Η Nissan προσφέρει «κλάδο ελαίας» στη Renault
Οι εταιρείες πρέπει να σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν τη σχέση τους, δηλώνει τώρα ο πρόεδρος της Nissan.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, έτεινε κλάδο ελαίας στη Renault, μετά από μια μακρά περίοδο που οι σχέσεις των δύο εταιρειών είχαν φτάσει στο ζενίθ της κρίσης.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Saikawa είπε ότι η Nissan πρέπει να «κάνει την ειρήνη» με τη Renault. Οι εταιρείες πρέπει να «σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση και αυτό είναι πλέον το πιο σημαντικό».
Ο Saikawa περιέγραψε τη Συμμαχία Nissan - Renault ως «λίκνο» για συνεργασία και δημιουργία προστιθέμενης αξίας και στις δύο εταιρείας και τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να τα καταφέρουμε.
Οι σχέσεις των δύο εταιρειών πέρασαν μια τεράστια κρίση μετά και τη σύλληψη τον περασμένο Νοέμβριο του Carlos Ghosn. Η κρίση αυτή έβαλε πάνω στο τραπέζι με επιτακτικό τρόπο στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος εταιρικής διακυβέρνησης με τον Saikawa να ζητά μεταρρυθμίσεις και να σημειώνει ότι είναι πολύ λυπηρό η Renault, η οποία κατέχει το 43% της Nissan, να μπαίνει εμπόδιο σε αυτές.
Η απόρριψη των σχεδίων συγχώνευσης της Renault με την FCA έφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση στη Συμμαχία της Renault-Nissan, με την απροθυμία της Nissan να υποστηρίξει τη συμφωνία.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, έστειλε επιστολή με την οποία απειλούσε να εμποδίσει τα σχέδια της Nissan να αναθεωρήσει τη διάρθρωση της διακυβέρνησής της.
Σε μια ασυνήθιστη δημόσια δήλωση, η Nissan τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει την επιστολή και κατέκρινε τη Renault για τη θέση της. Η μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης «συζητήθηκε διεξοδικά από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan και εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Renault», δήλωσε ο Saikawa και συμπλήρωσε πως «μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της εταιρείας να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση».
Ωστόσο, μετά από πιέσεις (που είναι και πολιτικές), φαίνεται οι δύο πλευρές να τα βρίσκουν με τη συνέντευξη του Saikawa να ανοίγει παράθυρο όχι μόνο για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο εταιρειών αλλά και για επανάληψη των συνομιλιών FCA-Renault, δίχως τον «μπαμπούλα» της αρνητικής ψήφου από πλευράς Ιαπώνων.
Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν.