Τι φοβάται η Pirelli και θέλει υποχρεωτικό αριθμό πιτ-στοπ για το 2014; [video]

Τι φοβάται η Pirelli και θέλει υποχρεωτικό αριθμό πιτ-στοπ για το 2014; [video]

H συνάντηση Todt, Ecclestone και Provera στο Abu Dhabi και όλα όσα συζητήθηκαν για το μέλλον της συνεργασίας Pirelli - F1

Πολλές συζητήσεις, ακόμη περισσότερη φημολογία και μπόλικο παρασκήνιο για το τι θα γίνει το 2014 με τα ελαστικά στην F1, τις δοκιμές εξέλιξής τους και τον αριθμό των πιτ-στοπ ανά αγώνα.
 
Για την Pirelli το 2013 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της στη Formula1, όχι μόνον εξαιτίας των γεγονότων με τα κλαταρίσματα, ούτε εξαιτίας του "σκανδάλου" με τις μυστικές δοκιμές, όσο κυρίως διότι αμφισβητήθηκε ευθέως από πιλότους, με τον Webber να μην χάνει την ευκαιρία να εξακοντίζει πικρόχολα σχόλια για την ιταλική εταιρία.
Μάλιστα, ο Webber συνέχισε να εξαπολύει βέλη κατά της Pirelli, ακόμη και μετά την αλλαγή στη δομή των ελαστικών, που αντικειμενικά βελτίωσε τα όποια προβλήματα των ελαστικών.

 
Από την πλευρά της η Pirelli πίεζε και πιέζει τη FIA (πολλές φορές απειλώντας και με αποχώρηση) για περισσότερες δοκιμές, ενώ για τα όποια κλαταρίσματα επικαλείτο το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη FIA για ελαστικά που θα απαιτούν συχνές αλλαγές, έτσι ώστε τα μονοθέσια να μπαίνουν πιο συχνά στα πιτ και να αυξάνεται το θέαμα και ο ανταγωνισμός. 
Σε ό,τι αφορά στις πιο συχνές και πολλές δοκιμές ο αγωνιστικός διευθυντής της εταιρίας, ο  Paul Hembery, δήλωσε πρόσφατα πως "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε κύκλους και να αποφασίζουμε να μην κάνουμε τίποτα. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Η Pirelli θέλει την ίδια μεταχείριση που είχε η Bridgestone και η Michelin, όταν μπορούσαν να δοκιμάζουν τα ελαστικά τους σε βάθος χρόνου".
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Pirelli, o Marco Tronchetti Provera εμφανίστηκε προ καιρού δυσαρεστημένος από την στάση των ομάδων και της FIA και μίλησε ανοικτά ακόμη και για αποχώρηση από το σπορ, εάν δεν επιτραπούν οι δοκιμές που ζητά η εταιρία. 
Οι επικριτές της Pirelli μιλούν για απειλές εκ του ασφαλούς, αφού καμία άλλη εταιρία δεν θέλει να εμπλακεί στην F1, πρώτον διότι το χρονικό διάστημα μέχρι την αρχή του πρωταθλήματος του 2014 είναι μικρό για να προλάβουν να εξελίξουν προϊόν και δεύτερον διότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια συμφωνία με τη FIA αν δεν αλλάξουν οι κανόνες. 
Και αυτό διότι φοβούνται πως αν κάτι στραβώσει θα "εισπράξουν" ζημιά αντίστοιχη αυτής που εισέπραξε η Pirelli, μετά το GP στην Αγγλία, όταν τα ελαστικά της διαλύονταν το ένα μετά το άλλο.
 
 
Στον απόηχο λοιπόν όλων αυτών, μαζεύτηκαν στο Abu Dhabi, οι Jean Todt, Bernie Ecclestone και Marco Tronchetti Provera, για να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας Pirelli- F1 και να βρουν ένα κοινό τόπο "συμβίωσης", με φόντο και τις δηλώσεις του Paul Hembery για πιθανή αποχώρηση της Pirelli απο τις πίστες, την ίδια στιγμή όμως που η εταιρία  έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της μια νέα τριετή συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στις δοκιμές δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα με τις προγραμματισμένες για Δεκέμβριο και Ιανουάριο στη Vallelunga, να είναι προς το παρόν "φιξαρισμένο" να γίνουν με μονοθέσια παλαιών προδιαγραφών.
Αυτό δεν το θέλουν στην ιταλική εταιρία, αλλά από την άλλη υπάρχουν ουκ ολίγες ομάδες που δεν θέλουν (η καθεμιά για τους δικούς της λόγους) να διαθέσουν καινούργια μονοθέσια για το σκοπό αυτό.
 
Έτσι, το μόνο που έχει μέχρι σήμερα καταφέρει η Pirelli μετά το φιάσκο της Αγγλίας, είναι να έχει εδραιώσει τις οδηγίες που δίνει πριν απο κάθε GP για θερμοκρασία, πίεση και ρυθμίσεις, σαν δεσμευτικές για όλες τις ομάδες.
 
Όμως αυτό δεν της αρκεί, οπότε τώρα πιέζει και για υποχρεωτικό αριθμό πιτ στοπ, έτσι ώστε να μηδενίσει το ενδεχόμενο... ανεπιθύμητων καταστάσεων. Ως πρόφαση χρησιμοποιεί την "επιθυμία" της FIA για ελαστικά που θα αλλάζονται 2-3 φορές στη διάρκεια του κάθε αγώνα, αλλά και την ασφάλεια των οδηγών.
 
Επειδή όμως η ανάγκη για αλλαγή ελαστικών μπορεί να υποεκτιμηθεί από κάποιες ομάδες, ή κάποιοι οδηγοί - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Provera - πάνω στη μάχη να μείνουν μέσα στην πίστα παραπάνω από όσο χρειάζεται ή να πιέσουν τις γόμες λίγο πιο πολύ, η Pirelli διεκδικεί ο αριθμός των πιτ στοπ να είναι προκαθορισμένος και υποχρεωτικός, όπως και στους αγώνες GP2
 
 
Κάτι τέτοιο όμως καταργεί τη στρατηγική των ομάδων, το όποιο ρίσκο θέλουν (ή μπορούν) να πάρουν οι οδηγοί και στο τέλος της ημέρας δεν συμβάλει στο θέαμα και τον ανταγωνισμό.
Αν περάσει η πρόταση της Pirelli, τότε η F1 θα χάσει άλλο ένα στοιχείο ενδιαφέροντος και θα γίνει ακόμη πιο ανούσια και μονότονη τονίζουν οι επικριτές της συγκεκριμένης πρότασης, υπογραμμίζοντας πως η ιταλική εταιρία θέλει να δρέπει δάφνες αν όλα πάνω καλά, αλλά δεν θέλει να πάρει κανένα ρίσκο, τρέμωντας τη ζημιά που μπορεί να της προκαλέσουν εικόνες σαν αυτές του Αγγλικού GP του 2013 που έκαναν το γύρο του κόσμου.
 
Και μάλλον έχουν δίκιο, αφού η πρακτική έδειξε, ότι δεν είχαν ούτε την ψυχραιμία, πολλώ δε μάλλον ούτε την αρχοντιά που αρμόζει σε μια τόσο μεγάλη εταιρία, να διαχειριστούν τα γεγονότα και να αντιμετωπίσουν την κριτική που εισέπραξαν μετά το Silverstone... 
 
Δείτε στο βίντεο τι είχε γίνει στο Silverstone

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube