Λάβετε θέσεις... Το πρωτάθλημα της Formula 1 ξεκινά!

Λάβετε θέσεις... Το πρωτάθλημα της Formula 1 ξεκινά!

Όλα έτοιμα στο Albert Park της Μελβούρνης για τον πρώτο αγώνα μιας εντελώς ξεχωριστής χρονιάς

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της F1 o πρώτος αγώνας της χρονιάς δεν αναμενόταν με τόση αγωνία όσο φέτος. Πίσω από τη γιορτινή εναρκτήρια ατμόσφαιρα στο Albert Park της Μελβούρνης, team managers, μηχανικοί και οδηγοί βεβαίως, σταυρώνουν τα δάκτυλά τους όλα να πάνε καλά, αφού τίποτα δεν είναι ίδιο με πέρυσι και όλοι (λίγο ως πολύ) ξεκινούν από λευκό χαρτί.

Η επιστροφή των κινητήρων turbo, αλλά και η θεσμοθέτηση πληθώρας αλλαγών, καθιστά αβέβαιη την εξέλιξη του αγώνα για πολλές ομάδες, ενώ σαν δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως οι περυσινοί πρωταθλητές (όπως και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί) δεν θα έχουν καμία τύχη, τουλάχιστον σε αυτόν τον αγώνα, αφού τα προβλήματα με τον κινητήρα της Renault δεν έχουν λυθεί 100%.
 
Το Albert Park είναι επί της ουσίας ένα σιρκουί πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου αγώνα. Το οδόστρωμα δεν είναι παντού το ίδιο, η σταθερότητα στο φρενάρισμα ποικίλει και η φθορά των ελαστικών είναι μεγάλη. Με βάση τη χάραξη της διαδρομής ευνοούνται τα μονοθέσια με καλή μηχανική πρόσφυση. Παράλληλα, το γεγονός ότι η εκκίνηση δίνεται στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα για να "κουμπώνει" ο αγώνας και στα ωράρια της Ευρώπης, σημαίνει ότι προς το τέλος της κούρσας οι οδηγοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δύση του ήλιου που θα μειώνει την ορατότητά τους.

Τέλος, το ιστορικό του συγκεκριμένου αγώνα λέει ότι το ατύχημα που θα αναγκάσει το αυτοκίνητο ασφαλείας να επέμβει είναι πολύ ψηλά στις πιθανότητες, κάτι που ίσως μακρύνει τη διάρκεια του αγώνα. Όλα αυτά βέβαια, ελάχιστα απασχολούν τους οδηγούς, με τη μεγάλη τους αγωνία να είναι το πλασσάρισμα στις κατατακτήριες του Σαββάτου και η αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα των μονοθεσίων τους στον αγώνα της Κυριακής.

Τα προγνωστικά (όσο αυτά μπορεί να υπάρχουν) θέλουν όσους με κινητήρες Mercedes να έχουν το πάνω χέρι αλλά και τις Ferrari να διεκδικούν επί ίσοις σχεδόν όροις τη διάκριση, με τους "ταύρους" όπως προείπαμε να παλεύουν έως και για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του αγώνα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματά τους στις επίσημες δοκιμές.

Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη, οπότε ας περιμένουμε μέχρι αύριο που τα μονοθέσια θα αρχίσουν να στροβιλίζονται σε ρυθμούς αγωνιστικούς. Την Κυριακή το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, όταν θα έχει πέσει η καρό σημαία, θα έχουμε να πούμε πολλά...  

Πρόγραμμα τριημέρου στην TV
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ελεύθερες δοκιμές 1: 03:30 (ΟΤΕ TV)
Ελεύθερες δοκιμές 2: 07:30 (ΟΤΕ TV)
ΣΑΒΒΑΤΟ
Ελεύθερες δοκιμές 3: 05:00 (ΟΤΕ TV)
Κατατακτήριες δοκιμές: 08:00 (ΟΤΕ TV)
ΚΥΡΙΑΚΗ
Αγώνας: 08:00 (ΟΤΕ ΤV)
(O Alpha TV θα δείξει τον αγώνα σε μαγνητοσκόπηση στις 15:00)

Ημερολόγιο αγώνων F1 2014
16/03 GP Αυστραλίας
30/03 GP Μαλαισίας
06/04 GP Μπαχρέιν
20/04 GP Κίνας
11/05 GP Ισπανίας
25/05 GP Μονακό
08/06 GP Καναδά
22/06 GP Αυστρίας
06/07 GP Μ. Βρετανίας
20/07 GP Γερμανίας
27/07 GP Ουγγαρίας
24/08 GP Βελγίου
07/09 GP Ιταλίας
21/09 GP Σιγκαπούρης
05/10 GP Ιαπωνίας
12/10 GP Ρωσίας
02/11 GP ΗΠΑ
09/11 GP Βραζιλίας
23/11 GP Άμπου Ντάμπι

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube