$10 εκατ. πρόστιμο στην Graco για τα ελαττωματικά παιδικά καθίσματα [video]

$10 εκατ. πρόστιμο στην Graco για τα ελαττωματικά παιδικά καθίσματα [video]

Η Διεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο $10 εκατ. στην Graco για αδράνεια σε συμμόρφωση οδηγίας της.

Μεταξύ των σημαντικών ανακλήσεων της αυτοκινητικής βιομηχανίας πέρσι, ήταν αυτή των παιδικών καθισμάτων Graco. Αφορούσε δε 3,8 εκατ. αρχικά και άλλα 2,3 εκατ. στη συνέχεια παιδικά καθίσματα, στα οποία η ζώνη ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να απελευθερωθεί.

Η δυσλειτουργία αυτή είναι χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς ενδέχεται οι γονείς να μην μπορούν να απομακρύνουν τα παιδιά σε περίπτωση ατυχήματος ή πυρκαγιάς. Τα ανακληθέντα καθίσματα ήταν πρόσφατης κατασκευής 2009-2013 και αφορούν τα εξής έντεκα μοντέλα της κατασκευάστριας εταιρείας: ARGOS 70, CLASSIC RIDE 50, COMFORT SPORT, COZY CLINE, MY RIDE 65, MY RIDE 70, MY RIDE W/SAFETY SURROUND, NAUTILUS, NAUTILUS ELITE, SIZE 4 ME 70, SMARTSEAT.

Το θέμα ανακινήθηκε στις ΗΠΑ και εξεταζόταν από την Διεύθυνση της Εθνικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους -National Highway Traffic Safety Administration. Με το πέρας της έρευνας, η οποία με οδηγία προς την εταιρεία ζητούσε την άμεση ανάκληση των καθισμάτων, δεν επιδείχτηκε από την Graco η πρέπουσα χρονική αντίδραση. Έτσι η NHTSA επέβαλε πρόστιμο $10 εκατ. ή €9,24 εκατ.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, η Garco υποχρώνεται να καταβάλει άμεσα $3 εκατ. στο US Treasury και θα ξοδέψει άλλα $7 εκατ.  για την αποκατάσταση του προβλήματος. Τα βήματα γι’ αυτήν περιλαμβάνουν στρατηγικές, όπως χρηματοδότηση τρόπων για να φέρουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να ελέγξουν το παιδικό κάθισμά τους, προσδιορισμός των σύγχρονων απαιτήσεων ασφαλείας στη βιομηχανία και εκστρατεία ενημέρωσης. Εκτός από αυτά, την επένδυση χρειάζεται να την πιστοποιήσει ένα τρίτο μέρος, αλλιώς η Graco χρειάζεται να «καταβάλει το υπόλοιπο των $10 εκατ. της αστικής ευθύνης», σύμφωνα με τη NHTSA.   

«Οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν ότι τα παιδικά καθίσματα που εμπιστεύονται για την προστασία των παιδιών τους είναι ασφαλή και ότι, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, ο κατασκευαστής θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αποκαθιστώντας το ελάττωμα γρήγορα», δήλωσε ο Anthony Foxx, Γραμματέας Μεταφορών, κατά την ανακοίνωση του προστίμου.

Οι προβληματικές ζώνες ασφαλείας, μέχρι στιγμής, κατηγορούνται για ένα τουλάχιστον ένα θάνατο ενός δίχρονου παιδιού στην Καλιφόρνια που δεν μπόρεσαν οι γονείς του να το απελευθερώσουν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο. Μέχρις στιγμής στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί 6.100 αιτήσεις αποκατάστασης. Δυστυχώς, η NHTSA εκτιμά ότι μόλις το 40% των προβληματικών καθισμάτων θα αποκατασταθεί.

Εάν τώρα έχετε ένα από τα παραπάνω καθίσματα στην Ελλάδα, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας ούτε η ελληνική Γραμματεία Καταναλωτή έχει εκδώσει κάποια σχετική οδηγία. Η λύση θα ήταν να απευθυνθείτε στο κατάστημα που προμηθευτήκατε το κάθισμα για αποκατάσταση του προβλήματος ή την αντικατάστασή του. Ή, αν εσείς ο ίδιος έχετε διαπιστώσει αυτή τη δυσλειτουργία, να το εγείρεται θέμα στους αρμόδιους φορείς για να δρομολογήσουν ανάλογη διαδικασία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube