Όμιλος Stellantis, τέρμα το νίκελ επειδή είναι καρκινογόνο

Όμιλος Stellantis, τέρμα το νίκελ επειδή είναι καρκινογόνο

Η ΕΕ έχει δρομολογήσει την κατάργηση της επινικέλωσης ή επιμετάλλωσης, αν θέλετε, λόγω των καρκινογόνων ιδιοτήτων του εξασθενούς χρωμίου. Και ο Όμιλος Stellantis γίνεται από τους πρώτους κατασκευαστές που ανταποκρίνονται στην κατάργηση του νίκελ.

Stellantis

Ο Όμιλος Stellantis κατέχει 14 μάρκες, με κάποιες αμερικανικές εξ αυτών να στηρίζουν πολλά στο νίκελ για να ομορφαίνουν τα μοντέλα τους. Όμως, αυτό έχει περιβαλλοντικές κι υγειονομικές συνέπειες στον πληθυσμό, οπότε και θα καταργηθεί. 

Ο τύπος χρωμίου που χρησιμοποιείται συνήθως σε εξωτερικές επιφάνειες αυτοκινήτων, για να παρέχει αυτή τη χαρακτηριστική γυαλάδα, είναι το εξασθενές χρώμιο. Έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο και μάλιστα πολύ επιθετικό. Με το CNN να αναφέρει ότι «είναι 500 φορές πιο τοξικό από τα καυσαέρια ντίζελ και δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο έκθεσης». Πώς να μην το καταργήσει η Stellantis μετά;

Φελλός, γυαλί, κρύσταλλο ή σχιστόλιθος είναι μερικά από τα υποκατάστατα του νίκελ που μελετά η αυτοκινητοβιομηχανία

νίκελ

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους κατόχους ανάλογων μοντέλων, η επένδυση χρωμίου στο αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να σας προκαλέσει κάποια ασθένεια. Το εξασθενές χρώμιο είναι επικίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία επιμετάλλωσης. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, οι εργαζόμενοι εκτίθενται στο υλικό, ενώ μπορεί ακόμη και να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τέρμα το νίκελ στα αυτοκίνητα! Σύντομα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η έκθεση στη ρύπανση υπεύθυνη για το 10% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη

Λαμβάνονται βέβαια όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, αλλά για να έχει τη κεφάλι της ήσυχο, η Stellantis θέλει να σταματήσει να το χρησιμοποιεί εντελώς.

νίκελ

Υπάρχουν μερικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το τρισθενές χρώμιο, αλλά ο αρχισχεδιαστής Ralph Gilles δηλώνει ότι δεν είναι τόσο όμορφες. Τον θυμόμαστε από τότε που πουλούσε την προσωπική του αψεγάδιαστη βελτιωμένη Lancia Delta Integrale.

«Το πρόβλημα είναι ότι η λάμψη δεν είναι τόσο θελτική. Έχει πιο κίτρινη απόχρωση από το κανονικό», δήλωσε. «Το εξασθενές χρώμιο είναι εξαιρετικά καλό, πολύ λαμπερό και γι' αυτό ο κόσμος το έχει αγαπήσει. Δεν συνειδητοποιούν τι κοιτάζουν, αλλά το λατρεύουν. Πρέπει να τους κάνουμε να το ξε-αγαπήσουν».

νίκελ

Πώς θα γίνει αυτό; Μαύρες αποχρώσεις και φωτιζόμενα εμβλήματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χρώμιο. Δείτε για παράδειγμα το RAM 1500 TRX με τη μαύρη του μουσούδα. 

Ή το νέο ηλεκτρικό Jeep Wagoneer S, που δεν διαθέτει χρωμιωμένη επένδυση ούτε ως προαιρετική επιλογή, αλλά το φως κάνει τη διαφορά.

νίκελ

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube