Μια Porsche 911 Turbo S ανεβαίνει χιονισμένη πίστα σκι! [video]

Μια Porsche 911 Turbo S ανεβαίνει χιονισμένη πίστα σκι! [video]

Ή πώς η εξελιγμένη τετρακίνηση και τα σωστά λάστιχα μπορεί να κάνουν θαύματα.

Τα σπορ αυτοκίνητα, με την πολλή δύναμη και τα φαρδιά τους λάστιχα, είναι δύσκολο να οδηγηθούν σε χιονισμένο δρόμο.

Η μεγάλη επιφάνεια πέλματος των ελαστικών μειώνει την πίεση άρα και την πρόσφυση στο χιόνι, ενώ παράλληλα η μεγάλη ροπή του κινητήρα σπάει εύκολα όση πρόσφυση μπορεί να υπάρχει. Το αποτέλεσμα είναι μικρά αυτοκίνητα με στενά λάστιχα να μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από σούπερκαρ στο χιόνι και τον πάγο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ένα Toyota Yaris να «παίζει φώτα» σε μια Porsche 911 Turbo

Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, που όμως έχει και εξαιρέσεις. Αν το σούπερκαρ έχει ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης και φοράει τα σωστά χειμερινά λάστιχα, τότε τα πράγματα ανατρέπονται θεαματικά.

Αυτό θέλει να μας δείξει η Porsche στο παρακάτω video, που το γύρισε για να γιορτάσει τα 30 χρόνια τετρακίνησης στην 911. Ναι, η πρώτη 911 Carrera 4 (964) παρουσιάστηκε εδώ και τρεις δεκαετίες, το 1988.

Η Porsche πήρε λοιπόν την τελευταία 911 Turbo S, της φόρεσε χειμερινά λάστιχα και θέλησε να μας δείξει τις δυνατότητές της με εμφατικό τρόπο: ανεβαίνοντας τη χιονισμένη πίστα σκι του Glenshee στη Σκοτία.

Το video ξεκινά δείχνοντας δεκάδες χιονοδρόμους να κατεβαίνουν την πίστα. Και ξαφνικά το πλάνο αλλάζει και βλέπουμε τα φαρδιά οπίσθια της 911 Turbo S σε χρώμα Miami Blue. Το θηρίο των 580 ίππων μουγκρίζει, σπινάρει, αλλά βρίσκει πρόσφυση και ανεβαίνει την πίστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Πέρα από τα λάστιχα, που είναι το νούμερο 1, η Porsche έχει το σύστημα τετρακίνησης PTM με τον κεντρικό ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη που μοιράζει τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες σύμφωνα με τις ανάγκες της πρόσφυσης σε πραγματικό χρόνο, αντιδρώντας σε 100 ms. Η τετρακίνηση συνεργάζεται με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας PSM, το οποίο διαβάζει το άνοιγμα του γκαζιού και τη γωνία του τιμονιού κι επεμβαίνει μικρομετρικά στα φρένα και τον κινητήρα για τη διατήρηση της πορείας και της πρόσφυσης.

Τις δυνατότητες όλης αυτής της τεχνολογίας θα τις δείτε στο video που ακολουθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο πρώην “Stig” κατεβαίνει την «Κολασμένη Πλαγιά» με ένα Range Rover! [videos]

[Πηγή: Porsche / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube