Montezemolo: Ιδού γιατί αποτύχαμε το 2013

Montezemolo: Ιδού γιατί αποτύχαμε το 2013

Ο πρόεδρος της Ferrari κάνει το δικό του απολογισμό για την παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα της F1 - Τι λέει για Pirelli, Alonso, Massa, Raikkonen αλλά και για τον Vettel

To 2013 σίγουρα δεν ήταν από τις χρονιές που η Ferrari θα θέλει να θυμάται. Η τρίτη θέση μάλλον δεν ήταν αυτό που ήθελαν οι "κόκκινοι", τη στιγμή που οι γκρίνιες του Alonso όλη τη χρονιά δεν έφτιαχναν και το πιο ευχάριστο κλίμα στην ομάδα. 

Οι "τιφόζι" είναι από τους πλέον δυσαρεστημένους, μη γνωρίζοντας που να αποδώσουν ευθύνες για την εμφάνιση της ομάδας. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο Luca di Montezemolo, πρόεδρος της Ferrari, έκανε τον δικό του απολογισμό για τα 5 χρόνια που η ομάδα βρίσκεται μακριά από τους τίτλους.

Μιλώντας στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό TG1 τόνισε πως υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι της κακής εμφάνισης.
Ο πρώτος είναι ότι η Ferrari δεν μπόρεσε μέσα στη χρονιά να εξελίξει το μονοθέσιό της. Μάλιστα είπε πως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα ζητήσει εξηγήσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα λάστιχα της Pirelli. Χτίσαμε - είπε - ένα μονοθέσιο που "κούμπωνε" πάνω σε συγκεκριμένα ελαστικά και είχαμε καλές επιδόσεις έως ότου η Pirelli για τους γνωστούς λόγους τα άλλαξε. Από αυτές τις αλλαγές κάποιες ομάδες ευνοήθηκαν κάποιες όχι. Στις δεύτερες ανήκει και η Ferrari

Ο τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι ο Massa δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τους απαραίτητους βαθμούς στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.  Για όλα αυτά - είπε ο Luca di Montezemolo- πρέπει να βρούμε τις αιτίες για να δουλέψουμε σκληρά με σκοπό να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Kαι κατέξηξε: «Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα μονοθέσιο ικανό για νίκες. Έγιναν αρκετές αλλαγές στην οργάνωση της ομάδας και ήρθαν μαζί μας τεχνικοί αξίας, όπως ο Allison. Έχουμε νέους κανονισμούς που μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα σε τομείς όπως ο κινητήρας, όπου έχουμε μεγάλη παράδοση. Τα τελευταία χρόνια φτάσαμε κοντά στην επιτυχία, αλλά τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους και αυτό ισχύει για όλους».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τη συνύπραξη Alonso - Raikkonen είπε: «Το να οδηγείς για τη Ferrari είναι μέγιστη τιμή και όποιος το κάνει πρέπει Δεν υπάρχει περίπτωση ένας πιλότος μας να σκεφτεί να βλέψει τον άλλον. Ο Alonso είναι ίσως πιο δυνατός και πιο μαχητικός μέσα στον αγώνα. Τον Raikkonen τον ξαναπήραμε λόγω της εμπειρίας του, για όλα όσα έδειξε τα τελευταία 2 χρόνια και γιατί είναι πολύ αγαπητός εντός και εκτός ομάδας. Μου άρεσε πολύ ο ενθουσιασμός που υπήρξε για την επιστροφή του.
Σε κάθε περίπτωση δεν θέλω να μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω τους οδηγούς μας. Οσο για τον Alonso να πω πως έχει απόλυτο δίκιο που είναι περήφανος για τη 2η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. Εκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με το μονοθέσιο που του είχαμε διαθέσει και εμείς είμασταν εκείνοι που έπρεπε να του είχαμε δώσει ένα πολύ καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό… Ελπίζω του χρόνου να έχει ένα μονοθέσιο ακόμα καλύτερο από αυτό της Red Bull. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξέρουμε καλά πως να το κάνουμε. Αρκεί να σκεφτείτε την 5ετία 2000-2004, τις επιτυχίες του 2007 και του 2008. Τον ευχαριστώ για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά που επέδειξε φέτος. Δεν είναι ο Newey ο αντίπαλός του, αλλά οι πιλότοι με πρώτο και καλύτερο τον Vettel. Υπάρχουν επίσης ο Hamilton, ο Rosberg και φυσικά ο Raikkonen που θα προσπαθήσει να νικήσει και πάλι και να βοηθήσει την ομάδα να πάρει τους βαθμούς που έλειψαν φέτος στη μάχη του Πρωταθλήματος κατασκευαστών».

Ερωτηθείς για το πως αξιολογεί τον Vettel απάντησε πως δεν γνωρίζει αν είναι καλύτερος ή όχι από τον Senna. "Μπορώ να πως όμως με σιγουριά πως πρόκειται για ένα μεγάλο πιλότο, έναν άνθρωπο σοβαρό που αξίζει τον σεβασμό μας. Θέλω να συγχαρώ και αυτόν και τη Red Bull", είπε. 

Tέλος αναφερόμενος στις φήμες για τους διαδόχους του Ecclestone, έριξε το καρφί του κατά του Horner λέγοντας: "Ο Ecclestone βλέπει τον Horner ως διάδοχό του; Όσο περνούν τα χρόνια του αρέσουν τα αστεία και χαίρομαι που εξακολουθεί να κάνει αστεία…".

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube