Η Volkswagen ετοιμάζεται για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Η Volkswagen ετοιμάζεται για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Η Volkswagen καταργεί σύμβαση εργασίας που προστάτευε τους εργαζόμενους της στη Γερμανία από απολύσεις.

Volkswagen

Η Volkswagen ανακοίνωσε την Τρίτη (10/9/2024) ότι καταργεί μια σειρά από εργασιακές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης θέσεων εργασίας έως το 2029 σε έξι εργοστάσια στη Γερμανία, αυξάνοντας την πιθανότητα απολύσεων από το επόμενο έτος. Κίνηση για την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη ακυρώνει τις εγγυήσεις απασχόλησης που υπήρχαν για δεκαετίες, ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης κόστους που έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους, καθώς η Volkswagen δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί σε κόστος τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

H αβεβαιότητα σχετικά με τις εργασιακές συμφωνίες, κάνει τη Volkswagen να προσφέρει πρόωρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς

Volkswagen

Η κίνηση της Volkswagen ακολούθησε την απειλή ότι θα μπορούσε να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και υψηλό επίπεδο ανησυχίας από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Πρέπει να δώσουμε στη Volkswagen AG τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος στη Γερμανία σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα με τους δικούς μας πόρους», δήλωσε ο διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων της εταιρείας, Gunnar Kilian, σε ανακοίνωσή του.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις εργασιακές συμφωνίες, ο Kilian ανέφερε ότι η Volkswagen προσφέρει την πρόωρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στα μέσα έως τέλη Οκτωβρίου, με πιθανές απεργίες από τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο το εργατικό συμβούλιο ζητά να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αυτόν τον μήνα.

Ο επικεφαλής του εργατικού συμβουλίου της εταιρείας έχει υποσχεθεί σθεναρή αντίσταση στις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση για τα προβλήματα της Volkswagen.

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube