Νέο Skoda Kodiak SUV, πρώτη εμφάνιση

Νέο Skoda Kodiak SUV, πρώτη εμφάνιση

Η Skoda έδειξε για πρώτη φορά το μεσαίο της SUV, σε έκδοση προπαραγωγής, σε εκδήλωση στην Πράγα.

Το Skoda “Kodiak” αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση στην Πράγα, πεντέμιση μήνες πριν την επίσημη παρουσίασή του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι.

Το μοντέλο προπαραγωγής που παρουσιάστηκε δείχνει να μην έχει μεγάλες διαφορές από το πρωτότυπο VisionS πάνω στο οποίο βασίζεται. Το νέο μεσαίο SUV της Skoda θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του 2017.

Αν και η Skoda δεν έχει ακόμη αποκαλύψει επίσημα το όνομα του νέου της μοντέλου, εντούτοις έχει ήδη κατοχυρώσει το “Kodiak”, πράγμα που ισοδυναμεί σχεδόν με επιβεβαίωση. Kodiak είναι ένα νησί της Αλάσκας, γνωστό για τις τεράστιες καφέ αρκούδες του (Ο Bart, που πρωταγωνιστούσε στην «Αρκούδα» του Jean-Jacques Annaud, ήταν αρκούδα του Kodiak).

Η εξωτερική σχεδίαση του νέου Kodiak προλογίστηκε από το πρωτότυπο VisionS που εκτέθηκε στο Σαλόνι της Γενεύης. Απλά θα «προσγειωθεί» λιγάκι για την παραγωγή. Τα βασικά στοιχεία, όπως η τονισμένη μάσκα και το σχήμα των φώτων, είναι πιθανό να μην αλλάξουν καθόλου. Αντίθετα, το προχωρημένο εσωτερικό του πρωτοτύπου θα τροποποιηθεί, πιθανότατα για να τοποθετηθούν 7 καθίσματα και μια απλούστερη κεντρική κονσόλα.

Είναι γνωστό ότι η βασική γκάμα κινητήρων του Kodiak θα προέρχεται από το Superb, αλλά προγραμματίζεται και μια επαναφορτιζόμενη (plug-in) υβριδική έκδοση που όμως δεν θα παρουσιαστεί στο λανσάρισμα. Κι αυτό, διότι η Skoda θέλει το πρώτο της επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο να είναι Superb και το τοποθετεί χρονικά γύρω στο 2019.

Το Kodiak αναμένεται να γίνει ένα από τα μπεστ-σέλερ της Skoda, φέρνοντας καινούργιους αγοραστές στη μάρκα και στρώνοντας το δρόμο για άλλα μελλοντικά SUV. Θα λανσάρει επίσης μια νέα, πιο «συναισθηματική» σχεδιαστική γλώσσα, που θα εφαρμοστεί σε όλα τα μελλοντικά Skoda. Είναι ήδη γνωστό ότι ένα εντυπωσιακό πεντάθυρο κουπέ-SUV προγραμματίζεται να ακολουθήσει το απλό μοντέλο, μαζί με μια έκδοση υψηλών επιδόσεων που θα έχει το γνωστό λογότυπο vRS.

Το κουπέ-SUV, που θα ανταγωνίζεται μοντέλα όπως η BMW X4 και η Mercedes-Benz GLC Coupe, προς το παρόν προορίζεται μόνο για την Κίνα, αλλά είναι πιθανό να διατεθεί και στην Ευρώπη. Ένα άλλο μοντέλο σε στιλ crossover με «στοιχεία από SUV» επίσης εξελίσσεται για την κινεζική αγορά και αναμένεται το 2018. Ο CEO της Skoda, Bernhard Maier, δήλωσε ότι «μπορούμε να φανταστούμε πως θα υπάρξουν και άλλα μοντέλα» στην οικογένεια των SUV της φίρμας.

Πέρα από την οικογένεια των SUV, θα έχουμε και ένα νέο Yeti που θα είναι μεγαλύτερο, με πιο παραδοσιακή σχεδίαση SUV. Ο Maier (φωτ. κάτω) υποσχέθηκε ότι θα έχει περισσότερο χώρο από το σημερινό μοντέλο και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει υβριδική έκδοση από το λανσάρισμα του μοντέλου. Είναι επίσης γνωστό ότι η Skoda εξελίσσει ένα ξεχωριστό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα παρουσιαστεί το 2010-21. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το σχήμα του, αλλά η μορφή ενός SUV ή crossover είναι μια λογική επιλογή.

«Έχουμε δει εδώ και καιρό ότι η κατηγορία των SUV έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά», είπε ο Maier. «Αυτός είναι ο λόγος που η Skoda αποφάσισε να επενδύσει στην κατηγορία αυτή. Υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για το Yeti και ακούμε από τους πελάτες μας και από αυτούς που θέλουν να γίνουν πελάτες μας ότι θα θέλανε ένα SUV Skoda. Έχουμε κι άλλες ιδέες πέρα από αυτό».

Τα τυπικά γνωρίσματα ενός SUV –ψηλή θέση οδήγησης, άπλετη ορατότητα, αποθηκευτικοί χώροι, πρακτικότητα– κατά τον Maier ταιριάζουν απόλυτα με τις αξίες της Skoda.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube