Τα μυστικά πρωτότυπα CSL του τμήματος BMW M! [video]
Σκεφτείτε να σας έλεγε κάποιος πως η BMW M κατά καιρούς εξέλισσε εκδόσεις CSL για τα μοντέλα της, οι οποίες όπως δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά σε κάτι που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζατε καν πως υπάρχει;
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ονομασία CSL προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Competition, Sport, Lightweight. Πρόκειται για τις κορυφαίες εκδόσεις των Σειρών Μ της BMW. Αυτοκίνητα που δεν συνοδεύουν κάθε γενιά των μοντέλων της, ενώ παράγονται σε περιορισμένους αριθμούς, για λίγους και τυχερούς. Έτσι, μπορεί να έχετε ακουστά για την κλασική BMW 3.0 CSL του 1973, τη BMW M3 CSL του 2003, καθώς και τη νέα BMW M4 CSL. Γνωρίζατε όμως πως η BMW M έχει δημιουργήσει πρωτότυπα και για άλλα αυτοκίνητά της;
Στο video που ακολουθεί, η Βαυαρική φίρμα αποφασίζει να ανοίξει μία πόρτα που μέχρι στιγμής παρέμενε ερμητικά κλειστή. Να αποκαλύψει μοντέλα όπου ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή τους. Αυτοκίνητα που πολλοί θα ήθελαν να τα δουν να κυκλοφορούν και ακόμα περισσότεροι να τα οδηγήσουν. Παρόλα αυτά, δεν είχαν την τύχη να πάρουν το πράσινο φως για παραγωγή και έτσι περιορίστηκαν στο επίπεδο του πρωτοτύπου.
Ένα εξ αυτών είναι η M3 CSL PROTOTYP Ε46 V8, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την BMW M3 GTR. Ο οκτακύλινδρος κινητήρας της -βασισμένος στον S62 που χρησιμοποιήθηκε σε άλλα μοντέλα όπως η Z8- αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τη BMW M με στόχο την πραγματοποίηση δοκιμών. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός μοτέρ υψηλής περιστροφής, με χωρητικότητα 4,0 λίτρων και 430 ίππους. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν εισήχθησαν στην οικογένεια κινητήρων M, που αποτελούνταν από τους τότε πρόσφατα αναπτυγμένους S85 (V10) και S65 (V8). Ο κινητήρας S65B40 βγήκε στην παραγωγή το 2007 για την BMW M3 (E90) με 420 ίππους διαθέσιμους στις 8.300 σ.α.λ.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον πρωτότυπο είναι η BMW M5 CSL PROTOTYP E60 V10. Για να τιμήσει την 25η επέτειό της, η BMW M κατασκεύασε το αυτοκίνητο με οροφή από ανθρακονήματα, καθίσματα Recaro και χωρίς πίσω καθίσματα. Αυτό οδήγησε στην εξοικονόμηση βάρους περίπου 150 κιλών! Επιπλέον, το σειριακό μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων (SMG) αντικαταστάθηκε από κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT). Εκτός από την πρόσθετη είσοδο αέρα κάτω από τη μάσκα –όπου υπήρχε και ψυγείο λαδιού για το κιβώτιο ταχυτήτων– άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο ήταν οι σφυρηλατημένες ζάντες 18 ιντσών. Μετά τη βελτίωση της ανάρτησης, η ιωβηλαία M5 CSL κατάφερε να γυρίσει στο Nürburgring στον εντυπωσιακό χρόνο των 7 λεπτών και 50”.
Επόμενος σταθμός η BMW M6 CSL PROTOTYP E63 V10. Κύριος στόχος εδώ ήταν η μελέτη της αεροδυναμικής. Πέρα από το πολύ μειωμένο βάρος, με τα ελαφριά πάνελ των θυρών και την κεντρική κονσόλα, οι εξελικτές είχαν εστιάσει σε μια ιδιαίτερα έξυπνη ροή αέρα. Η ενεργή αεροδυναμική, με τη μορφή μιας αυτόματης πίσω αεροτομής και μιας αναδιπλούμενης μπροστινής αεροτομής, σχεδιάστηκε για να βελτιώσει περαιτέρω την απόδοση του δεκακύλινδρου κουπέ. Άλλα νέα χαρακτηριστικά με μέλλον ήταν οι διπλοί εξωτερικοί καθρέπτες M οι οποίοι σήμερα είναι κοινοί στα πιο σπορ μοντέλα BMW.
Το 2018 πάλι, οι Γερμανοί μηχανικοί καταπιάστηκαν με τη BMW M2 CSL PROTOTYP F87. Υπήρχε μεν η BMW M2 Competition με 410 ίππους, 550 Nm ροπής και τελική ταχύτητα 280 km/h, ταυτόχρονα όμως ακούγονταν φωνές που ζητούσαν το κάτι παραπάνω. Βασισμένη στη M2 Competition, με στοιχεία από τη M4 GTS, η M2 CSL απέδιδε 450 ίππους και 550 Nm ροπής. Ως διθέσιο είχε ιδανική μείωση βάρους, με bucket καθίσματα, rollover bar, κεντρική κονσόλα από ανθρακονήματα, carbon πίσω φτερό και αντίστοιχα κεραμικά φρένα. Παράλληλα, κατασκευάστηκε και μία M2 CS, με 450 ίππους και εξοπλισμό κάπως πιο κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Και τα δύο οχήματα παρουσιάστηκαν εσωτερικά. Την έγκριση όμως για παραγωγή πήρε μόνο η M2 CS ως η πιο σπορ έκδοση για την επιτυχημένη σειρά, ενώ η BMW M2 CSL παρέμεινε μυστική μέχρι σήμερα.
Αρκετά όμως με τα λόγια. Οπλιστείτε με υπομονή, καθώς το video είναι διάρκειας 9:28” και πατήστε το play, ώστε να ακούσετε την ιστορία του κάθε πρωτότυπου από πρώτο χέρι. Από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτών των αυτοκινήτων.