
ΕΕ πιέζει Ινδία, μηδενικοί δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων
Το Νέο Δελχί εξετάζει μείωση των σημερινών δασμών από 100% στο 10%, ανοίγοντας τον δρόμο για VW, Mercedes-Benz και Tesla, αλλά προκαλώντας αντιδράσεις από Tata και Mahindra.


Σε τροχιά επιτάχυνσης βρίσκονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας, με επίκεντρο τη δραστική μείωση –ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση- των δασμών που επιβάλλει η Νέο Δελχί στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Όπως αποκαλύπτουν πηγές του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση του Narendra Modi δείχνει διάθεση να βελτιώσει την πρότασή της, μειώνοντας σταδιακά τον δασμό από το σημερινό επίπεδο άνω του 100%, ακόμα και στο 10%. Η απαίτηση αυτή της ΕΕ έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου αιτήματος από την κυβέρνηση του Donald Trump, η οποία επίσης επιδιώκει την άρση των εισαγωγικών δασμών σε αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών (EV), στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με την Ινδία.
Μηδενικοί δασμοί εισαγωγής. Αυτό ζητά η Ευρώπη, αλλά η Ινδία μετράει το πολιτικό και βιομηχανικό κόστος
Σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία και την ινδική κυβέρνηση, το Νέο Δελχί εμφανίζεται θετικό σε μια σταδιακή μείωση του δασμού στο 10%, παρότι η εγχώρια βιομηχανία πιέζει να διατηρηθεί ένα ελάχιστο όριο του 30%, ενώ ζητεί να μην αλλάξει τίποτα στους δασμούς των EV πριν από το 2029. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ινδικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προτείνει τη μείωση των δασμών για περιορισμένες ποσότητες βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αρχικά στο 70%, και στη συνέχεια στο 30%.
Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής θα σημάνει σημαντική νίκη για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Volkswagen, Mercedes-Benz και BMW, ενισχύοντας την πρόσβασή τους στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Κερδισμένη θα είναι και η Tesla του Elon Musk, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει φέτος τις πωλήσεις εισαγόμενων EV στην Ινδία, πιθανότατα από το εργοστάσιό της στο Βερολίνο.
Ωστόσο, οι τοπικοί κατασκευαστές, κυρίως οι Tata Motors και Mahindra & Mahindra, αντιδρούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι μια απότομη μείωση των δασμών θα απειλήσει τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή και θα καταστήσει τις εισαγωγές φθηνότερες από τα τοπικά προϊόντα.
Οι εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν στόχο την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με τον António Costa, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία».
Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο Βιομηχανίας και τους εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας για τις απαιτήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε πως υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις και επίπεδα φιλοδοξίας» μεταξύ των δύο πλευρών.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς ενδεχόμενες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σύνολο της στρατηγικής της Ινδίας για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Την ίδια στιγμή όμως, η πιθανότητα μιας παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβασμό.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά πηγή από τη βιομηχανία: «Αν η ΕΕ αισθάνεται πίεση να κλείσει συμφωνία, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Όλα είναι θέμα διαπραγματευτικής ισχύος».
Πηγή: Reuters