Αυτοκινητοβιομηχανία: 38.000 θέσεις εργασίας κομμένες μέσα σε έξι μήνες
Καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις επιβραδύνονται ύστερα από μια δεκαετία ανάπτυξης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται για ακόμη βαθύτερη ύφεση, περικόπτοντας μισθοδοσία.
Από την Κίνα έως τη Βρετανία και από τη Γερμανία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι εταιρείες ανακοίνωσαν τουλάχιστον 38.000 περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή: Ο πρώην CEO της Daimler, Dieter Zetsche, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη 22/5, ότι οι μειώσεις του κόστους βρίσκονται σε τροχιά να προκαλέσουν πρωτοφανή αναταραχή στη βιομηχανία.
«Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε ότι πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντική ύφεση», δήλωσε ο John Murphy, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, σε φόρουμ στο Detroit την Τρίτη 21/5, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός απόκλισης στην Κίνα «είναι πραγματική έκπληξη».
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κόβουν βάρδιες ή κλείνουν εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η «σφαγή» τους ξεπερνά. Ορισμένες πρόσφατες ενέργειες στοχεύουν επίσης σε μισθωτούς εργαζόμενους, αντανακλώντας τις υποτονικές πωλήσεις στις δύο μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου στον κόσμο -την Κίνα και τις ΗΠΑ- και στη στροφή των εταιρειών προς ένα μέλλον με ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα.
Η Ford στη αρχή της εβδομάδας είπε ότι θα καταργήσει 7.000 θέσεις εργασίας ή το 10% του παγκόσμιου διοικητικού δυναμικού της. Η Daimler επιδιώκει να εξοικονομήσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ μόνο μέχρι το 2021 στο τμήμα των επιβατικών Mercedes-Benz και άλλα δύο δισεκατομμύρια στο τμήμα των φορτηγών, ανέφερε το Manager Magazin.
Αυτή η καθοδική πορεία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τους υψηλότερους δασμούς που απειλούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Κάτι που, έναν εμπορικό όμιλο που αντιπροσωπεύει μία από τις δέκα μεγαλύτερες εγχώριες και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, θα μπορούσε να τον κάνει να θέσει 700.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Ήδη, η Toyota και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα καταδίκασαν τους πιθανούς δασμούς με αιχμηρές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.
«Οι εταιρείες αυτοκινήτων παγκοσμίως προσαρμόζονται σε μια πραγματικότητα με την παγκόσμια παραγωγή να έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει προς τα κάτω παρά προς τα πάνω», ανέφερε ο Adam Jonas, αναλυτής της Morgan Stanley, σε έκθεσή του. Είπε, ότι οι περικοπές μπορεί να μην έχουν τελειώσει για τη Ford, εκτιμώντας ότι η πτώση των εσόδων κατά 5% θα απαιτήσει μείωση επιπλέον 23.000 μισθωτών θέσεων εργασίας, με την προϋπόθεση ότι κανένα άλλο κόστος δεν θα περικοπεί.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ελαφρών οχημάτων μειώθηκαν κατά 0,5% το 2018 στα 94,8 εκατ. αυτοκίνητα, γεγονός που η LMC Automotive χαρακτήρισε την πρώτη ετήσια πτώση των παγκόσμιων πωλήσεων από το 2009. Η Morgan Stanley προέβλεψε τον Ιανουάριο ετήσια μείωση 0,3% για το 2019, αλλά η ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην κινεζική αγορά μπορεί να έχει ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις.
«Όλα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο επί μακρόν CEO της Daimler, Dieter Zetsche, ως αποχαιρετιστήριο σε ετήσια συνάντηση στο Βερολίνο εχθές Τετάρτη 22/5. Τα νούμερα όμως δεν δείχνουν να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.