός για να τιμωρηθεί ο Milton και αφετέρου για να αποτραπούν παρόμοιες συμπεριφορές από άλλα στελέχη εταιριών.

«Η εν λόγω καταδίκη θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και τα στελέχη εταιρειών. Αν παραπλανήσετε τους επενδυτές σας, θα πληρώσετε ακριβό τίμημα» δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams.

Nikola

Συν τοις άλλοις, η πλευρά του Milton, πέρα από την τιμή φυλάκισης, θα πληρώσει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων και θα κληθεί να παραδώσει ακίνητα στη Utah, όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο τύπου του. Επιπλέον, θα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης για τρία επιπλέον χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.

Ο Milton είναι πολύ πιθανό να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του. Είχε ήδη ζητήσει από τον  περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Edgardo Ramos, μια νέα δίκη μετά την ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τον καταδίκασε λόγω κακών οδηγιών από τον δικαστή. Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο είχε απορριφθεί ένσταση που κατατέθηκε και κατηγορούσε έναν από τους ενόρκους για ψευδορκία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube