Επίσημο: Koenigsegg CC850, γιορτάζοντας τα 20 έτη της φίρμας [video]

Επίσημο: Koenigsegg CC850, γιορτάζοντας τα 20 έτη της φίρμας [video]

Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από το πρώτο αυτοκίνητο της Koenigsegg, οπότε η εταιρία αποφάσισε να δημιουργήσει το CC850, ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής, ως φόρο τιμής στο αρχικό CC8.

Η αλήθεια είναι πως 20 χρόνια τώρα κανένας δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τις δημιουργίες του Christian Erland Harald von Koenigsegg, ως βαρετές. Και αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη μόνη διαφορά πως το CC850 δεν στοχεύει στο να περάσει κάποιο φουτουριστικό χαρακτήρα αλλά, αντιθέτως, να ξυπνήσει μνήμες από το παρελθόν. Πρόκειται για ένα hypercar με σαφείς αναφορές στο πρώτο μοντέλο της εταιρίας. Οι πληροφορίες μάλιστα το θέλουν να κατασκευάζεται συνολικά σε 50 αντίτυπα -όσα και τα έτη του ιδρυτή- με κόστος περίπου 2 εκ. ευρώ έκαστο. 

Οπτικά, το κυρτό παρμπρίζ του θυμίζει κάτι από πρωτότυπο LMP1, ενώ οι αεραγωγοί πίσω από τις πόρτες και η αισθητική των μονομπούλωνων τροχών δίνει μία αύρα παλαιότερων σπορ αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα όμως εφοδιάζεται και με ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, καθώς με κάποιο τρόπο θα πρέπει να τιθασευτούν οι 1.385 ίπποι της συνολικής ισχύος του. 

Αναφορικά με το μηχανικό σύνολο που κρύβει στα σπλάχνα του το Koenigsegg CC850, προέρχεται από το αδελφό Jesko. Πρόκειται για ένα διπλά υπερτροφοδοτούμενο πεντάλιτρο V8, με όριο περιστροφής της 8.500 rpm. Η ροπή του αγγίζει τα 1.385 Nm ενώ μπορεί να καταναλώσει τόσο βενζίνη, όσο και βιοαιθανόλη (Ε85). Απλά, στην πρώτη περίπτωση η συνολική ισχύς μειώνεται από τα 1.385 PS στα 1.185 PS. 

Koenigsegg CC850

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου σε αντίθεση με τα ψηφιακά cockpit των ημερών, έχει επιλεγεί μία πιο παραδοσιακή προσέγγιση. Υπάρχει μεν ένα κατακόρυφης διάταξης πάνελ για το infotainment αλλά μέχρι εκεί. Τα όργανα είναι αναλογικά -και ιδιαίτερα όμορφα- ενώ τα βλέμματα συγκεντρώνει κυρίως το χτένι του μηχανικού κιβωτίου!

Στην προκειμένη περίπτωση το κιβώτιο είναι το «Light Speed Transmission», που αντίστοιχα προέρχεται από το Jesko. Διαθέτει συνολικά εννέα σχέσεις, επτά παράλληλους συμπλέκτες και δύο τελικές σχέσεις μετάδοσης, ανάλογα με το αν το όχημα χρησιμοποιείται στο δρόμο ή σε πίστα. Ακολουθώντας τις ορέξεις του οδηγού, μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανικό (χρησιμοποιώντας κανονικά πεντάλ συμπλέκτη για τις αλλαγές) ή σαν αυτόματο. Χαριτολογώντας μάλιστα η εταιρία το χαρακτηρίζει ως TWMPAFMPC transmission, με το… εύηχο αρκτικόλεξο να προέρχεται από το «The Worlds Most Powerful And Fastest Manual Production Car». 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube