Ελβετοί ιδιοκτήτες VW αξιώνουν αποζημίωση

Ελβετοί ιδιοκτήτες VW αξιώνουν αποζημίωση

Ελβετοί ιδιοκτήτες Volkswagen ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση για ζημίες από το σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων ντίζελ.

Ο ελβετικός οργανισμός προστασίας καταναλωτών SKS υπέβαλε αίτημα αξίωσης εκ μέρους περίπου 6.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ζητούν αποζημίωση από τον όμιλο Volkswagen και τον Ελβετό αντιπρόσωπο AMAG σε σχέση με το σκάνδαλο των εκπομπών ντίζελ της VW.

Η αξίωση έχει κατατεθεί στο εμπορικό δικαστήριο της Ζυρίχης. Η SKS δήλωσε ότι θεωρεί ότι οι ζημίες ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 15% της αρχικής τιμής λιανικής πώλησης των εν λόγω αυτοκινήτων. Έτσι, μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες που υποστηρίζουν τη δικαστική ενέργεια, θέλει να δώσει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με έδρα την Ελβετία τη δυνατότητα να επιβάλλουν τα δικαιώματά τους, χωρίς δυσανάλογο χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

«Τα αυτοκίνητα που πωλούνταν ως φιλικά προς το περιβάλλον ήταν υπερτιμημένα από την αρχή. Λόγω της χειραγώγησης μετρήσεων του συστήματος εξάτμισης, έχασαν στη συνέχεια τη μεγαλύτερη αξία τους στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε η SKS (Stiftung fuer Konsumentenschutz) σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη Παρασκευή.

Η Volkswagen δήλωσε ότι θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της απαίτησης από τη στιγμή που θα τις έχει στη διάθεσή της. Αλλά είπε ακόμη ότι δεν αναγνωρίζει καμία θεμελιώδη υπόθεση, καθώς οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας δεν μπόρεσαν να αποδείξουν σημαντική απώλεια αξίας για τα αυτοκίνητα ντίζελ της VW στην ελβετική αγορά.

«Η εμπιστοσύνη και η ικανοποίηση των πελατών μας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς, ωστόσο, είμαστε της άποψης ότι δεν υπάρχουν νομικές βάσεις για αξιώσεις που σχετίζονται με το ζήτημα του ντίζελ», ανέφερε σε δήλωσή της. Η Volkswagen είπε ότι το 98% των 173.000 επιβατικών οχημάτων στην Ελβετία έχει ήδη επισκευαστεί χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Η AMAG, η οποία είναι ο εισαγωγέας των VW στην Ελβετία, ανέφερε σε δήλωση στην ιστοσελίδα της ότι δεν κατάλαβε γιατί η SKS κατέθεσε την απαίτηση, καθώς οι τιμές στη δευτερογενή αγορά για τα ντίζελ VW ήταν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο ή ακόμα υψηλότερες από αυτές των ανταγωνιστικών μοντέλων. Ανέφερε επίσης ότι δεν είχε ενεργήσει με την πρόθεση να παραπλανήσει σκόπιμα πελάτες.

Να θυμίσουμε ότι η VW παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 την εγκατάσταση μυστικού λογισμικού σε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά αυτοκίνητα ντίζελ. Παράνομη συσκευή που είχε στόχο να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων και να τα κάνει να φαίνονται καθαρότερα στο δρόμο από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Συνολικά μέχρι και 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο λογισμικό εγκατεστημένο παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε τέλος, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα του ομίλου Volkswagen να αναστείλει την έρευνα ενός ειδικού ελεγκτή που διορίστηκε για να διερευνήσει τις ενέργειες της διοίκησης στο σκάνδαλο των εκπομπών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube