Το υδρογονοκίνητο Hyundai Tucson σπάει το ρεκόρ ταχύτητας

Το υδρογονοκίνητο Hyundai Tucson σπάει το ρεκόρ ταχύτητας

Το Hyundai Tucson Fuel Cell πέτυχε νέο ρεκόρ ταχύτητας για υδρογονοκίνητα crossover παραγωγής.

Η προσπάθεια για το νέο ρεκόρ έγινε στην αποξηραμένη λίμνη Soggy Dry Lake Bed στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο. Ο οδηγός, που δεν κατονομάστηκε, πέτυχε τελική ταχύτητα 152,2 km/h (μέσος όρος δύο κατευθύνσεων).

Η Hyundai δεν είχε πολλά να πει για τη θέσπιση του νέου ρεκόρ, ξέρουμε όμως ότι το Tucson Fuel Cell έχει ενεργειακή κυψέλη που μεταβάλλει το υδρογόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα και τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα. Παρότι δεν είναι το ταχύτερο crossover στον πλανήτη, είναι ένα από τα πιο «πράσινα», καθώς μπορεί να καλύψει έως 420 km με ένα γέμισμα της δεξαμενής υδρογόνου και αυτό που βγαίνει από την εξάτμιση είναι καθαρό νεράκι (με τη μορφή υδρατμών).

Στις ΗΠΑ, το Hyundai Tucson Fuel Cell είναι διαθέσιμο μόνο στη νότια Καλιφόρνια. Οι πελάτες μπορούν να χρονομισθώσουν το αυτοκίνητο για τρία χρόνια με προκαταβολή 2.999 δολαρίων και 499 δολάρια το μήνα. Δεν είναι καθόλου λίγα λεφτά, αλλά οι πελάτες έχουν απεριόριστη παροχή υδρογόνου δωρεάν, με επιπλέον πλήρη εξυπηρέτηση συντήρησης "At Your Service Valet Maintenance", που περιλαμβάνει και πλύσιμο.

Το κορεατικό crossover διατέθηκε στην αγορά της Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2014 και η Hyundai έχει «πουλήσει» έκτοτε περίπου 100 αυτοκίνητα. Δεν είναι πολλά, αλλά οι εκμισθωτές στις ΗΠΑ έχουν καλύψει συνολικά πάνω από 1.350.000 km χωρίς εκπομπές ρύπων και βλαβερών αερίων.

[Πηγή: worldcarfans.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube